Γιατί παρατηρείται αύξηση στα παγκόσμια αποθέματα σιτηρών
Ο FAO μείωσε την πρόβλεψη του για τη φετινή παγκόσμια παραγωγή σιταριού σε 784 εκατ. τόνους, σε σχέση με την πρόβλεψη του προηγούμενου μήνα για 790 εκατ. τόνους, λαμβάνοντας υπόψη ότι τουλάχιστον το 20% της χειμερινής σοδειάς της Ουκρανίας θα χαθεί. Πάντως, η αναθεωρημένη εκτίμηση για την παγκόσμια παραγωγή σιταριού παραμένει 1% πάνω από το επίπεδο του προηγούμενου έτους.
Ο Οργανισμός αναθεώρησε επίσης προς τα κάτω την πρόβλεψή του για το παγκόσμιο εμπόριο δημητριακών για το οικονομικό έτος 2021/22 κατά 14,6 εκατ. τόνους, σε σχέση με την πρόβλεψη του προηγούμενου μήνα για 469 εκατ. τόνους.
Έτσι, το συνολικό εμπόριο δημητριακών παγκοσμίως θα είναι 2% κάτω από τα επίπεδα του 2020/21, καθώς οι εξαγωγές από Αργεντινή, Ινδία, Ευρωπαϊκή Ένωση και ΗΠΑ δεν αρκούν για να αντικαταστήσουν τις εξαγωγές από τη Μαύρη Θάλασσα. Η πρόβλεψη για τα παγκόσμια αποθέματα σιταριού στο τέλος του 2021/22 αναθεωρήθηκε κατά 15 εκατ. τόνους σε συνολικά 851 εκατ. τόνους, καθώς αναμένεται ότι οι χώρες θα αυξήσουν τα αποθέματά τους λόγω των προβλημάτων με τις εξαγωγές. Τα παγκόσμια αποθέματα σιτηρών που λήγουν το 2022 προβλέπεται να αυξηθούν κατά 2,4 % από τα αρχικά επίπεδα, κυρίως λόγω των υψηλότερων αποθεμάτων σιταριού και αραβοσίτου στη Ρωσία και την Ουκρανία. Τα παγκόσμια αποθέματα δημητριακών προς χρήση προβλέπεται στο 29,7% το 2021/22, οριακά χαμηλότερος από το προηγούμενο έτος και «εξακολουθεί να δείχνει ένα σχετικά άνετο επίπεδο προσφοράς», σύμφωνα με τον FAO.
Παράλληλα, με την ολοκλήρωση του καλλιεργητικού έτους 2021, η εκτίμηση του FAO δείχνει ότι η παγκόσμια παραγωγή δημητριακών έφτασε τους 2.799 εκατ. τόνους ελαφρώς αυξημένη από το 2020, με την παραγωγή ρυζιού να φτάνει στο ιστορικό υψηλό των 520,3 εκατομμυρίων τόνων.
Συγχρόνως, η παγκόσμια χρήση των δημητριακών το 2021/2022 προβλέπεται σε 2.789 εκατομμύρια τόνους, συμπεριλαμβανομένου του επιπέδου ρεκόρ για το ρύζι, ενώ αναμένονται αυξήσεις και για τον αραβόσιτο και το σιτάρι.
Οι τιμές των λιπασμάτων αυξάνουν το κόστος παραγωγής
Σε ό,τι αφορά στη πορεία των τιμών, τα τελευταία εικοσιτετράωρα η διεθνής αγορά σιτηρών σπάει τα κοντέρ, ξεπερνώντας και τα ιστορικά υψηλά του 2008. Οι τιμές για άμεσες παραδόσεις διαμορφώνονται στην περίπτωση της Ευρώπης σε 407 ευρώ ο τόνος για μαλακό σιτάρι, 360 ευρώ για καλαμπόκι και 355 ευρώ για κριθάρι.
Οι προσδοκίες αναφέρουν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ινδία θα αυξήσουν τις εξαγωγές σιταριού, ενώ η Αργεντινή, η Ινδία και οι ΗΠΑ αποστέλλουν περισσότερο αραβόσιτο, αντισταθμίζοντας εν μέρει την απώλεια των εξαγωγών από την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.
Οι αγορές των δώδεκα μεγάλων εισαγωγέων σίτου, δηλαδή της Ινδονησίας, της Τουρκίας, της Αιγύπτου, της Νιγηρίας, της Κίνας, της Ιταλίας, της Αλγερίας, των Φιλιππίνων, της Βραζιλίας, του Μπαγκλαντές, του Μαρόκου και της Ιαπωνίας, αντιπροσώπευαν περισσότερο από το 34% του συνολικού όγκου. Οι τιμές των λιπασμάτων οι οποίες έχουν διπλασιαστεί σε σχέση με το 2021 θα αυξήσουν περαιτέρω το κόστος παραγωγής των σιτηρών για το 2022 με τις καλλιέργειες σιταριού στις ΗΠΑ, την Αργεντινή και τη Βραζιλία να αντιμετωπίζουν ξηρασία, οι υψηλές τιμές θα συνεχίσουν να αποτελούν πρόβλημα.