«Καμπανάκι» για επισιτιστική κρίση
Για τον κίνδυνο επισιτιστικής κρίσης προειδοποίησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (World Trade Organization-WTO) υποβαθμίζοντας παράλληλα τις προβλέψεις για το παγκόσμιο εμπόριο το 2022 λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. «Οι οικονομικές επιπτώσεις αυτής της σύγκρουσης θα επεκταθούν πολύ πέρα από τα σύνορα της Ουκρανίας» δήλωσε η γενική διευθύντρια του ΠΟΕ, Ngozi Okonjo-Iweala, και συμπλήρωσε «είναι πλέον ξεκάθαρο ότι η διπλή καταστροφή της πανδημίας και του πολέμου έχει διαταράξει τις αλυσίδες εφοδιασμού, έχει αυξήσει τις πληθωριστικές πιέσεις και έχει μειώσει τις προσδοκίες για ανάπτυξη της παραγωγής και του εμπορίου». Παράλληλα, η Okonjo-Iweala υποστήριξε ότι υπάρχει κίνδυνος για διάσπαση της παγκόσμιας οικονομίας σε διαφορετικές σφαίρες εμπορίου. «Διαφαίνεται πιθανή επισιτιστική κρίση. Πρέπει να δράσουμε αποφασιστικά για να την αποτρέψουμε» είπε χαρακτηριστικά.
Υποβάθμιση των προβλέψεων
Την ίδια στιγμή, ο ΠΟΕ υποβάθμισε την πρόβλεψη για την ανάπτυξη του παγκόσμιου εμπορίου το 2022 σε 3% από 4,7% λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Η έκθεση του ΠΟΕ ανέφερε ότι η σύγκρουση προκάλεσε ζημιά στην παγκόσμια οικονομία σε μια κρίσιμη συγκυρία, σε μια περίοδο κατά την οποία η COVID-19 συνεχίζει να βαρύνει την ανάκαμψη. «Οι οικονομικές επιπτώσεις αυτής της σύγκρουσης θα φθάσουν πολύ πέρα από τα σύνορα της Ουκρανίας», ανέφερε η γενική διευθύντρια του ΠΟΕ Νγκόζι Οκόντζο-Ιουεάλα σε συνέντευξη Τύπου, παρουσιάζοντας την έκθεση του Οργανισμού.
«Είναι τώρα σαφές ότι το διπλό κακό της πανδημίας και του πολέμου έχει διαταράξει τις εφοδιαστικές αλυσίδες, έχει αυξήσει τις πληθωριστικές πιέσεις και έχει οδηγήσει σε χαμηλότερες προβλέψεις για την παραγωγή και την αύξηση του εμπορίου». Ο Οργανισμός ανέφερε ότι το παγκόσμιο εμπόριο αναμένεται να αυξηθεί κατά 3,4% το 2023, σημειώνοντας ότι οι εκτιμήσεις για το 2022 και το 2023 είναι λιγότερο βέβαιες απ’ ό,τι συνήθως, λόγω της αβεβαιότητας για τη σύρραξη στην Ουκρανία.
Η Οκόντζο-Ιουεάλα προειδοποίησε επίσης ότι ελλοχεύει μια πιθανή επισιτιστική κρίση που θα πλήξει κυρίως τις φτωχότερες χώρες.«Γι’ αυτό τον λόγο χρειάζεται να δράσουμε και να δράσουμε αποφασιστικά για το θέμα των τροφίμων προκειμένου να αποφύγουμε εξεγέρσεις για τα τρόφιμα», δήλωσε η ίδια, επικαλούμενη την ανάγκη για περισσότερο διαφανή συστήματα παρακολούθησης και την πιθανή αποδέσμευση αποθεμάτων ασφαλείας προκειμένου να μειωθούν οι τιμές" σημείωσε.