Μνημόνιο Συνεργασίας υπέγραψαν το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) και η Εθνική Αρχή Ηλεκτρονικής Υγείας, με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών υγείας. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Πανεπιστημίου, σκοπός του Μνημονίου είναι η μεταξύ τους συνεργασία σε θέματα εφαρμοσμένης έρευνας και καινοτομίας για τη συνεχή αναβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών υγείας, μέσω χρήσης τεχνολογιών που βασίζονται στις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) και στην Ηλεκτρονική Υγεία.
Το Μνημόνιο υπέγραψαν ο Πρύτανης του ΤΕΠΑΚ, καθηγητής Παναγιώτης Ζαφείρης και ο Πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Ηλεκτρονικής Υγείας, καθηγητής Χρίστος Ν. Σχίζας, στο πλαίσιο ειδικής τελετής που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Συμβουλίου, στο κτήριο της Πρυτανείας του ΤΕΠΑΚ.
Παναγιώτης Ζαφείρης και Χρίστος Ν. Σχίζας εξέφρασαν τη χαρά και την ικανοποίηση τους για την υπογραφή του Μνημονίου και συζήτησαν τις δυνατότητες και τις προοπτικές συνεργασίας που υπάρχουν μεταξύ των δύο μερών σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, προς όφελος της κυπριακής κοινωνίας, οι οποίοι, μεταξύ άλλων, αφορούν στη μεταφορά τεχνογνωσίας σε θέματα Ηλεκτρονικής Υγείας και ΤΠΕ μέσω δράσεων εφαρμοσμένης έρευνας και καινοτομίας.
Σύμφωνα με το Μνημόνιο, «απώτερος στόχος των δράσεων είναι να δοθεί έμφαση σε τεχνολογίες αιχμής για την υποστήριξη της Εθνικής Αρχής Ηλεκτρονικής Υγείας, ως προς την υλοποίηση των στόχων της για την υποστήριξη και βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών ηλεκτρονικής υγείας η οποία θα προσφέρει στη συνέχεια στις υπηρεσίες υγείας της Κύπρου και στην κοινωνία γενικότερα».
Σημειώνεται, επίσης, ότι το ΤΕΠΑΚ διεξάγει πρωτοποριακή διεπιστημονική έρευνα και καινοτομία στον τομέα της Ηλεκτρονικής Υγείας και των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) με έμφαση στην παρακολούθηση, τον έλεγχο, την ασφάλεια και τη διαχείριση συστημάτων υποδομής ζωτικής σημασίας.
Το Μνημόνιο προβλέπει, μεταξύ άλλων, την προώθηση κοινών προγραμμάτων, μελετών και ερευνών για τη λύση ή/και αντιμετώπιση συγκεκριμένων προκλήσεων, τη συμμετοχή σε ερευνητικά προγράμματα, την ανταλλαγή πληροφοριών, εμπειριών και δεδομένων και την παροχή εκπαίδευσης από το ΤΕΠΑΚ σε στελέχη της Εθνικής Αρχής Ηλεκτρονικής Υγείας.