Πρόστιμο ύψους 3,5 εκατ. ευρώ στην Revolut επέβαλε η Κεντρική Τράπεζας της Λιθοανίας για παραλείψεις της βρετανικής fintech όσον αφορά τις διαδικασίες νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.
Η Τράπεζα της Λιθουανίας υποστήριξε ότι επέβαλε πρόστιμο στην fintech μετά τον εντοπισμό «παραβιάσεων και ελλείψεων στην παρακολούθηση των επιχειρηματικών σχέσεων και των συναλλαγών».
Αυτές «είχαν ως αποτέλεσμα η τράπεζα να μην εντοπίζει πάντα σωστά ύποπτες νομισματικές πράξεις ή συναλλαγές που πραγματοποιούνται από πελάτες», δήλωσε ο εποπτικός φορέας. Το 2022 η Τράπεζα της Λιθουανίας επέβαλε πρόστιμο 70.000 ευρώ στην Revolut επειδή δεν υπέβαλε εγκαίρως τις οικονομικές της καταστάσεις.
Η ταχέως αναπτυσσόμενη fintech, η οποία αποτιμήθηκε τελευταία στα 45 δισ. δολάρια, έχει προσελκύσει τον έλεγχο σχετικά με την ευρωστία των ελέγχων της. Η Revolut εξασφάλισε πλήρη ευρωπαϊκή τραπεζική άδεια από τις αρχές της Λιθουανίας το 2021, επιτρέποντάς της να λειτουργεί ως τράπεζα σε ολόκληρη την περιοχή.
Ωστόσο, η αίτησή της για χορήγηση τραπεζικής άδειας στις ρυθμιστικές αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου καθυστέρησε για περισσότερα από τρία χρόνια, αφού αντιμετώπισε μια σειρά προβλημάτων, συμπεριλαμβανομένης της προειδοποίησης του ελεγκτή BDO το 2023 ότι ο σχεδιασμός του συστήματος πληροφορικής της σήμαινε ότι υπήρχε κίνδυνος το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων της το 2021 να ήταν «ουσιωδώς λανθασμένο».
Η Revolut δήλωσε ότι είχε δεσμευτεί για τα υψηλότερα πρότυπα κανονιστικής συμμόρφωσης και είχε συνεργαστεί με την Τράπεζα της Λιθουανίας για τη λήψη άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση των διαδικαστικών ελλείψεων.
«Συνεχίζουμε να επενδύουμε για να διασφαλίσουμε ότι διαθέτουμε τους καλύτερους στην κατηγορία μας ελέγχους για την καταπολέμηση του οικονομικού εγκλήματος», δήλωσε η Revolut.
Πρόσωπο προσκείμενο στη Revolut, η οποία είναι η πολυτιμότερη νεοφυής επιχείρηση της Ευρώπης, δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα δεν είχε εντοπίσει επιβεβαιωμένες περιπτώσεις ξεπλύματος χρήματος και ότι τα ευρήματά της είχαν επικεντρωθεί στη βελτίωση των υφιστάμενων ελέγχων της. Πρόσθεσαν ότι το πρόστιμο αντιπροσώπευε λιγότερο από το 0,5% των εσόδων της εταιρείας το 2023, πολύ κάτω από το μέγιστο δυνητικό πρόστιμο του 10% για παραβιάσεις της λιθουανικής νομοθεσίας κατά του ξεπλύματος χρήματος.
Η κεντρική τράπεζα ανέφερε ότι η ευρωπαϊκή τράπεζα της Revolut «αναγνώρισε τις διαπιστωθείσες παραβιάσεις και ελλείψεις, ανέλαβε δράση με δική της πρωτοβουλία για την εξάλειψή τους [και] εκπόνησε και συμφώνησε ένα σχέδιο για την εξάλειψη των παραβιάσεων και των ελλείψεων».
Η Revolut έλαβε τραπεζική άδεια στο Ηνωμένο Βασίλειο με περιορισμούς τον Ιούλιο του περασμένου έτους. Αναμένεται να εξέλθει από ένα λεγόμενο στάδιο κινητοποίησης, που θα της επιτρέψει να ολοκληρώσει τη ρύθμιση των διαδικασιών της πριν ξεκινήσει ως πλήρως ανεπτυγμένη τράπεζα στην εγχώρια αγορά της αργότερα φέτος.
Οι ψηφιακές τράπεζες έχουν προσελκύσει τον έλεγχο τα τελευταία χρόνια, καθώς οι ρυθμιστικές αρχές έχουν εκφράσει ανησυχίες ότι οι εσωτερικοί έλεγχοι τους δεν συμβαδίζουν με την ταχεία ανάπτυξή τους. Η Αρχή Χρηματοοικονομικής Συμπεριφοράς του Ηνωμένου Βασιλείου προειδοποίησε το 2022 ότι η αύξηση των αναφορών προς την Εθνική Υπηρεσία Καταπολέμησης Εγκλήματος είχε εγείρει «ανησυχίες σχετικά με την επάρκεια των ελέγχων [των νεοσύστατων τραπεζών] κατά την ανάληψη νέων πελατών».
Στην Starling Bank επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 29 εκατ. λιρών από την FCA πέρυσι, αφού κατηγόρησε την challenger bank για «σοκαριστικά χαλαρούς» ελέγχους κατά του οικονομικού εγκλήματος.
Η βρετανική εποπτική αρχή διεξάγει ξεχωριστά μια αστική έρευνα για τους ελέγχους νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες στην ανταγωνίστρια της Revolut Monzo Bank, ανέφερε η τράπεζα στην ετήσια έκθεσή της τον Ιούνιο του περασμένου έτους, έχοντας υποβαθμίσει το θέμα από ποινικό.
Πηγή: economico markets.gr