Το Νεοβαρόμετρο διενεργήθηκε για λογαριασμό του ΟΝΕΚ από τον οργανισμό IMR- Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, κατά τον μήνα Δεκέμβριο του 2024. Στην έρευνα, έλαβαν μέρος 1000 νέοι και νέες, ηλικίας 14 – 35 ετών, οι οποίοι επιλέχθηκαν με τη μέθοδο της τυχαίας δειγματοληψίας.
Στόχος του Νεοβαρόμετρου - το οποίο πραγματοποιείται από το 2020 σε ετήσια βάση - είναι η αποτύπωση της τρέχουσας κατάστασης των νέων και η διερεύνηση των απόψεων και των αντιλήψεών τους για διάφορα θέματα, όπως η εκπαίδευση, η απασχόληση και η συμμετοχή στα κοινά. Στο πλαίσιο του 6ου Νεοβαρόμετρου, δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στη διερεύνηση των αντιλήψεων των νέων σε σχέση με την τεχνολογία και την τεχνητή νοημοσύνη (AI) και τον τρόπο αξιοποίησής της.
Η εύρεση εργασίας συνεχίζει να αποτελεί τη μεγαλύτερη ανησυχία των νέων, σε ποσοστό 60%. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι σχεδόν 1 στους 4 νέους (37%) προκρίνει ως πρόβλημα την καθιέρωση σε εργασία με καλή επαγγελματική προοπτική. Παράλληλα, 3 στους 10 νέους (27%) αναδεικνύουν τα οικονομικά προβλήματα ως το σημαντικότερο ζήτημα της νεολαίας.
Ακολουθούν η ανησυχία και η αβεβαιότητα ως προς το μέλλον της χώρας (25%) και η δημιουργία οικογένειας (21%).
Οι νέοι αξιολογούν τις ικανότητές τους ως προς τη χρήση των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης (ΜΚΔ), κατά μέσο όρο, με 7.71 στα 10. Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάμεσα στα δύο φύλα, οι γυναίκες παρουσιάζονται πιο έμπειρες στη χρήση των ΜΚΔ έναντι των ανδρών.
Η εμπειρία χρήσης εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης (AI) ανάμεσα στη νεολαία συγκέντρωσε μέσο όρο αξιολόγησης 6.19/10. Σημαντικές διαφορές εντοπίζονται ανάμεσα στις διάφορες ηλικιακές ομάδες νέων, με τους νεαρότερους σε ηλικία νέους (14 – 17) να δηλώνουν μεγαλύτερη εξοικείωση με τη χρήση εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης, καταγράφοντας συνολικό βαθμό εμπειρίας χρήσης 7.20/10, ενώ οι νέοι 30 – 35 ετών 5.51/10.
Σε σταθερά χαμηλό επίπεδο συνεχίζει να κυμαίνεται ο βαθμός εμπιστοσύνης των νέων στους θεσμούς. Συγκεκριμένα, με τον χαμηλότερο βαθμό αξιολογούν οι νέοι τα πολιτικά κόμματα (3.26/10), ενώ ακολουθούν τα ΜΜΕ (3.84/10). Την υψηλότερη αξιολόγηση στην κλίμακα εμπιστοσύνης λαμβάνουν οι θεσμοί του Γενικού Ελεγκτή και της Αστυνομίας, με 5.05/10 και 4.92/10 αντίστοιχα.
Στην τοποθέτησή της κατά τη διάρκεια της δημοσιογραφικής, η πρόεδρος του Δ.Σ. του ΟΝΕΚ, κα Κωνσταντίνα Αχιλλέως, ανέφερε ότι «το Νεοβαρόμετρο αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο που μας επιτρέπει να αφουγκραστούμε τις ανησυχίες, τις αντιλήψεις και τις προτεραιότητες της νεολαίας. Τα ευρήματα του 6ου Νεοβαρόμετρου επιβεβαιώνουν πως η επαγγελματική αποκατάσταση και η οικονομική αβεβαιότητα παραμένουν στο επίκεντρο των προβληματισμών των νέων. Ταυτόχρονα, αναδεικνύεται η αυξανόμενη εξοικείωση των νέων με την τεχνητή νοημοσύνη, την οποία ωστόσο αντιμετωπίζουν με ενθουσιασμό, αλλά και ανησυχία. Ως ΟΝΕΚ, συνεχίζουμε να στηρίζουμε τους νέους, προσφέροντας ευκαιρίες, εργαλεία και δεξιότητες, που ανταποκρίνονται στις ανάγκες και στις φιλοδοξίες τους».
Μπορείτε να δείτε όλα τα αποτελέσματα του 6ου Νεοβαρόμετρου ΕΔΩ.