Ο διορισμός του αποτελεί μια σημαντική αναγνώριση της δυναμικής πορείας της κυπριακής ναυτιλίας και επιβεβαιώνει τον ρόλο της χώρας ως ισχυρού και αξιόπιστου εταίρου στη διεθνή ναυτιλιακή κοινότητα.
Ο διορισμός σας ως Γενικός Γραμματέας και CEO του International Chamber of Shipping αποτελεί μια πολύ σημαντική εξέλιξη. Τι σημαίνει αυτή η θέση τόσο για εσάς προσωπικά όσο και για τη ναυτιλιακή κοινότητα της Κύπρου;
Ο διορισμός ενός Κύπριου ως Γενικού Γραμματέα/Διευθύνοντα Συμβούλου του κορυφαίου αυτού στον κόσμο Ναυτιλιακού Οργανισμού αποτελεί, πρωτίστως, μια σημαντική αναγνώριση για την Κυπριακή Ναυτιλιακή Βιομηχανία και τον δυναμικό της ρόλο στη διεθνή ναυτιλιακή σκηνή. Η Κύπρος έχει διαγράψει μια εντυπωσιακή πορεία στον παγκόσμιο ναυτιλιακό χάρτη, κερδίζοντας την εμπιστοσύνη και τον σεβασμό της διεθνούς ναυτιλιακής κοινότητας και αυτός ο διορισμός επιβεβαιώνει τη σταθερή της θέση ως ένας αξιόπιστος και υπολογίσιμος ναυτιλιακός εταίρος.
Σε προσωπικό επίπεδο, αποτελεί μεγάλη τιμή, καταξίωση και ευθύνη μετά από 30+ χρόνια προϋπηρεσίας ως Γενικός Διευθυντής του Κυπριακού Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου, να ηγηθώ ενός τόσο σημαντικού οργανισμού, με αποστολή τη διαμόρφωση πολιτικών και στρατηγικών που επηρεάζουν το παγκόσμιο ναυτιλιακό γίγνεσθαι. Παράλληλα, μέσα από τον διορισμό αυτό δίνεται η δυνατότητα, η Κύπρος, να συμβάλλει ακόμη περισσότερο στη Διεθνή Ναυτιλία και τέλος, ενισχύεται έμπρακτα, η αξιοπιστία της μικρής μας χώρας σε παγκόσμια βάση.
Αναγνωρίζοντας τη σπουδαιότητα της ευθύνης που αναλαμβάνω, δεσμεύομαι να εργαστώ σκληρά για να συνεχίσω το έργο ενός οργανισμού με ιστορία άνω των 100 ετών, που έχει καθιερωθεί ως ένας από τους πιο σημαντικούς φορείς της Διεθνούς Ναυτιλίας. Με πλήρη συναίσθηση της ευθύνης, θα επιδιώξω, μέσα από συνεργασία, αποφασιστικότητα και όραμα, να ενισχύσω ακόμη περαιτέρω τη θέση του οργανισμού και να συμβάλω στη διαμόρφωση ενός βιώσιμου και ανθεκτικού μέλλοντος για τη Διεθνή Ναυτιλία.
Πώς θεωρείτε ότι η ανάληψη αυτής της υψηλόβαθμης θέσης αντικατοπτρίζει τον ρόλο και την επιρροή της Κύπρου στη διεθνή ναυτιλία;
Η ανάληψη αυτής της υψηλόβαθμης θέσης αποτελεί ξεκάθαρη απόδειξη της ισχυρής παρουσίας και επιρροής της Κύπρου στη διεθνή ναυτιλιακή σκηνή. Η Κυπριακή Ναυτιλιακή Βιομηχανία χαίρει εκτίμησης σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς διακρίνεται για την αξιοπιστία, τη διαφάνεια και τη σταθερότητά της, αποτελώντας παράδειγμα προς μίμηση και σημαντικό πλεονέκτημα για τη χώρα μας.
Παράλληλα, η δυναμική δράση του Κυπριακού Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου έχει συμβάλει καθοριστικά στην ανάδειξη της Κυπριακής Ναυτιλιακής Βιομηχανίας σε στρατηγικό εταίρο στα διεθνή κέντρα λήψης αποφάσεων. Η ενεργός συμμετοχή του Επιμελητηρίου και εκπροσώπηση της Ναυτιλιακής μας Βιομηχανίας σε κορυφαίους περιφερειακούς και διεθνείς πλοιοκτητικούς οργανισμούς όπως το Διεθνές Ναυτιλιακό Επιμελητήριο (“ICS”) και η Ένωση Ευρωπαίων Πλοιοκτητών (“ECSA”), ενισχύει τη φωνή της, διασφαλίζοντας ότι οι θέσεις και τα συμφέροντα της Κυπριακής Nναυτιλίας λαμβάνονται σοβαρά υπόψη.
Επομένως, αυτή η εξέλιξη δεν είναι μόνο προσωπική επιτυχία, αλλά και συλλογική αναγνώριση της Κυπριακής Ναυτιλίας. Αποδεικνύει ότι η χώρα μας έχει τη γνώση, την εμπειρία και την αξιοπιστία να διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαμόρφωση του μέλλοντος της Διεθνούς Ναυτιλίας.
Το International Chamber of Shipping είναι ένας από τους σημαντικότερους οργανισμούς της παγκόσμιας ναυτιλίας. Μπορείτε να μας δώσετε μια σύντομη επισκόπηση του ρόλου και των βασικών δραστηριοτήτων του ICS;
Το Διεθνές Ναυτιλιακό Επιμελητήριο/“ICS”, εδρεύει στο Λονδίνο και εκπροσωπεί, σε παγκόσμια βάση, όλες τις Εθνικές Ενώσεις Πλοιοκτητών με ποσοστό ιδιοκτησίας επί του παγκόσμιου εμπορικού στόλου, άνω του 80%. Ως οργανισμός, το ICS, έχει 100+ χρόνια λειτουργίας και έμπρακτης προώθησης των θέσεων της Παγκόσμιας Πλοιοκτησίας και Ναυτιλιακής Βιομηχανίας σε σωρεία Διεθνών Διακυβερνητικών Οργανισμών, όπως είναι και ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός/“ΙΜΟ” και ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας/“ILO”.
Ποιες είναι οι βασικές προτεραιότητές σας ως νέος Γενικός Γραμματέας του ICS και ποια στρατηγική σκοπεύετε να ακολουθήσετε για την ενίσχυση του οργανισμού και του κλάδου;
Γνωρίζοντας εκ της παρούσας θέσης μου, ως Γενικός Διευθυντής του Κυπριακού Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου, τις πολυάριθμες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Παγκόσμια Ναυτιλία και αξιοποιώντας την πολύχρονη εμπειρία που απέκτησα με τη συμμετοχή μου στο Διοικητικό Συμβούλιο και σε διάφορες επιτροπές του ICS για 30+ χρόνια, σε στενή συνεργασία με τον Πρόεδρο και τα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ICS, θεωρώ ως βασική προτεραιότητα, τη διασφάλιση ότι το ICS θα συνεχίσει να αποτελεί την οργανωμένη και επαγγελματική "Φωνή της Διεθνούς Ναυτιλίας".
Κύριος στόχος μου είναι να διατηρήσω και να ενισχύσω αυτή τη δυναμική, διασφαλίζοντας ότι ο οργανισμός θα συνεχίσει να διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στις παγκόσμιες εξελίξεις της Ναυτιλίας, προωθώντας τα νομότυπα συμφέροντα των πλοιοκτητών σε παγκόσμιο επίπεδο, σε ένα πλαίσιο στενής και αμοιβαία ωφέλιμης συνεργασίας με τα διάφορα διεθνή και περιφερειακά σώματα λήψεως αποφάσεων πολιτικής που επηρεάζουν την Παγκόσμια Ναυτιλία, για το ευρύτερο συμφέρον του Παγκόσμιου Εμπορίου (το 90% του οποίου, διακινείται δια θαλάσσης) και κατ’ επέκταση, της Παγκόσμιας Οικονομίας και Κοινωνίας.
Κατά τη διάρκεια της θητείας σας στο Κυπριακό Ναυτιλιακό Επιμελητήριο, ποια θεωρείτε τα πιο σημαντικά επιτεύγματα; Πώς θα διασφαλιστεί η ομαλή μετάβαση στην ηγεσία του CSC ώστε να συνεχιστεί η επιτυχημένη πορεία του οργανισμού;
Η δημιουργία του Επιμελητηρίου το 1989, που έφερε για πρώτη φορά ενότητα εκπροσώπησης στις ναυτιλιακές και ναυτιλιακά συναφείς εταιρείες-μέλη του, κάτι που μέχρι τότε δεν υπήρχε. Ως αποτέλεσμα, το πρώτο και σημαντικότερο επίτευγμα ήταν η οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης με τα Μέλη, τους συνεργάτες και με τους φορείς λήψης αποφάσεων στη χώρα, περιλαμβανομένων της κυβέρνησης, του κοινοβουλίου, των πολιτικών κομμάτων, έτσι ώστε να εργαστούμε συλλογικά και να αναδείξουμε την Κύπρο ως ένα από τα κορυφαία ναυτιλιακά κράτη στον κόσμο.
Σε διεθνές επίπεδο, το κύρος του Επιμελητηρίου αντανακλάται και στο γεγονός ότι ο τέως Πρόεδρός του, κ. Φίλιππος Φιλίππου, και ο σημερινός Πρόεδρος, κ. Θέμης Παπαδόπουλος, κατείχαν τα τελευταία χρόνια κορυφαίες θέσεις ως Πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαίων Πλοιοκτητών (ECSA) και Αντιπρόεδρος του Διεθνούς Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου (ICS) αντίστοιχα. Αυτό αποδεικνύει τον σεβασμό και την εκτίμηση που χαίρει το Επιμελητήριο και οι ναυτιλιακές εταιρείες-μέλη του τόσο στην Ευρώπη όσο και διεθνώς.
Ένα άλλο καθοριστικό ορόσημο ήταν η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2004 και η μετέπειτα έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του Kυπριακού εξειδικευμένου Φορολογικού Ναυτιλιακού Συστήματος το 2010 και ξανά το 2019. Η έγκριση αυτή εξασφάλισε τη σταθερότητα και την ανταγωνιστικότητα της Κυπριακής Ναυτιλίας για τα επόμενα χρόνια, προσφέροντας ένα ελκυστικό φορολογικό πλαίσιο που καλύπτει τρεις βασικούς τομείς της διεθνούς ναυτιλίας: την πλοιοκτησία, τη διαχείριση και τη ναύλωση πλοίων.
Είχα επίσης την τιμή να διατελέσω από το 2015 ως Πρόεδρος της Επιτροπής Κρατικών Ενισχύσεων της ECSA, η οποία διαχειρίζεται το ναυτιλιακό φορολογικό πλαίσιο εντός της ΕΕ και από το 2017 ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια στη Θάλασσα (“EMSA”), εκπροσωπώντας το σύνολο των Ευρωπαίων πλοιοκτητών.
Εξίσου σημαντική ήταν η μεθοδική προσπάθεια του Επιμελητηρίου για την αναβάθμιση της Κυπριακής Ναυτιλιακής Διοίκησης, τόσο πολιτικά όσο και λειτουργικά. Το 2010, το Επιμελητήριο ανέλαβε την πρωτοβουλία και προώθησε την ιδέα για μια από τις σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις στη Δημόσια Διοίκηση της Κύπρου: τη δημιουργία "Υφυπουργείων". Μέσα από 79 στοχευμένες επαφές με όλα τα Πολιτικά Κόμματα, εκπροσώπους της Κυβέρνησης, συνδικαλιστικές οργανώσεις και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς, το πρώτο Υφυπουργείο που εγκρίθηκε ομόφωνα από τη Βουλή και ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2018, ήταν της Ναυτιλίας.
Παράλληλα, το Επιμελητήριο διατηρεί ενεργή συμμετοχή στον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (IMO) ως μέρος της Κυπριακής Ναυτιλιακής Διοίκησης, ενώ ο νέος Γενικός Διευθυντής του Επιμελητηρίου, κ. Αλέξανδρος Ιωσηφίδης, κατέχει εδώ και χρόνια τη θέση του "IMO Goodwill Maritime Ambassador" για την Κύπρο, προωθώντας τα ναυτικά και ναυτιλιακά επαγγέλματα.
Μια ακόμα επιτυχία αφορά την καλλιέργεια ναυτιλιακής κουλτούρας στις νέες γενιές. Από το 2006, το Επιμελητήριο, σε συνεργασία με την Κυπριακή Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος (“CYMEPA”), λειτουργεί το καινοτόμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Υιοθεσίας Πλοίου", μέσω του οποίου σχολικές τάξεις υιοθετούν πλοία από τις Εταιρείες- μέλη του Επιμελητηρίου. Το 2024, το πρόγραμμα πέτυχε ένα εντυπωσιακό ορόσημο με 1000 συμμετέχοντα πλοία και σχολικές τάξεις. Επιπλέον, εδώ και δεκαετίες, το Επιμελητήριο, μέσω του έμπειρου προσωπικού του, πραγματοποιεί συνεχείς εκπαιδευτικές δράσεις για τη Ναυτιλία, έχοντας διοργανώσει περισσότερες από 400 παρουσιάσεις σε σχολεία και πανεπιστήμια της Κύπρου.
Τέλος, η δέσμευση του Επιμελητηρίου στη διαφάνεια και την επαγγελματική δεοντολογία αναγνωρίστηκε και επίσημα με την εγγραφή του, τον Ιανουάριο του 2024, ως ο πρώτος καταχωρημένος Οργανισμός Lobbyist στην Κύπρο, υπό την Αρχή Καταπολέμησης της Διαφθοράς.
Όσον αφορά τη διασφάλιση της ομαλής μετάβασης στη διεύθυνση του Επιμελητηρίου, με ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού του Συμβουλίου, διορίστηκε ως νέος Γενικός Διευθυντής, ο Αλέξανδρος Ιωσηφίδης, ο οποίος διαθέτει πολυετή εμπειρία ως Βοηθός Γενικός Διευθυντής και Διευθυντής Τεχνικού Τμήματος του Επιμελητηρίου αλλά και βαθιά γνώση της Ναυτιλιακής Βιομηχανίας, συμβάλλοντας στην ομαλή προσαρμογή και στην απρόσκοπτη συνέχιση του έργου του Επιμελητηρίου. Με τη σταθερή εμπιστοσύνη των Μελών του, τη στήριξη του ικανού Διοικητικού Συμβουλίου και εξειδικευμένης Γραμματείας, είμαι βέβαιος ότι θα συνεχιστεί η επιτυχημένη του πορεία, διατηρώντας τη δυναμική και την επιρροή του Επιμελητηρίου στην εκπροσώπηση των ναυτιλιακών εταιρειών σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.
Η επιτυχημένη πορεία του Επιμελητηρίου στηρίζεται σε διαχρονικές αξίες: επαγγελματισμό, διαφάνεια, συλλογικότητα και στρατηγική σκέψη. Με αυτά ως οδηγό, το Επιμελητήριο θα διατηρήσει και να ενισχύσει τον ρόλο του, συνεχίζοντας να προασπίζει τα συμφέροντα της Κυπριακής Ναυτιλιακής Βιομηχανίας.
Ποιες είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ναυτιλιακή βιομηχανία το 2025 και ποιες ευκαιρίες διαβλέπετε για τις ναυτιλιακές εταιρείες, ιδιαίτερα υπό το πρίσμα των νέων κανονισμών και της πράσινης μετάβασης;
Η Ναυτιλία συνεχίζει να αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις, οι οποίες παραμένουν προτεραιότητες και για το 2025. Η ατζέντα του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού/ΙΜΟ για την Απανθρακοποίηση είναι προφανώς στο επίκεντρο της βιομηχανίας μας καθώς και ο ψηφιακός μετασχηματισμός, που απαιτούν καινοτόμες λύσεις για βιώσιμη ανάπτυξη και αποτελεσματική χρήση τεχνολογίας. Επιπλέον, οι διάφορες γεωπολιτικές εξελίξεις επηρεάζουν το πλαίσιο λειτουργίας του ναυτιλιακού τομέα, και απαιτούν συνεχή προσαρμογή και επαγρύπνηση.
Σε μια περίοδο αυξανόμενης αβεβαιότητας λόγω έντονων γεωπολιτικών και πολεμικών εντάσεων, ενεργειακής μετάβασης, εμπορικών περιορισμών και σοβαρών θεμάτων ασφάλειας και ευημερίας των ναυτικών μας, πρέπει να επιδιώξουμε τη σταθερότητα και στήριξη της Ναυτιλίας, ώστε να διασφαλιστεί ο ουσιώδης ρόλος της στην παγκόσμια ευημερία και οικονομία.
Η μετάβασή σας από το CSC στο ICS αποτελεί ένα σημαντικό επαγγελματικό βήμα. Πώς βλέπετε αυτή τη νέα πρόκληση και ποιες είναι οι προσωπικές σας φιλοδοξίες σε αυτό τον ρόλο;
Έχοντας πέραν των 30 χρόνων ενεργό συμμετοχή στο ICS και γνωρίζοντας την ιστορία και το κύρος του, φιλοδοξία μου είναι να φανώ αντάξιος των προκατόχων μου, να εργαστώ σκληρά για να ενισχύσω τον ρόλο του ICS ως παγκόσμιου εκπροσώπου της Πλοιοκτητικής κοινότητας και να συμβάλω στη διαμόρφωση πολιτικών που θα εξασφαλίσουν ένα βιώσιμο και ανταγωνιστικό μέλλον για τη Ναυτιλία. Παράλληλα, θεωρώ σημαντικό να ενισχύσω το δίαυλο επικοινωνίας με Κυβερνήσεις, τους ρυθμιστικούς φορείς όπως ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός (“IMO”), όπως και ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας (“ILO”) και τις Εθνικές Ενώσεις Πλοιοκτητών / Μέλη του ICS, ώστε να διασφαλίσουμε ότι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Παγκόσμια Ναυτιλία τυγχάνουν του κατάλληλου χειρισμού με ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες αποφάσεις, ανταποκρινόμενες στις πραγματικές ανάγκες της Ναυτιλιακής Βιομηχανίας.
Γνωρίζω ότι η νέα μου αποστολή συνοδεύεται από μεγάλες προκλήσεις, αλλά με αφοσίωση, συνεργασία και στρατηγική προσέγγιση, είμαι έτοιμος να ανταποκριθώ στις υψηλές απαιτήσεις αυτής της θέσης.