Μια εκτενής ανάλυση αποκάλυψε τη σύνδεση μεταξύ αυξημένου κινδύνου απόπειρας και τέλεσης αυτοκτονίας με τη διάγνωση διαφόρων τύπων χρόνιου πονοκεφάλου. Ερευνητές του Πανεπιστημίου Aarhus στη Δανία διαπίστωσαν ότι άτομα που πάσχουν από ημικρανία, κεφαλαλγία τύπου τάσης, μετατραυματικό πονοκέφαλο και αυτόνομη κεφαλαλγία του τριδύμου παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο να καταφύγουν σε αυτοκτονική συμπεριφορά, μια κατάσταση που συνδέεται με βαθιά υπαρξιακή απόγνωση.
Οι πονοκέφαλοι πλήττουν περίπου το 66,6% του παγκόσμιου πληθυσμού και συχνά συνυπάρχουν με ψυχιατρικές καταστάσεις, όπως κατάθλιψη και άγχος. Προγενέστερες μελέτες είχαν ήδη εντοπίσει μια συσχέτιση μεταξύ ημικρανίας και αυξημένων ποσοστών αυτοκτονικών σκέψεων και συμπεριφορών, ωστόσο η έρευνα για την ίδια σύνδεση σε άλλους τύπους πονοκεφάλων παραμένει περιορισμένη. Αυτή η έλλειψη δεδομένων υπογραμμίζει την ανάγκη για μια πιο εκτενή διερεύνηση των αυτοκτονικών κινδύνων στους ασθενείς με διάφορες μορφές κεφαλαλγίας.
Η μελέτη «Risk of Attempted and Completed Suicide in Persons Diagnosed With Headache», που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό JAMA Neurology, ανέλυσε δεδομένα Δανών πολιτών ηλικίας 15 ετών και άνω, οι οποίοι έλαβαν τη διάγνωση πονοκεφάλου για πρώτη φορά από το 1995 έως το 2020. Οι 119.486 ασθενείς με διάγνωση πονοκεφάλου συγκρίθηκαν με 597.430 άτομα χωρίς καταγεγραμμένη διάγνωση πονοκεφάλου, σε αναλογία 5 προς 1, για την αξιολόγηση των κινδύνων αυτοκτονίας.
Ποιοι πονοκέφαλοι σχετίζονται στενότερα με την αυτοκατευθυνόμενη βία;
Από τη μελέτη βρέθηκε ότι οι πιθανότητες αυτοκτονικού ιδεασμού, ή αυτοβλαπτικών πράξεων σε διάστημα 15 ετών, για όσους αντιμετώπιζαν πονοκέφαλο ήταν 0,78% σε σύγκριση με το 0,33% των πιθανοτήτων της ομάδας ελέγχου και η μεταξύ τους διαφορά κινδύνου να ανέρχεται στο 0,45%.
Η τετελεσμένη αυτοκτονία άγγιξε μέσα σε 15 χρόνια την πιθανότητα απόλυτου κινδύνου 0,21% σε σύγκριση με το αντίστοιχο 0,15% σε όσους δεν είχαν διαγνωσθεί με αυτό τον χρόνιο πόνο. Η προσαρμοσμένη αναλογία διακινδύνευσης παρέμεινε σημαντικά υψηλότερη στο 2,04 για τις απόπειρες και στο 1,40 για τους θανάτους σε όσους διαγνώστηκαν με διαταραχή κεφαλαλγίας, με ισχυρότερες συσχετίσεις να παρατηρούνται στη μετατραυματική κεφαλαλγία και στις αυτόνομες κεφαλογραφίες του τριδύμου (TAC).
Το ποσοστό καταγεγραμμένης διακινδύνευσης ήταν 1,71 για απόπειρα αυτοκτονίας και 1,09 για τέλεση αυτοκτονίας σε όσους βάλλονταν από ημικρανίες. Από την άλλη, οι κεφαλαλγίες τύπου τάσης, σημείωσαν ένα μεγαλύτερο άλμα στο 1,91 για απόπειρα αυτοκτονίας και στο 1,44 για ολοκληρωμένη αυτοκτονία. Επιπρόσθετα, η μετατραυματική κεφαλαλγία συσχετίστηκε με 3,14 αναλογία διακινδύνευσης για απόπειρα αυτοκτονίας και 3,22 για τελεσθείσα αυτοκτονία. Τέλος, η αυτόνομη κεφαλαλγία του τριδύμου ανήλθε στο 1,97 για προσπάθεια αυτοκτονίας και στο 2,40 για ολοκληρωμένο αυτοκτονικό συμβάν.
Επιπλέον, τα άτομα που διαγνώστηκαν με πονοκεφάλους παρουσίασαν υψηλότερα ποσοστά συνυπάρχουσας ιατρικής και ψυχιατρικής κατάστασης, όπως καρκίνος, καρδιαγγειακή νόσος, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, εγκεφαλικό επεισόδιο, τραυματισμός στο κεφάλι, διαταραχές της διάθεσης, διαταραχές χρήσης ουσιών και άλλα.
ygeiamou.gr