Τουλάχιστον 24 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και πάνω από 800 εισήχθησαν σε νοσοκομεία μέσα σε τρεις ημέρες στην πολιτεία του Λευκού Νείλου, στο νότιο Σουδάν, εξαιτίας επιδημίας που μεταδίδεται μέσω μολυσμένου νερού, σύμφωνα με ανακοίνωση της μη κυβερνητικής οργάνωσης Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Médecins Sans Frontières, MSF).
Αιτία της Κρίσης
Το ξέσπασμα της ασθένειας σημειώθηκε μετά από επιδρομή drone στον κεντρικό ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό Ουμ Νταμπακάρ, 275 χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας Χαρτούμ, η οποία διέκοψε την πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό στην πόλη Κόστι.
«Η πιθανότερη πηγή της μόλυνσης είναι το ποτάμι, όπου πολλές οικογένειες αναγκάστηκαν να συλλέγουν νερό με κάρα, έπειτα από τη γενικευμένη διακοπή της ηλεκτροδότησης», ανέφερε η MSF σε ανακοίνωσή της.
Οι αρχές αντέδρασαν απαγορεύοντας τη λήψη νερού από το ποτάμι και ενισχύοντας τη χλωρίωση στο δίκτυο ύδρευσης, ενώ τα περισσότερα εστιατόρια και αγορές της περιοχής έκλεισαν για προληπτικούς λόγους.
Κατακόρυφη Αύξηση στην
Πίεση του Συστήματος Υγείας
Η κατάσταση έχει οδηγήσει σε τεράστια επιβάρυνση του κέντρου θεραπείας χολέρας στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Κόστι, όπου εκατοντάδες ασθενείς εισήχθησαν με συμπτώματα οξείας διάρροιας, αφυδάτωσης και εμετών.
«Η κατάσταση είναι εξαιρετικά ανησυχητική και κινδυνεύει να ξεφύγει από κάθε έλεγχο», προειδοποίησε ο Δρ. Φράνσις Λάγιου Οκαν, ιατρικός υπεύθυνος της MSF στην περιοχή.
Σύμφωνα με την οργάνωση, από την Τετάρτη έως την Παρασκευή, 800 ασθενείς χρειάστηκαν νοσηλεία στο κέντρο θεραπείας χολέρας.
Η Χολέρα στο Σουδάν
Το Σουδάν αντιμετώπισε μεγάλη επιδημία χολέρας την περασμένη χρονιά, με σχεδόν 25.000 κρούσματα και 699 θανάτους να καταγράφονται μέχρι τον Οκτώβριο, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποιεί ότι η χολέρα μπορεί να προκαλέσει θάνατο μέσα σε λίγες ώρες χωρίς θεραπεία, αν και στις περισσότερες περιπτώσεις αντιμετωπίζεται με απλή ενυδάτωση και αντιβιοτικά.
Ο Αντίκτυπος του Πολέμου στο Σύστημα Υγείας
Από τον Απρίλιο του 2023, το Σουδάν βιώνει έναν ανελέητο πόλεμο μεταξύ του στρατού, υπό τον στρατηγό Αμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, και των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ), υπό τον Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο.
Η σύγκρουση έχει στοιχίσει τη ζωή σε δεκάδες – αν όχι εκατοντάδες – χιλιάδες ανθρώπους, ενώ πάνω από 12 εκατομμύρια έχουν εκτοπιστεί. Το σουδανικό σύστημα υγείας έχει παραλύσει, με το 80% των υγειονομικών δομών σε εμπόλεμες ζώνες να βρίσκεται εκτός λειτουργίας.
Τον περασμένο μήνα, η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού κατήγγειλε τις «συστηματικές επιθέσεις» εναντίον βασικών υποδομών, όπως οι ηλεκτροπαραγωγικοί σταθμοί, που επιδεινώνουν τις ήδη απελπιστικές συνθήκες διαβίωσης εκατομμυρίων ανθρώπων.
ΠΗΓΗ:ΑΠΕ