Economy
Τι αλλάζει με την εργοδότηση ξένου προσωπικού
Τι αλλάζει με την εργοδότηση ξένου προσωπικού

Το πολυαναμενόμενο από τις εργοδοτικές οργανώσεις και τις επιχειρήσεις νέο πλαίσιο εργοδότησης εργαζομένων από τρίτες χώρες ενέκρινε στη σημερινή του συνεδρίαση το Υπουργικό Συμβούλιο προς διευκόλυνση της στελέχωσης της αγοράς εργασίας.

Προς την ίδια κατεύθυνση ο Υπουργός Εργασίας Γιάννης Παναγιώτου είπε ακόμα μετά τη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου πως εντός Μαρτίου προγραμματίζεται η έναρξη λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας υποβολής και διαχείρισης των σχετικών αιτημάτων από επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τον Υπουργό το «Πλαίσιο Εργοδότησης Αλλοδαπών Εργαζομένων» που εγκρίθηκε σήμερα αποσκοπεί στην καλύτερη ρύθμιση της απασχόλησης υπηκόων τρίτων χωρών στην κυπριακή αγορά εργασίας, για την ορθολογική στήριξη της παραγωγικής διαδικασίας και τη διασφάλιση της ίσης μεταχείρισης όλων των εργαζομένων.

Μεταξύ άλλων το νέο πλαίσιο περιλαμβάνει τις εξής τροποποιήσεις στις υφιστάμενες διαδικασίες:

Θεσμοθετείται η λειτουργία Τριμερούς Συμβουλευτικής Επιτροπής με τη συμμετοχή του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, των συνδικαλιστικών οργανώσεων και των εργοδοτικών συνδέσμων για την παρακολούθηση της εφαρμογής των προβλεπόμενων διαδικασιών.

Επικαιροποιείται ο κατάλογος των επαγγελμάτων που εμπίπτουν σε τομείς όπου θα εφαρμόζεται, κατ’ εξαίρεση, αυξημένη ποσόστωση απασχόλησης αλλοδαπών εργατών λόγω τεκμηριωμένης ανεπάρκειας του διαθέσιμου εγχώριου ανθρώπινου δυναμικού.

Παρέχεται η δυνατότητα κινητικότητας των εργαζομένων για τοποθέτηση σε υποστατικά του ίδιου εργοδότη σε επαρχιακό επίπεδο, και προνοείται η δυνατότητα υποβολής αιτήματος για περιορισμένη κινητικότητα των εργαζομένων για τοποθέτηση σε υποστατικά του ίδιου εργοδότη σε παγκύπριο επίπεδο.

Αναβαθμίζονται οι συνθήκες διαβίωσης των αλλοδαπών εργαζομένων με την εισαγωγή συγκεκριμένων κριτηρίων, σε συνδυασμό με την αύξηση του ανώτατου ποσοστού αποκοπής από τις ακαθάριστες βασικές απολαβές του εργαζομένου για σκοπούς στέγασης από 10% σε 25%, νοουμένου ότι οι χώροι διαμονής πληρούν τα καθορισμένα κριτήρια.

Συμπεριλαμβάνονται ασφαλιστικές δικλίδες για παρακολούθηση της αγοράς εργασίας με δυνατότητα ανάκλησης/μη ανανέωσης εγκρίσεων απασχόλησης υπηκόων τρίτων χωρών σε περίπτωση αρνητικών διαφοροποιήσεων στην ανεργία ή/και τους μισθούς του εγχώριου ανθρώπινου δυναμικού.

Προνοείται η δυνατότητα καθορισμού υποχρεωτικής συμμετοχής αλλοδαπών εργαζομένων σε προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης ως προϋπόθεσης για τη συνέχιση της εργοδότησης σε συγκεκριμένα επαγγέλματα ή κατηγορίες επαγγελμάτων για σκοπούς διασφάλισης της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Στις δηλώσεις του ο Γιάννης Παναγιώτου κατέγραψε για ακόμα μια φορά την ανάγκη εργοδότησης και ξένου προσωπικού αναφέροντας πως η συνεχιζόμενη οικονομική ανάπτυξη «δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας και αυξημένες ανάγκες στελέχωσης, που υπερβαίνουν τις δυνατότητες του εγχώριου ανθρώπινου δυναμικού και καθιστούν αναγκαία τη συμπληρωματική αξιοποίηση εργαζομένων από το εξωτερικό».

Υπενθυμίζουμε ότι το θέμα της απασχόλησης ξένου εργατικού δυναμικού προκαλεί ενστάσεις στις τάξεις των συντεχνιών, αλλά και εντάσεις στον κοινωνικό διάλογο που προηγήθηκε και οι συντεχνίες θα θέσουν το όλο ζήτημα στη συνάντηση που θα έχουν με τον ΠτΔ στις 28 του μήνα. Στο πλαίσιο αυτό δεν θα πρέπει να αποκλείεται η αντίδραση τους στα όσα αποφασίστηκαν.