Economy
Σαντορίνη: Απανωτές δονήσεις από τα ξημερώματα – Συνεδριάζει η Επιτροπή Σεισμικού Κινδύνου
Τα 5,3 Ρίχτερ, επισημαίνουν οι επιστήμονες εντάσσονται στο πλαίσιο της σμηνοσειράς
Σαντορίνη: Απανωτές δονήσεις από τα ξημερώματα – Συνεδριάζει η Επιτροπή Σεισμικού Κινδύνου

Σείεται η γη σε Σαντορίνη, Αμοργό, Ανάφη και Ίο. Το βράδυ της Δευτέρας (10/02) σημειώθηκε ο μεγαλύτερος μέχρι στιγμής σεισμός (5,3R) με επίκεντρο στα 14 χιλιόμετρα νότια-νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού και εστιακό βάθος στα 17 χιλιόμετρα.

Το βράδυ της Δευτέρας σημειώθηκαν άλλοι πέντε σεισμοί 4 έως και 5 ρίχτερ.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι η νέα ισχυρή σεισμική δόνηση εντάσσεται στο πλαίσιο της σμηνοσειράς και τα 6 Ρίχτερ παραμένουν ένα πιθανό σενάριο.

Σήμερα συνεδριάζει η Επιτροπή Σεισμικού Κινδύνου για τα βήματα που θα ακολουθηθούν από εδώ και στο εξής.

Καραστάθης:Πάντα υπάρχει επιφύλαξη για μεγαλύτερο σεισμό 
Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Βασίλης Καραστάθης, μίλησε στο ΣΚΑΪ για τα νέα δεδομένα μετά τη δόνηση 5,3 Ρίχτερ το βράδυ της Δευτέρας. 

«Το 5,3 δεν είναι πολύ διαφορετικό από το 5,2 (σ.σ. η ισχυρότερη δόνηση μέχρι χθες). Δεν θα έπρεπε να στεκόμαστε τόσο στο μέγεθος ως τιμή αλλά ως φαινόμενο που συνεχίζεται.

Μια σμηνοσειρά έχει μια συγκεκριμένη συμπεριφορά. Θα προβληματιστούμε περισσότερο εάν δούμε μία αιφνίδια συμπεριφορά. 

Η δόνηση 5,3 ήταν μέσα στο πλαίσιο του σμήνους. Ο ρυθμός επίσης διατηρήθηκε σταθερός. Ενώ τις πρώτες μέρες είχαμε 28 σεισμούς άνω των 4 Ρ τώρα έχουμε σταθερά 13 - 14 τέτοιου μεγέθους.

Είμαστε στην ίδια μορφή σεισμικότητας. Δεν έχουμε περεταίρω μείωση, έχει σταθεροποιηθεί σε αυτή τη μορφή. Είμαστε επιφυλακτικοί στο να πούμε ότι έχει πέσει η σεισμικότητα.

Έχουμε πάντα την επιφύλαξη ότι μπορεί να υπάρξει και μεγαλύτερος σεισμός.
Έχουμε σταθερή μορφή σεισμικότητας και παρακολουθούμε στενά το φαινόμενο.
Ελπίζουμε να υπάρξει μείωση. Σίγουρα θα χρειαστούμε περισσότερο χρόνο για να παρατηρήσουμε το φαινόμενο και να το κατανοήσουμε», ανέφερε ο κ. Καραστάθης και ενημέρωσε ότι σήμερα θα λάβουν τα πρώτα στοιχεία από τους υποθαλάσσσιους σεισμογράφους που ανασύρθηκαν χθες.

Τσελέντης: Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας
Ο σεισμολόγος Άκης Τσελέντης με νέα ανάρτησή του τα ξημερώματα της Τρίτης επανέλαβε ότι είναι λάθος το αφήγημα περί σεισμικής ύφεσης και εκτίμησε ότι έχουμε «πολύ δρόμο μπροστά μας».

Πέντε σεισμοί 4 έως 5 Ρίχτερ
κατά τη διάρκεια της νύχτας

Ακόμη τουλάχιστον πέντε σεισμοί καταγράφτηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας στον θαλάσσιο χώρο νότια της Αμοργού, ο ισχυρότερος από τους οποίους ήταν μεγέθους 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σύμφωνα με δεδομένα που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου της Αθήνας.

Οι σεισμικές δονήσεις, μεγέθους οι τρεις 4, η μια 4,1 και η ισχυρότερη 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, καταγράφτηκαν με αντίστροφη χρονολογική σειρά στις 05:47, στις 02:02, στις 00:51, στις 00:44 και στις 00:37, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Το επίκεντρό τους εντοπίστηκε στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ 16 και 18 χιλιομέτρων νότια της Αρκεσίνης Αμοργού, πάντα κατά τα δεδομένα του ινστιτούτου. Πλην αυτής που είχε μέγεθος 5 βαθμών στις 00:37, και θεωρείται «ισχυρή», όλες χαρακτηρίστηκαν «ασθενείς».

Χθες στις 22:16 σημειώθηκε η ισχυρότερη δόνηση της ως τώρα σεισμικής ακολουθίας στην περιοχή των Κυκλάδων, 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.