Άλλο ένα εργαλείο για ενίσχυση της πρόσβασης του επιχειρείν και δη των μικρών επιχειρήσεων σε χρηματοδότηση αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία περί το τέλος του χρόνου καθώς ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός εκτίμησε ότι το τρίτο τρίμηνο του 2025 θα πάρει σάρκα και οστά ο Εθνικός Οργανισμός Ανάπτυξης.
Μιλώντας την περασμένη Τετάρτη στην Αθήνα, στο πλαίσιο εκδήλωσης με τίτλο: «3 Επιχειρηματικές Παρουσιάσεις της Κύπρου στην Ελλάδα» ο κ. Κεραυνός ανέφερε πως η κυβέρνηση προωθεί τη σύσταση και λειτουργία του Εθνικού Οργανισμού Ανάπτυξης (National Promotion Agency), αποστολή του οποίου είναι η ενίσχυση των πρωτοβουλιών του κράτους για βελτίωση της πρόσβασης σε χρηματοδότηση για μικρομεσαίες και νεοφυείς επιχειρήσεις και αυτοεργοδοτούμενους και παρέμβαση όπου υπάρχουν χρηματοδοτικά κενά στην αγορά. Ο Οργανισμός αναμένεται να λειτουργήσει μέχρι το τρίτο τρίμηνο του 2025, ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών, με πληροφορίες του «Φ» να διευκρινίζουν πως το συγκεκριμένο χρονικό ορόσημο θα αρχίσει το «στήσιμο» του Οργανισμού και η στελέχωσή του. Η χρηματοδότηση επιχειρήσεων και αυτοτελώς εργαζομένων αναμένεται, όμως, το 2026 και εφόσον όλα μέχρι τότε κυλήσουν ομαλά, αλλά και εγκριθεί και το σχετικό νομοσχέδιο που αναμένεται προσεχώς να κατατεθεί στη Βουλή.
Σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών πάντως, η διευκόλυνση της πρόσβασης των επιχειρήσεων στη χρηματοδότηση αποτελεί σημαντικό παράγοντα για τη μετάβαση στο νέο οικονομικό μοντέλο της Κύπρου και πως στο πλαίσιο αυτό συστάθηκε και το Ταμείο Χρηματοδότησης Κεφαλαίου Κύπρου (Cyprus Equity Fund), το οποίο θα επενδύει κυρίως σε νεοφυείς και καινοτόμες κυπριακές εταιρείες, «με στόχο την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού που εντοπίζεται στην κυπριακή αγορά λόγω του υψηλού επενδυτικού ρίσκου των εταιρειών αυτών».
Τι θα κάνει
Υπενθυμίζουμε ότι η σχετική πρόταση για δημιουργία του Εθνικού Οργανισμού Ανάπτυξης (Επιχειρήσεων) και ο οδικός χάρτης για τη σύστασή του εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο τον Απρίλιο πέρσι. Για την ετοιμασία του Οδικού Χάρτη εξασφαλίστηκαν συμβουλευτικές υπηρεσίες μέσω της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο Οργανισμός, μέσω χρηματοδοτικών και εγγυοδοτικών εργαλείων, θα χρηματοδοτεί γενικές ανάγκες μικρομεσαίων επιχειρήσεων, περιλαμβανομένων των αυτοεργοδοτούμενων, καθώς επίσης επενδύσεις για ψηφιακό και ενεργειακό μετασχηματισμό. Πρόσθετα, θα προσφέρει και θα επιδοτεί υποστηρικτικές και συμβουλευτικές υπηρεσίες.
Όπως είχε ανακοινωθεί στη φάση σύστασης και των πέντε πρώτων χρόνων λειτουργίας ο Οργανισμός θα λάβει χρηματοδότηση από το κράτος ύψους €106.8 εκατ. περίπου, ενώ θα δανειστεί από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ποσό ύψους €59,5 εκατ. Το όλο έργο περιλαμβάνεται στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΣΑΑ) Κύπρου.