Η Ειρήνη Λουκαΐδου, Managing Director της Grow Sustainability Consulting, μοιράζεται το όραμα και τη στρατηγική της εταιρείας για την επόμενη πενταετία, εστιάζοντας στην υποστήριξη οργανισμών για τη μετάβασή τους σε πιο βιώσιμα επιχειρηματικά μοντέλα. Με επίκεντρο την εκπαίδευση, τη δημοσιοποίηση και διασφάλιση δεδομένων ESG, τη δημιουργία ανθεκτικότητας και τη συμμόρφωση με τις νέες αυστηρές απαιτήσεις κανονιστικής συμμόρφωσης, η Grow ενισχύει την προσπάθεια για τη δημιουργία αξίας και θετικού αντικτύπου στην κοινωνία και το περιβάλλον.
Ποιο είναι το όραμά σας για την ανάπτυξη της Grow Sustainability Consulting στα επόμενα πέντε χρόνια; Πώς σχεδιάζετε να επεκτείνετε τις υπηρεσίες σας;
Η Grow Sustainability Consulting δημιουργήθηκε με όραμα να συμβάλει στη δημιουργία ενός δίκαιου και βιώσιμου κόσμου βοηθώντας τους οργανισμούς να βελτιώσουν την επίδρασή τους στην κοινωνία και το περιβάλλον έτσι ώστε να δημιουργήσουν κοινή και διαμεριζόμενη αξία για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη τους.
Κάποιες από τις υπηρεσίες που προσφέρει η GROW περιλαμβάνουν:
• Ετοιμασία Απολογισμών Αειφορίας βάση διεθνών και Ευρωπαϊκών προτύπων
• Εκπαίδευση σε θέματα Αειφόρου Ανάπτυξης
• Ανάλυση ουσιαστικότητας
• Αξιολόγιση αντικτύπου, ρίσκων και ευκαιριών
• Ανάπτυξη στρατηγικής ESG και πλάνου μετάβασης
• Ανάπτυξη προγραμμάτων δέουσας επιμέλειας
• Βιώσιμη διαχείριση αλυσίδας αξίας
• Ευθυγράμμιση με την ταξονομία της ΕΕ για το περιβάλλον
Το τοπίο βιωσιμότητας είναι ταχαία μεταβαλλόμενο. Ως σύμβουλοι βιωσιμότητας, πρέπει να είμαστε πάντα ένα βήμα πριν τις εξελίξεις, γι’αυτό καθημερινά ενημερωνόμαστε για τις τελευταίες τάσεις, βέλτιστες πρακτικές, νομοθεσίες, οδηγίες, πρότυπα, πλαίσια και πρωτοβουλίες στον τομέα παρακολουθώντας σεμινάρια, λαμβάνοντας μέρος σε συνέδρια, μελετώντας έρευνες και διαβάζοντας άρθρα στον τομέα.
Το ίδιο όμως χρειάζεται να κάνουν όλοι οι οργανισμοί καθώς η εκπαίδευση διαδραματίζει σημαντικότατο ρόλο στην μετάβαση τους σε μία πράσινη οικονομία και πιο βιώσιμα οικονομικά μοντέλα. Ο τρόπος που καλούνται να λειτουργήσουν οι επιχειρήσεις σήμερα για να πετύχουν αυτή τη μετάβαση αλλάζει ριζικά και απαιτεί νέες γνώσεις και δεξιότητες που δυστυχώς δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή στο εργατικό δυναμικό έτσι ώστε να μπορούν να αντεπεξέλθουν στις νέες αυτές κανονιστικές υποχρεώσεις και προκλήσεις. Για τον λόγο αυτό, χτίζουμε συνεχώς νέα εκπαιδευτικά προγράμματα και επεκτείνουμε τις εκπαιδευτικές μας δραστηριότητες για να διευκολύνουμε αυτή τη διαδικασία κατά τη μεταβατική αυτή περίοδο. Είναι υποχρέωση μας ως σύμβουλοι βιωσιμότητας να διοχετεύσουμε αυτη τη γνώση στον επιχειρηματικο κοσμο και να αυξήσουμε την ευαισθητοποήση γύρω από θέματα βιωσιμότητας.
Ο άλλος τομέας στον οποίο σχεδιάζει να επεκταθεί η GROW τα επόμενα χρόνια είναι η εξωτερική διασφάλιση των απολογισμών αειφορίας που είναι πια νομική υποχρέωση για μεγάλους οργανισμούς κάτω από την οδηγία CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive). Για τον σκοπό αυτό δημιουργήθηκαν ειδικά πρότυπα (ISSA5000) που προσφέρουν πολύτιμες οδηγίες για την διαδικασία που πρέπει να ακολουθείται κατά την εξωτερική διασφάλιση απολογισμών αειφορίας βοηθώντας έτσι στην εξάλειψη του φαινομένου του greenwashing που δυστυχώς άνθιζε στον τομέα μέχρι σήμερα και υπέσκαπτε τις αυθεντικές προσπάθειες για υπεύθυνη επιχειρηματικότητα. Η διασφάλιση διαδραματίζει σημαντικό ρόλο σε έναν απολογισμό αειφορίας – γιατί δεν χρειαζόμαστε μόνο συνεπή δεδομένα, αλλά και αξιόπιστα δεδομένα και η εξωτερική διασφάλιση αυξάνει την εμπιστοσύνη στην ποιότητα των δημοσιοποιήσεων βιωσιμότητας καθώς παρέχει μια ανεξάρτητη προοπτική. Τέλος, επικυρώνει και ενισχύει την ακεραιότητα των υποκείμενων επιχειρησιακών διαδικασιών. Ως εκ τούτου, επιτρέπει στους οργανισμούς να προσπαθούν συνεχώς να βελτιώνουν τις εσωτερικές διαδικασίες συλλογής δεδομένων.
Αποστολή μας είναι η βιώσιμη ανάπτυξη των πελατών μας. Την ίδια φιλοσοφία ακολουθούμε και εμείς για τον δικό μας οργανισμό. Η ανάπτυξη για να είναι βιώσιμη δεν σημαίνει ότι πρέπει να είναι γοργή ή σε μεγάλη κλίμακα. Πολύ συχνά αφορά τη διαχείρηση της αλλαγής και η αλλαγή για να περιέλθει, χρειάζεται χρόνο, στρατηγική σκέψη και σταθερά βήματα.
Ποιες είναι οι κύριες προκλήσεις που αντιμετωπίζετε κατά την υλοποίηση στρατηγικών βιωσιμότητας για τους πελάτες σας; Πώς προσαρμόζετε τις λύσεις σας σε διαφορετικούς οργανισμούς και βιομηχανίες;
Οι περισσότεροι οργανισμοί καλούνται για πρώτη φορά να αναπτύξουν στρατηγικές βιωσιμότητας και σχέδια ανθεκτικότητας. Αυτό περιλαμβάνει τον καθορισμό στόχων (συγκεκριμένων, μετρήσιμων, ρεαλιστικών και με χρονικούς ορίζοντες) και σχέδια δράσης για το πως θα πετύχουμε αυτούς τους στόχους καθώς και τη σχετική επένδυση που χρειάζεται για την υλοποίηση του προγράμματος. Μία σημαντική πρόκληση που αντιμετωπίζουν κάποιοι οργανισμοί είναι πως δεν υπάρχουν αρκετά ιστορικά δεδομένα ή αξιόπιστα δεδομένα για να υποβοηθήσουν αυτή τη διαδικασία και ως εκ τούτου, οι οργανισμοί κινδυνεύουν να θέσουν στόχους ανέφικτους.
Κάποιες άλλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν ορισμένοι οργανισμοί είναι η ενσωμάτωση ολόκληρης την αλυσίδας αξίας στην επιχειρησιακή στρατηγική όπως για παράδειγμα η μείωση των ρύπων πεδίου 3 ή οι πολιτικές ανθρωπίνων δικαιωμάτων που αναπτύσσουμε να αφορούν όχι μόνο το προσωπικό της εταιρείας αλλά και τους εργαζόμενους στην εφοδιαστική αλυσίδα. Αυτό πετυγχαίνεται εντάσσοντας κριτήρια ESG στην επιλογή των προμηθευτών, αλλά και δείκτες με δεδομένα που θα παρακολουθούνται ετησίως από τους προμηθευτές.
Οι εταιρείες που εξετάζουν πλήρως τον τρόπο αλληλεπίδρασης των θεμάτων βιωσιμότητας με την ευρύτερη στρατηγική δημιουργίας αξίας και αναπτύσσουν διαδικασίες «ουσιαστικότητας» που συνδέονται με την ευρύτερη διαδικασία διαχείρισης επιχειρηματικών κινδύνων, θα είναι σε καλύτερη θέση να ενημερώνουν τα ενδιαφερόμενα μέρη τους σχετικά με τις περιβαλλοντικές και κοινωνικές τους επιπτώσεις, τους κινδύνους και τις ευκαιρίες που έχουν αναγνωρίσει.
Tομείς όπως η αντιμετώπιση της κλιματική αλλαγής μέσω προγραμμάτων μείωσης των ρύπων, έχουν άμεσα αποτελέσματα που είναι πιο εύκολο να καταγραφούν, εξοικονομούν πόρους και άρα αποδεικνύουν την αποδοτικότητα τους.
Άλλοι καινούριοι τομείς βιωσιμότητας στους οποίους καλούνται να στρέψουν το ενδιαφέρον τους οι οργανισμοί όπως θέματα βιοποικιλότητας είναι δυσκολότερο να διαφανεί η αποδοτικότητα της επένδυσης. Για τον λόγο αυτό, υπάρχει δυσκολία στην αφιέρωση πόρων για τη βελτίωση τους.
Τέλος, δεν υπάρχει μία στρατηγική που να ταιριάζει σε όλους. Κάθε εταιρεία πρέπει να λάβει υπόψη της ιδιομορφίες του τομέα της, το μέγεθος, το ευρύτερο οικοσύστημα στο οποίο καλείται να λειτουργήσει, τα ενδιαφερόμενα μέρη της και τις δικές τους απόψεις αναφορικά με το ποιά θέματα βιωσιμότητας είναι πιο ουσιαστικά και στα οποία θα πρέπει ο οργανισμός να αφιερώσει πόρους για να βελτιώσει το αντίκτυπο της σε αυτά.
Με ποιον τρόπο η εταιρεία σας διασφαλίζει ότι οι στρατηγικές βιωσιμότητας που αναπτύσσετε δημιουργούν πραγματική αξία για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη;
H διαδικασία δέουσας επιμέλειας επιβάλλει την εμπλοκή των ενδιαφερόμενων μερών και την ουσιαστική διαβούλευση μαζί τους. Για παράδειγμα, όταν η δραστηριότητα μιας εταιρείας επηρεάζει ή μπορεί να επηρεάσει τους εργαζόμενους, θα πρέπει να συνεργάζεται μαζί τους ή με τους εκπροσώπους τους σε σχέση με αυτές τις επιπτώσεις. Η συμμόρφωση με τις απαιτήσεις δέουσας επιμέλειας δεν είναι δυνατή χωρίς ουσιαστική επικοινωνία. Η συμμετοχή των ενδιαφερόμενων μερών είναι βασική προϋπόθεση για τη βιώσιμη ανάπτυξη.
Ο καλύτερος τρόπος για να ανταποκριθεί ένας οργανισμός στις ανάγκες των ενδιαφερόμενων μερών της είναι να συμμετάσχει σε διάλογο μαζί τους. Η διαβούλευση αυτή αναγνωρίζεται ως θεμελιώδης μηχανισμός λογοδοσίας, καθώς υποχρεώνει έναν οργανισμό να εμπλέξει τα ενδιαφερόμενα μέρη της στον εντοπισμό, την κατανόηση και την ανταπόκριση σε ζητήματα βιωσιμότητας, καθώς και να εκφράσει τη δέσμευσή και την απόδοσή σας σε αυτά.
Κάθε ενδιαφερόμενο μέρος μπορεί να έχει διαφορετικές αντιλήψεις για τον τρόπο που δημιουργεί ένας οργανισμός αξία και διαφορετικές προσδοκίες για τους ρόλο και τις υποχρεώσεις ενός οργανισμού. Έτσι η εμπλοκή των ενδιαφερόμενων μερών στην διαδικασία ανάπτυξης στρατηγικής βιωσιμότητας, μπορεί να προσφέρει εναλλακτικές προοπτικές για τα ζητήματα ή τις επιπτώσεις που προκαλούν μεγαλύτερη ανησυχία.
Ποιες είναι οι κύριες τάσεις στον τομέα της βιώσιμης ανάπτυξης και των ESG προτύπων που πιστεύετε ότι θα επηρεάσουν τις επιχειρήσεις στο άμεσο μέλλον;
Οι οργανισμοί καλούνται να υιοθετήσουν μια προσέγγιση βασισμένη στους κινδύνους. Έτσι, εκτός από τον αντίκτυπό τους, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να διεξάγουν αξιολόγηση των κινδύνων και των ευκαιριών που σχετίζονται με το ESG όχι μόνο στο πλαίσιο των δικών τους δραστηριοτήτων αλλά σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας τους και πώς αυτοί οι κίνδυνοι αλληλεπιδρούν με την επιχειρηματική στρατηγική και μοντέλο.
Η εφαρμογή μιας προσέγγισης δέουσας επιμέλειας βάσει κινδύνου σε όλους τους βασικούς τομείς της επιχείρησης, όχι μόνο σε σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά και με τις περιβαλλοντικές και οικονομικές επιπτώσεις, επιτρέπει στις εταιρείες να εντοπίζουν, να αποφεύγουν και να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά αυτές τις επιπτώσεις. Η δημοσιοποιήσεις βιωσιμότητας θέτουν τις πληροφορίες αυτές σε ίση βάση με τις οικονομικές αναφορές, επιτρέποντας την κρίσιμη ευθυγράμμιση της διαδικασίας δέουσας επιμέλειας μιας εταιρείας με διεθνή πρότυπα, ανταποκρινόμενη ταυτόχρονα στις απαιτήσεις διαφάνειας που ενσωματώνονται στη διαδικασία δέουσας επιμέλειας. Αυτή η προσέγγιση πιστεύω θα αλλάξει ριζικά τον τρόπο που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις τα θέματα βιωσιμότητας.
Ποιούς στόχους έχετε θέσει για το 2025;
Το 2025 είναι μία χρονιά ορόσημο για τους οργανισμούς που για πρώτη φορά καλούνται να συμμορφωθούν με το CSRD. Αρκετοί πελάτες μας εντάσσονται στο πλαίσιο της συγκεκριμένης νομοθεσίας οπότε στόχος μας είναι να τους βοηθήσουμε βήμα-βήμα όχι μόνο να συμμορφωθούν με τις αυστηρές απαιτήσεις του CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive), αλλά και να αποτελέσουν παράδειγμα καλής πρακτικής ανά το παγκόσμιο. Όπως ανέφερα, το CSRD απαιτεί τη διαχείριση αλλαγής όπως η αλλαγή κουλτούρας, διαδικασιών και συστημάτων και η αλλαγή συχνά συναντάται από αντίσταση, οπότε στόχος μας είναι αυτή η μετάβαση να γίνει με τον ομαλότερο και πιο παραγωγικό τρόπο στους οργανισμούς με τους οποίους συνεργαζόμαστε δημιουργώντας αξία αλλά και θετικό αντίκτυπο για την κοινωνία και το περιβάλλον.