Hospitality & Tourism
Oι ασφαλέστερες αεροπορικές εταιρείες της Ευρώπης για το 2025
Oι ασφαλέστερες αεροπορικές εταιρείες της Ευρώπης για το 2025

Με τα αεροπορικά ατυχήματα και δυστυχήματα να βρίσκονται συχνά στις ειδήσεις τις τελευταίες εβδομάδες, οι ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια των πτήσεων έχουν αυξηθεί.

Αν αναρωτιέστε πόσο ασφαλής μπορεί να είναι η επόμενη πτήση σας, υπάρχει μια πρακτική έρευνα που θα σας απαλλάξει από τις εικασίες για την κράτησή σας.

Το AirlineRatings, ένας ιστότοπος αξιολόγησης αεροπορικών εταιρειών, δημοσίευσε πρόσφατα την ετήσια κατάταξή του για τις ασφαλέστερες αεροπορικές εταιρείες στον κόσμο. Καταγράφει τους 25 κορυφαίους αερομεταφορείς με βάση μια πληθώρα παραγόντων για να δώσει στους επιβάτες μεγαλύτερη σιγουριά όταν πετούν.

Για το 2025, η ασφαλέστερη αεροπορική εταιρεία στον κόσμο ήταν η Air New Zealand για δεύτερη συνεχή χρονιά. Η αεροπορική εταιρεία συναγωνίζεται συχνά με τον γείτονά της, την Qantas, για την πρώτη θέση, κατακτώντας το στέμμα το 2024 και το 2022.

Στις πρώτες 11 θέσεις της κατάταξης των ασφαλέστερων αεροπορικών εταιρειών για το 2025 κυριαρχούν οι αεροπορικές εταιρείες της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού και της Μέσης Ανατολής. Αλλά και οι ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες έκαναν καλή εμφάνιση, καταλαμβάνοντας επτά από τις 25 πρώτες θέσεις του καταλόγου.

Ποιες είναι οι ασφαλέστερες αεροπορικές εταιρείες στην Ευρώπη το 2025;

Η Turkish Airlines, που ακροβατεί μεταξύ Ευρώπης και Ασίας, είναι η ασφαλέστερη αεροπορική εταιρεία στην Ευρώπη. Ήρθε 13η στην παγκόσμια κατάταξη, κερδίζοντας βαθμολογία επτά αστέρων στην πλατφόρμα.

Παρά το γεγονός ότι δραστηριοποιείται σε περισσότερους προορισμούς από οποιαδήποτε άλλη αεροπορική εταιρεία στον κόσμο, η Turkish δεν είχε θανατηφόρο ατύχημα από το 2009, όταν ένα Boeing 737 συνετρίβη κατά την προσέγγιση στο αεροδρόμιο Schiphol του Άμστερνταμ. Από τη συντριβή έχασαν τη ζωή τους εννέα άνθρωποι, αλλά επέζησαν 126.

Πέρυσι, η Turkish Airlines απέσπασε επίσης βραβεία για την τροφοδοσία και την ψυχαγωγία εν πτήσει και έλαβε την αξιολόγηση "World Class" από την Airline Passenger Experience Association (APEX). Η Skytrax την ανακήρυξε ως την "καλύτερη αεροπορική εταιρεία στην Ευρώπη".

Η TAP Portugal κατέλαβε την 14η θέση στην κατάταξη, καθιστώντας την τη δεύτερη ασφαλέστερη αεροπορική εταιρεία στην Ευρώπη. Δεν έχει χάσει επιβάτη από το 1977 και διοργανώνει τακτικά μαθήματα για τον φόβο της πτήσης σε συνεργασία με την Unidade de Cuidados Integrados de Saúde (UCS).

Μια σειρά ευρωπαϊκών αερομεταφορέων κατέλαβαν το κάτω μισό του καταλόγου. Κατά σειρά, ήταν η SAS (16η θέση), η British Airways (17η θέση), η Iberia (18η θέση), η Finnair (19η θέση) και ο όμιλος Lufthansa, στον οποίο ανήκει και η SWISS (20η θέση).

Για την Iberia, ήταν μια εντυπωσιακή χρονιά ματαμόρφωσης, κερδίζοντας βραβεία για την καλύτερη επίδοση στην ώρα άφιξης, το καλύτερο προσωπικό αεροπορικής εταιρείας και την εξαιρετική τροφοδοσία. Είναι η πρώτη φορά που η Iberia καταφέρνει να μπει στη λίστα με τις 25 ασφαλέστερες αεροπορικές εταιρείες.

Ποιες είναι οι ασφαλέστερες αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους στην Ευρώπη;

Η AirlineRatings αξιολογεί τους αερομεταφορείς χαμηλού κόστους ξεχωριστά από τους αντίστοιχους αερομεταφορείς πλήρους εξυπηρέτησης και οι ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες σημείωσαν εξαιρετική εμφάνιση στην κατάταξη του 2025.

Στην κορυφή του καταλόγου βρίσκεται η τεράστια αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους Ryanair, η οποία κατέλαβε την 3η θέση στην παγκόσμια κατάταξη και ήταν η ασφαλέστερη οικονομική αεροπορική εταιρεία στην Ευρώπη. Στα 40 χρόνια της ιστορίας της, η αεροπορική εταιρεία δεν είχε ποτέ θανατηφόρο ατύχημα και δηλώνει ότι "συνεχίζει να θέτει ως προτεραιότητα την ασφάλεια και την προστασία των ανθρώπων και των πελατών μας πάνω απ' όλα".

Από κοντά ακολούθησε η easyJet, αεροπορική εταιρεία με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο. Κατέλαβε την 4η θέση στην παγκόσμια κατάταξη, γεγονός που την καθιστά τη δεύτερη ασφαλέστερη ευρωπαϊκή αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους. Όπως και η Ryanair, δεν είχε κανένα θανατηφόρο ατύχημα στα 30 χρόνια λειτουργίας της.

"Λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη τις υποχρεώσεις μας για την ασφάλεια και την προστασία", αναφέρει η easyJet. "Όλα τα αεροπλάνα μας ελέγχονται πριν από την αναχώρηση και υποβάλλονται σε τακτικούς ελέγχους ασφαλείας. Το πλήρωμα καμπίνας μας είναι εκπαιδευμένο για να σας υποστηρίζει και να διασφαλίζει την άνεση και την ασφάλειά σας ανά πάσα στιγμή".

Πιο κάτω στη λίστα, στην 7η θέση παγκοσμίως, η Wizz Air εξασφάλισε τη θέση της ως η τρίτη ασφαλέστερη αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους στην Ευρώπη. Και πάλι, όντας μια σχετικά νέα αεροπορική εταιρεία, δεν έχει χάσει ποτέ επιβάτη και διαθέτει στόλο νέων αεροσκαφών Airbus ηλικίας κατά μέσο όρο κάτω των πέντε ετών.

Στις 25 ασφαλέστερες αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους παγκοσμίως περιλαμβάνονται επίσης η Norwegian (12η), η Vueling (13η), η Jet2 (14η), η Eurowings (20η) και η airBaltic, η οποία καταλαμβάνει μόλις την 25η θέση.

Ούτε η Jet2 ούτε η airBaltic βρίσκονταν στην πρώτη 25άδα σε προηγούμενους καταλόγους.

Η βρετανική αεροπορική εταιρεία αναψυχής Jet2 ανέβηκε στην κατάταξη χάρη στις θετικές κριτικές των επιβατών και την άριστη εξυπηρέτηση των πελατών της. Είναι άλλος ένας αερομεταφορέας χωρίς θανατηφόρα ατυχήματα, με πολύ λίγα, ακόμη και μικρά περιστατικά να έχουν αναφερθεί.

Για τη λετονική αεροπορική εταιρεία airBaltic, η κατάκτηση μιας θέσης μεταξύ των 25 ασφαλέστερων αεροπορικών εταιρειών χαμηλού κόστους ήταν μια περήφανη στιγμή.

"Η ασφάλεια είναι και θα παραμείνει πάντα η κορυφαία μας προτεραιότητα στην airBaltic", λέει ο διευθύνων σύμβουλος Martin Gauss. "Οι αφοσιωμένες ομάδες μας εργάζονται ακούραστα για να εξασφαλίσουν μια ασφαλή και άνετη ταξιδιωτική εμπειρία για το πλήρωμα και τους επιβάτες μας. Η αναγνώρισή μας σε τέτοια παγκόσμια κλίμακα υπογραμμίζει τη δέσμευσή μας στην αριστεία".

Πώς αξιολογούνται οι ασφαλέστερες αεροπορικές εταιρείες;

Η AirlineRatings βαθμολογεί τις αεροπορικές εταιρείες με βάση πολλαπλά στοιχεία και συμπληρώνει τα ευρήματά της με διαβουλεύσεις με πιλότους και εμπειρογνώμονες της αεροπορίας.

Πρωτίστως, η δημοσίευση μελετά συγκεκριμένα χαρακτηριστικά κάθε αεροπορικής εταιρείας για να προσδιορίσει την ασφάλειά τους. Αυτά περιλαμβάνουν την ηλικία των αεροσκαφών της, τον αριθμό των αεροσκαφών που διαθέτει, την εκπαίδευση των πιλότων που παρέχει και το ποσοστό των αναφερόμενων περιστατικών.

Είναι ενδιαφέρον ότι η AirlineRatings εξετάζει την κερδοφορία των αεροπορικών εταιρειών, η οποία μπορεί να φαίνεται ασυνήθιστο χαρακτηριστικό για να συνδεθεί με την ασφάλεια. Ωστόσο, οι αεροπορικές εταιρείες που τα πάνε λιγότερο καλά οικονομικά μπορεί να είναι λιγότερο πρόθυμες να επενδύσουν στην εκπαίδευση, τη συντήρηση και τις βελτιώσεις, μειώνοντας θεωρητικά την ικανότητά τους να παραμένουν ασφαλείς.

Η κατάταξη εξετάζει επίσης αν η αεροπορική εταιρεία προέρχεται από χώρα που έχει περάσει τον έλεγχο της χώρας από τον ICAO, γνωστό ως Universal Safety Oversight Audit Programme (USOAP). Αυτός ο έλεγχος επιτρέπει στον ICAO να αξιολογήσει την εφαρμογή της εποπτείας της ασφάλειας στη χώρα και τη συμμόρφωση με τις βέλτιστες πρακτικές.

Τέλος, εξετάζει αν η αεροπορική εταιρεία έχει περάσει τον έλεγχο επιχειρησιακής ασφάλειας της ΙΑΤΑ (IOSA), ένα παγκόσμιο πρότυπο του κλάδου για τον έλεγχο της επιχειρησιακής ασφάλειας των αεροπορικών εταιρειών.

Πηγή: euronews.com