Η Γερμανία, η Ιταλία και η Ιρλανδία έχουν να χάσουν τα περισσότερα από μια σκληρή εμπορική πολιτική δασμών από τις ΗΠΑ υπό τον Ντόναλντ Τραμπ, αφού αυτές οι χώρες διατηρούν τα μεγαλύτερα εμπορικά πλεονάσματα απέναντι στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.
Για το 2023 η Γερμανία εξήγαγε στην Αμερική προϊόντα με αξία 85,7 δις ευρώ μεγαλύτερη από όσα εισήγαγε από τις ΗΠΑ. Πρόκειται για τεράστια γκάμα εξαγωγών υψηλής προστιθέμενης αξίας, από βιομηχανικά κυρίως προϊόντα μέχρι ειδικό μηχανολογικό εξοπλισμό και χημικά.
Η Ιταλία είχε εμπορικό πλεόνασμα σχεδόν 42 δις ευρώ από πωλήσεις σε μηχανολογικό εξοπλισμό, είδη μόδας και αξεσουάρ, χημικά, φαρμακευτικά, αγροτικά προϊόντα και ποτά. Η Ιρλανδία είχε εμπορικό πλεόνασμα 29,4 δις ευρώ κυρίως από εξαγωγές προς τις ΗΠΑ σε φαρμακευτικά προϊόντα, χημικά, ιατρικό εξοπλισμό, μηχανήματα, αρώματα και καλλυντικά. Η Ελλάδα είχε εμπορικό πλεόνασμα 610,5 εκατ ευρώ που είναι κυρίως τρόφιμα.
Ο Οικονομικός Ταχυδρόμος παρουσιάζει σήμερα το εμπορικό ισοζύγιο των ευρωπαϊκών χωρών με τις ΗΠΑ με βάση στοιχεία της Eurostat όπως τα επεξεργάστηκε το Politico.
Ευρώπη: Σε σταυροδρόμι για τους δασμούς λόγω Τραμπ – Το εμπορικό ισοζύγιο ΕΕ με ΗΠΑ [γράφημα]
Το σκεπτικό Τραμπ
Ο Τραμπ έχει απειλήσει τους Ευρωπαίους αλλά και άλλες χώρες με δασμούς της τάξης του 10% με 20% τόσο σαν μέτρο πίεσης για να λάβει περισσότερες παραχωρήσεις από τις Βρυξέλλες αλλά και με το σκεπτικό να κάνει περισσότερους Αμερικανούς καταναλωτές να αγοράσουν περισσότερα προϊόντα εγχώριας παραγωγής. Αυτό ο πρόεδρος των ΗΠΑ θεωρεί ότι μπορεί να επιτευχθεί εάν τα εισαγόμενα προϊόντα γίνουν πιο ακριβά λόγω δασμών. Επίσης ο Τραμπ επιδιώκει με τον τρόπο αυτό να ενισχυθούν οι θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ μέσω αύξησης και μεταφοράς της παραγωγής εκεί. Επίσης θεωρεί ότι εάν επιβάλλει νέους δασμούς στις εισαγωγές θα μειωθεί το μεγάλο εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ. Ο Τραμπ ήδη απειλεί για δασμούς 25% από 1η Φεβρουαρίου στους γείτονές του, Μεξικό και Καναδά.
Οι κίνδυνοι για τις ΗΠΑ
Οι επικριτές μιας ιδιαίτερα επιθετικής πολιτικής από τις Ουάσιγκτον έχουν προειδοποιήσει ότι εάν επιβάλλονταν μεγάλοι και οριζόντιοι δασμοί στις εισαγωγές αυτοί ουσιαστικά θα έπλητταν τελικά τους καταναλωτές στις ΗΠΑ μέσω υψηλότερων τιμών, επηρεάζοντας περισσότερο εκείνους με χαμηλότερο εισόδημα. Επίσης οι ίδιοι επικριτές αναφέρουν τέτοιοι μαζικοί γενικοί δασμοί, συμπεριλαμβανομένων και αυτών σε εξαρτήματα και πρώτες ύλες θα έκαναν την παραγωγή των ΗΠΑ πιο ακριβή, καθιστώντας έτσι τους Αμερικανούς παραγωγούς λιγότερο ανταγωνιστικούς παγκοσμίως. Επιπλέον τέτοιες θα μπορούσαν να αυξήσουν τελικά τον πληθωρισμό στην Αμερική κάνοντας την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να σταματήσει τις μειώσεις των επιτοκίων δανεισμού σε δολάρια ή ακόμη και να προχωρήσει σε βάθος χρόνου και σε αυξήσεις.
Ο παράγοντας Κίνα
Μια επιβολή μεγάλων δασμών από τις ΗΠΑ στις εισαγωγές από την Κίνα θα δημιουργούσε την προϋπόθεση να αλλάξουν σημαντικά οι παγκόσμιες εμπορικές ροές, κάνοντας περισσότερους κινέζους παραγωγούς να στείλουν σε άλλες ηπείρους όπως η Ευρώπη μεγάλους αριθμούς προϊόντων σε μειωμένες τιμές. Εάν πλημμυρήσουν τέτοια φθηνά κινεζικά προϊόντα την ΕΕ τότε θα βρεθούν σε ακόμη πιο δύσκολη θέση ευρωπαϊκές επιχειρήσεις οι οποίες αντιμετωπίζουν σήμερα μεγάλες προκλήσεις λόγω των προβλημάτων στην ευρωπαϊκή οικονομία. Ο Τραμπ είχε κάνει λόγο για δασμούς ακόμη και της τάξης του 60% για κατηγορίες κινεζικών προϊόντων.
ΠΗΓΗ:ΟΤ