Build
Εκτοξεύτηκε και πάλι η τιμή του σκυροδέματος
Εκτοξεύτηκε  και πάλι η τιμή του σκυροδέματος

Οι πρόσφατες εργατικές διεκδικήσεις και οι απεργίες στον κλάδο του έτοιμου σκυροδέματος οδήγησαν σε συμφωνίες για αυξήσεις στους μισθούς των εργαζομένων, αλλά το κόστος αυτών των αλλαγών φαίνεται να έχει μετακυλιστεί στους εργολάβους και, τελικά, στους καταναλωτές. Για τις αυξήσεις στο έτοιμο σκυρόδεμα μίλησαν στην εκπομπή «Μεσημέρι και Κάτι» του ΣΙΓΜΑ ο Γενικός Γραμματέας του ΚΕΒΕ, Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης, και ο Διευθυντής της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδομών Κύπρου (ΟΣΕΟΚ), Γιάννος Πουμπουρής.

Φ. Ρουσουνίδης: Θα γίνει προσπάθεια συγκράτησης των αυξήσεων

Ο κ. Ρουσουνίδης επεσήμανε ότι οι αυξήσεις στις τιμές δεν είναι καθολικές, ούτε στο 5%, όπως συζητείται. Αντιθέτως, κυμαίνονται από 2% έως 5%, ανάλογα με την εταιρεία. Παράλληλα, τόνισε ότι αυτές οι αυξήσεις δεν οφείλονται μόνο στην αύξηση του εργατικού κόστους, αλλά και σε άλλες παραμέτρους, όπως η αύξηση των τιμών πρωτογενών υλικών. Ο κ. Ρουσουνίδης διαμήνυσε ότι θα καταβληθεί προσπάθεια συγκράτησης των αυξήσεων για να περιοριστεί η επιβάρυνση στους καταναλωτές. «Πρέπει να γνωρίζουμε ότι και τα περιθώρια κέρδους δεν είναι πάντα ανεξάντλητα», συμπλήρωσε.

Θα έπρεπε να είναι πιο περιορισμένες οι αυξήσεις, σύμφωνα με την ΟΣΕΟΚ

Από την πλευρά του, ο κ. Πουμπουρής υπογράμμισε ότι η ΟΣΕΟΚ έχει λάβει παράπονα από εργοληπτικές εταιρείες για αυξήσεις στις τιμές του σκυροδέματος, οι οποίες κυμαίνονται από €1,80 έως €4 ανά κυβικό μέτρο. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Ομοσπονδίας, οι αυξήσεις αυτές θα έπρεπε να είναι πιο περιορισμένες. «Εμείς ζητούμε εκεί που υπάρχουν υπερβολικές αυξήσεις να γίνει μια συνάντηση μεταξύ της Ομοσπονδίας μας και των εταιρειών αυτών έτσι ώστε να γίνει μια προσπάθεια μετριασμού», ανέφερε σχετικά. Τόνισε επίσης ότι το κόστος των καθυστερήσεων που προκλήθηκαν από τις απεργίες αποτελεί ένα επιπλέον βάρος για τις εργοληπτικές εταιρείες.

Για «ξεκάθαρα κερδοσκοπικό» φαινόμενο κάνει λόγο ο Υπ. Εργασίας

Στο ίδιο θέμα αναφέρθηκε σε δηλώσεις του στο κρατικό ραδιόφωνο και ο Υπουργός Εργασίας, Γιάννης Παναγιώτου. Κληθείς να σχολιάσει τα παράπονα που διατυπώνονται από εργολάβους ότι έχουν αυξήσει οι κατασκευαστές κατά 5% το μπετόν και αυτό λόγω της ικανοποίησης αιτημάτων των συντεχνιών των εργαζομένων μετά τις πρόσφατες απεργιακές κινητοποιήσεις, ο κ. Παναγιώτου ανέφερε ότι, «ένα τέτοιο φαινόμενο, εκτός του ότι θα ήταν πρωτοφανές, ταυτόχρονα είναι και ξεκάθαρα κερδοσκοπικό». Ο ίδιος σημείωσε ότι «γίνονται ανανεώσεις συλλογικών συμβάσεων σε πάρα πολλούς τομείς της οικονομίας και, όπως είναι, εξάλλου, αυτονόητο, αποδίδονται αυξήσεις στους εργαζόμενους, αφενός λόγω της οικονομικής ανάπτυξης που αποτυπώνεται στην οικονομία μας, αφετέρου λόγω της αύξησης του κόστους ζωής. Πουθενά δεν μετακυλείται η οποιαδήποτε αύξηση στους μισθούς προς τους τελικούς παραλήπτες των υπηρεσιών ή τους καταναλωτές».

«Περιπτώσεις κερδοσκοπίας, όπως ενδεχομένως να είναι αυτή στην οποία αναφερόμαστε, δεν μπορούν να περνούν απαρατήρητες και δεν θα προσεγγιστούν ως τέτοιες. Για να μπορεί να λειτουργεί σωστά η ελεύθερη οικονομία, χρειάζεται ως πολιτεία να προστατεύουμε αποτελεσματικά τον ανταγωνισμό, τους καταναλωτές και τους επαγγελματίες του κλάδου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Εργασίας.