Η πρωτοβουλία του Υφυπουργείου Τουρισμού για προκήρυξη και φέτος Σχεδίου Επιχορήγησης σε Κοινοτικά Συμβούλια και Ορεινούς Δήμους, που επιθυμούσαν να αναλάβουν τη διοργάνωση «Χριστουγεννιάτικων Χωριών» συνέβαλε καταλυτικά στο να δοθεί ξανά πνοή και ζωή στα χωριά της Κύπρου. Πολλοί ήταν οι Κύπριοι που έσπευσαν να επισκεφθούν τα ορεινά χωριά, ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο τις τοπικές επιχειρήσεις.
Καλεσμένος την περασμένη Δευτέρα στην εκπομπή του Σίγμα «Μεσημέρι και Κάτι», ο νέος Γενικός Διευθυντής του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων (ΠΑΣΥΞΕ) Χρίστος Αγγελίδης, μίλησε για τα χριστουγεννιάτικα χωριά, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι αποτέλεσαν αφορμή και κίνητρο για τους πολίτες να επισκεφθούν και να ανακαλύψουν τα ορεινά χωριά της Κύπρου.
Δεν υπάρχουν μεγάλες
ξενοδοχειακές μονάδες
Σχετικά με τα αίτια στασιμότητας των ορεινών χωριών, σύμφωνα με τον γ.δ. του ΠΑΣΥΞΕ, αυτά οφείλονται και στο γεγονός ότι οι ορεινές περιοχές της Κύπρου δεν έχουν μεγάλες και ολοκληρωμένες ξενοδοχειακές μονάδες. Επιπλέον, η απουσία διοργανώσεων (σ.σ. εκδηλώσεων και φεστιβάλ) περιορίζει τον αγροτουρισμό και αποθαρρύνει τόσο τους ντόπιους όσο και τους ξένους τουρίστες, για αυτό φαίνεται να προτιμούν και να οδηγούνται προς τις παραθαλάσσιες περιοχές.
Τα χωριά αδειάζουν από νέους, οι οποίοι στρέφονται προς τα αστικά κέντρα για να διαμείνουν μόνιμα και να εργασθούν, με αποτέλεσμα το φαινόμενο της αστυφιλίας να είναι πιο έντονο από ποτέ άλλοτε, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο νέος γ.δ. του ΠΑΣΥΞΕ.
Το δέλεαρ για την
έλευση του κόσμου
Ο κ. Αγγελίδης υπογράμμισε την ανάγκη για μια πιο ολοκληρωμένη τουριστική προσφορά στα ορεινά. Συγκεκριμένα, πρότεινε τη δημιουργία μεγάλων ξενοδοχειακών συγκροτημάτων που θα προσφέρουν μια ευρεία γκάμα υπηρεσιών, όπως υψηλής ποιότητας διαμονή, ποικίλες επιλογές εστίασης, καθώς και αθλητικές και άλλες δραστηριότητες αναψυχής. Με αυτό τον τρόπο, θα προσελκύσουν περισσότερους επισκέπτες και θα επιμηκύνουν την τουριστική περίοδο, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη των χωριών. Επισήμανε ότι στόχος είναι να υπάρξει μια ισορροπημένη ανάπτυξη μεταξύ ορεινών και παραλιακών μετώπων.
Εστιάζοντας στις τουριστικές επενδύσεις, αναφέρθηκε στις ανακαινίσεις και τα νέα έργα στις μονάδες “Ρόδο” και “Βερεγγάρια”, εκφράζοντας την αγωνία και την προσμονή ολοκλήρωσης των επενδυτικών έργων. Στις Πλάτρες, υπογράμμισε την ανάπτυξη νέων ξενοδοχειακών μονάδων και την ανακαίνιση υφιστάμενων, εκφράζοντας την ελπίδα ότι αυτή η δυναμική θα προσελκύσει περαιτέρω επενδυτικό ενδιαφέρον.
Κάτι που παρατηρείται έντονα και ταλαιπωρεί τη ξενοδοχειακή βιομηχανία είναι η έλλειψη προσωπικού που αποτελεί σοβαρό πρόβλημα για τις ξενοδοχειακές μονάδες, ακόμα και για εκείνες που έχουν υψηλή πληρότητα. Ο κ. Αγγελίδης υπογραμμίζει την ανάγκη για καλύτερο και έγκαιρο προγραμματισμό και ανέφερε ότι η πρόσληψη προσωπικού από το εξωτερικό απαιτεί χρόνο και εκπαίδευση.
Στο ερώτημα κατά πόσον οι μισθοί είναι αποτρεπτικοί και αν αποτελεί παράγοντα δυσκολίας εύρεσης προσωπικού, ο κ. Αγγελίδης σημείωσε ότι, υπό προϋποθέσεις, υπάρχει περιθώριο για αύξηση των μισθών στον ξενοδοχειακό τομέα, κάτι που θα συμβάλλει στην αντιμετώπιση του προβλήματος της υποστελέχωσης, καταγράφοντας όμως πως μόλις πρόσφατα υπήρξε συμφωνία για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης που προβλέπει και αυξήσεις μισθών.
Βολές κατά των Airbnb
Στη συνέχεια, παρέθεσε την άποψή του σχετικά με τα Airbnb (σπίτια, διαμερίσματα ή δωμάτια). Ο γ.δ. του ΠΑΣΥΞΕ εξέφρασε έντονα τις επιφυλάξεις του για τα Airbnb, υποστηρίζοντας ότι η απουσία κρατικού ελέγχου και φορολογίας δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό με τις ξενοδοχειακές μονάδες. Πιστεύει, πάντως, ότι η νομιμοποίηση και η φορολόγηση των Airbnb θα τα καταστήσει ασφαλέστερα και θα συμβάλουν στην αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος.
Καταληκτικά, συνέστησε στους καταναλωτές να προγραμματίζουν τα ταξίδια τους εκ των προτέρων, ώστε να εξασφαλίζουν καλύτερες τιμές και διαθεσιμότητα σε καταλύματα που οι ίδιοι επιθυμούν.