Η πτώση της αξίας των μετοχών της Novo Nordisk κατά 93 δισ. δολάρια αποτέλεσε το τελευταίο πλήγμα για τις ευρωπαϊκές μετοχές των μεγαλύτερων εισηγμένων εταιρειών, οι οποίες για άλλη μια φορά βρίσκονται μακριά από τις αντίστοιχες αμερικανικές, σημειώνει το Bloomberg.
Ενώ οι 10 κορυφαίες αμερικανικές μετοχές σημείωσαν διψήφιες αποδόσεις το 2024, με κινητήρια δύναμη τους λεγόμενους Magnificent Seven, έξι από τα μεγαλύτερα ονόματα της Ευρώπης βρίσκονται στο κόκκινο. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται η κατασκευάστρια εταιρεία Ozempic Novo, της οποίας τα κέρδη για το έτος εξαλείφθηκαν πλήρως στο sell-off της Παρασκευής, καθώς και η Nestle SA και η LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton SA.
Όλα αυτά έχουν θέσει τον δείκτη Stoxx Europe 600 σε πορεία για τη χειρότερη επίδοσή του συγκριτικά με τον S&P 500 εδώ και περίπου 25 χρόνια, όπως σημειώνει το Bloomberg.
Παράλληλα, ένα καλάθι ευρωπαϊκών μετοχών με που είναι κυρίαρχες στους κλάδους τους και καταρτίζεται από την Goldman Sachs είχε ακόμη χειρότερη επίδοση, υστερώντας έναντι του Stoxx για πρώτη φορά από το 2017.
«Σε μεγάλο βαθμό, οι Magnificent Seven παρέσυραν τον S&P 500», δήλωσε ο στρατηγικός αναλυτής της Morningstar, Μάικλ Φιλντ. «Δεν είναι ότι δεν έχουμε μεγάλες εταιρείες στην Ευρώπη, αλλά η διαφορά κλίμακας είναι τόσο μεγάλη».
Τα προβλήματα τις ευρωπαϊκές μετοχές
Οι δεικτοβαρείς ευρωπαϊκές μετοχές έχουν δύο σοβαρά μειονεκτήματα. Το ένα, όπως επισημαίνει ο Φιλντ, είναι το μέγεθος.
Το «καλάθι» της Goldman με τις μετοχές μεγάλης κεφαλαιοποίησης (που ονομάστηκε GRANOLAS) έχει αθροιστικά αξία περίπου 2,5 τρισ. δολάρια, ενώ οι Magnificent Seven έχουν προσθέσει περίπου 5 τρισ. δολάρια στην κεφαλαιοποίηση τους μόνο φέτος, ανεβάζοντας τη συνολική τους αξία πάνω από τα 16 τρισ. δολάρια.
Δεύτερον, οι λεγόμενες μετοχές «παλαιάς οικονομίας» (old economy stocks) κυριαρχούν στις τάξεις της ευρωπαϊκής υψηλής κεφαλαιοποίησης. Το καλάθι των 11 μελών του GRANOLAS περιλαμβάνει μόνο δύο ονόματα που σχετίζονται με την τεχνολογία, τη SAP SE και την ASML Holding NV.
Τομείς όπως οι αυτοκινητοβιομηχανίες και τα ορυχεία είναι συνήθως σε μεγάλο βαθμό εκτεθειμένοι στην εξέλιξη των οικονομικών κύκλων. Οι μετοχές πολυτελείας, για παράδειγμα, έχουν πληγεί σκληρά από την επιβράδυνση της κατανάλωσης στην Κίνα, ενώ στη Nestle, η παραπαίουσα αύξηση των πωλήσεων έχει θέσει τη μετοχή σε τροχιά για το χειρότερο έτος στην ιστορία της.
«Υπάρχει ένα θεμελιώδες διαρθρωτικό ζήτημα στην Ευρώπη, καθώς δεν έχει πραγματικά παγκόσμιους πρωταθλητές και σίγουρα δεν έχει παγκόσμιους πρωταθλητές στο πιο καυτό τμήμα της αγοράς, την τεχνολογία και την τεχνητή νοημοσύνη», δήλωσε ο Γκάι Μίλερ, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής αγοράς της Zurich Insurance Co.
ΠΗΓΗ:ΟΤ