Τα διατάγματα του Υπουργού Εργασίας, Γιάννη Παναγιώτου, για την απασχόληση εργαζομένων από τρίτες χώρες δημοσιεύτηκαν την Παρασκευή στην επίσημη εφημερίδα της Δημοκρατίας(link is external). Τα εν λόγω διατάγματα αφορούν από τη μία υψηλά εξειδικευμένο προσωπικό για απασχόληση σε συγκεκριμένους τομείς με καθορισμό κατώτατου ορίου μισθού, και από την άλλη επιτρέπουν την απασχόληση φοιτητών που βρίσκονταν στη Δημοκρατία από την 1η Δεκεμβρίου σε οχτώ κλάδους.
Σε ανακοίνωσή του, το Υπουργείο Εργασίας αναφέρει ότι με τις πρόνοιες των διαταγμάτων ενισχύεται η προσέλκυση εξειδικευμένων επαγγελματιών στην Κύπρο και διευρύνεται η πρόσβαση των αλλοδαπών φοιτητών σε συγκεκριμένους τομείς και επαγγέλματα, για την αποτελεσματική ανταπόκριση στις αυξημένες ανάγκες της αγοράς εργασίας.
Συγκεκριμένα, σημειώνει ότι για την ενίσχυση της προσέλκυσης στην αγορά εργασίας ατόμων υψηλής ειδίκευσης από τρίτες χώρες καθορίζονται οι τομείς στους οποίους δύναται να παραχωρείται Μπλε Κάρτα, καθώς και οι ελάχιστες απολαβές, σύμφωνα με τις πρόνοιες της ευρωπαϊκής Οδηγίας για την Μπλε Κάρτα, η οποία τους επιτρέπει να ζήσουν και να εργαστούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ως κατώτατος ακαθάριστος ετήσιος μισθός για απασχόληση υψηλής ειδίκευσης καθορίζεται το ποσό των 43.632 ευρώ, το οποίο ισούται με 1,5 φορά επί τον μέσο ακαθάριστο ετήσιο μισθό στη Δημοκρατία. Περαιτέρω, ως επαγγέλματα απασχόλησης υψηλής ειδίκευσης για υπηκόους τρίτων χωρών στην Κύπρο καθορίζονται όσα επαγγέλματα ανήκουν στους τομείς των Τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνίας (ICT), Φαρμακευτικής για σκοπούς έρευνας και Ναυτιλιακών (εξαιρουμένων των κυβερνητών και πληρωμάτων πλοίων).
Για τη διεύρυνση της πρόσβασης των αλλοδαπών φοιτητών στην αγορά εργασίας, το Υπουργείο σημειώνει ότι επικαιροποιείται η ημερομηνία κατά την οποία οι φοιτητές από τρίτες χώρες πρέπει να βρίσκονται στη Δημοκρατία για να αποκτήσουν δικαίωμα απασχόλησης σε Δεκέμβριο 2024, αντί Μάρτιο 2024.
Η απασχόληση φοιτητών, σύμφωνα με το διάταγμα, επιτρέπεται σε συγκεκριμένους τομείς οικονομικής δραστηριότητας και επαγγέλματα, υπό την προϋπόθεση ότι θα εξασφαλίσουν συμβόλαιο απασχόλησης με συγκεκριμένο εργοδότη, θεωρημένο από το Τμήμα Εργασίας, στο οποίο θα αναγράφονται οι κυριότεροι όροι εργοδότησης. Ο φοιτητής θα πρέπει να προσκομίζει βεβαίωση σπουδών πλήρους φοίτησης και έγγραφο με το ωράριο σπουδών από αναγνωρισμένο ίδρυμα σπουδών, καθώς και την άδεια διαμονής του. Ταυτόχρονα, θα υπάρχει υποχρέωση κοινοποίησης του μηνιαίου προγράμματος εργασίας των φοιτητών στο Τμήμα Εργασίας.
Οι τομείς οικονομικής δραστηριότητας στους οποίους επιτρέπεται η απασχόληση φοιτητών περιλαμβάνουν το εμπόριο (χονδρικό και λιανικό) και επισκευές, σε επαγγέλματα όπως αχθοφόρος, εργάτης σταθμών βενζίνης/πλυντηρίου αυτοκινήτων, στην υγεία-κοινωνική μέριμνα, σε επαγγέλματα όπως φροντιστής στεγών ηλικιωμένων, βοηθός θαλάμου σε κλινικές, νοουμένου ότι κατέχουν απολυτήριο σχολής Μέσης Εκπαίδευσης και στοιχειώδη γνώση της ελληνικής γλώσσας.
Ακόμα, επιτρέπεται η απασχόληση σε περιστασιακές εργασίες οικιακής φύσης, στη μεταποίηση ως εργάτες αρτοποιίων, μονάδων ζωοτροφών, ανακύκλωσης, αποβλήτων, εργάτες νυκτερινής βάρδιας σε μεταποιητικές βιομηχανίες. Επιτρέπεται, επίσης η απασχόλησης ως εργάτες γεωργίας, κτηνοτροφίας, αλιείας και σε καταφύγια ζώων και στον τομέα παροχής υπηρεσιών ως καθαριστές, εργάτες αποχετεύσεως, διανομείς.
Στον επισιτιστικό τομέα και ξενοδοχειακό τομέα, οι φοιτητές τρίτων χωρών δύνανται να απασχολούνται ως βοηθοί κουζίνας, διανομείς φαγητού, καθαριστές, τραπεζοκόμοι, μπάρμαν, υπάλληλοι υποδοχής, καμαριέρες.
Όσον αφορά το επάγγελμα του πωλητή λιανικού εμπορίου, σύμφωνα με το διάταγμα, θα επιτρέπεται η απασχόληση σε φοιτητές που ήταν στη Δημοκρατία την 1η Δεκεμβρίου σύμφωνα με τα συμπεράσματα του ελέγχου και της παρακολούθησης της κατάστασης της αγοράς εργασίας.
Περαιτέρω, παρέχεται η δυνατότητα απασχόλησης σε επαγγέλματα σχετικά με το αντικείμενο των σπουδών τους, σε φοιτητές που παρακολουθούν προγράμματα σπουδών στις τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνίας, οι οποίοι ολοκλήρωσαν το πρώτο ακαδημαϊκό εξάμηνο των σπουδών τους. Συγκεκριμένα, επιτρέπεται η απασχόληση τους στα επαγγέλματα του Βοηθού Προγραμματιστή Εφαρμογών, του Βοηθού Αναλυτή Συστημάτων, του Βοηθού Σχεδιαστή Λογισμικού και του Βοηθού Σχεδιαστή Διαδικτύου και Πολυμέσων, νοουμένου ότι ολοκλήρωσαν το πρώτο ακαδημαϊκό εξάμηνο/τρίμηνο των σπουδών τους.
Επιπλέον, θα επιτρέπεται η απασχόληση για σκοπούς πρακτικής άσκησης σε φοιτητές αναγνωρισμένων κλάδων σπουδών, όπου το πτυχίο το απαιτεί, νοουμένου ότι υπάρχει σχετική γραπτή συμφωνία εργοδότη και εκπαιδευτικού ιδρύματος, κατατεθειμένη στο Υπουργείο Εργασίας. Πρακτική άσκηση επιτρέπεται και σε φοιτητές ξενοδοχειακών και επισιτιστικών κλάδων σπουδών στις σχετικές βιομηχανίες, κατά την περίοδο από 1η Ιουνίου μέχρι 15 Οκτωβρίου.