Economy
2nd Greece Cyprus Summit: Συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου για Τεχνολογική Καινοτομία και Ανάπτυξη
Οι ομιλητές στο Πάνελ με θέμα: «Έρευνα – Τεχνολογία – Καινοτομία – Διασυνδεσιμότητα», είναι καταξιωμένα στελέχη στο χώρο όπου εδράζονται.
2nd Greece Cyprus Summit: Συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου για Τεχνολογική Καινοτομία και Ανάπτυξη

Τις εργασίες του συνεδρίου, 2nd Greece Cyprus Summit - Advancing Together που συνδιοργανώθηκε από το  Invest Cyprus και την Boussias Cyprus, άνοιξαν ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας  κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας κ. Κυριάκος Μητσοτάκη.

Ο Αντώνης Πολεμίτης, Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, φέρει σημαντική εμπειρία στον ακαδημαϊκό και επαγγελματικό τομέα. Η Νεκταρία Καλογεροπούλου, Υπεύθυνη Πωλήσεων Δημοσίου Τομέα Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας στη Microsoft, συμβάλλει στην προώθηση καινοτόμων λύσεων σε δημόσιους οργανισμούς. Ο Παναγιώτης Θρασυβούλου, Συνέταιρος στην EY Κύπρου, προσφέρει βαθιά γνώση στον τομέα των συμβουλευτικών υπηρεσιών και στρατηγικής. Ο Δημήτρης Νησιώτης, Πρόεδρος της CITEA, είναι επικεφαλής μιας σημαντικής πλατφόρμας για την τεχνολογική καινοτομία στην Κύπρο. Ο Ιωάννης Γεωργούλας, Πρόεδρος της ACEMPI και μη εκτελεστικός διευθυντής στην ECOMMBX, διαθέτει εκτενή εμπειρία στις ψηφιακές τεχνολογίες και τη διαχείριση έργων. Το Πάνελ συντόνισε η Μαριάννα Χατζηαντωνίου, Ιδρύτρια του PERHA Group, η οποία προσφέρει στρατηγική καθοδήγηση και καινοτόμες λύσεις στον τομέα της επιχειρηματικότητας.

Οι ομιλητές αναφέρθηκαν στις καινοτόμες εξελίξεις, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, και πώς οι μικρότερες οικονομίες (όπως η Ελλάδα και η Κύπρος) έχουν τη δυνατότητα να υιοθετούν γρήγορα αυτές τις τεχνολογίες για να επιταχύνουν την ανάπτυξή τους. Επίσης, επισημάνθηκε η σημασία της συνεργασίας μεταξύ του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, καθώς και των νεοφυών επιχειρήσεων, για την ανάπτυξη και εφαρμογή αυτών των λύσεων.

Στην τοποθέτησή της, η Νεκταρία Καλογεροπούλου αναφέρθηκε στην ταχεία υιοθέτηση της τεχνολογίας στις μικρότερες οικονομίες, τονίζοντας ότι οι τεχνολογίες, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, συμβάλλουν στην ανάπτυξη σε τομείς όπως η υγεία, ο τουρισμός και η διακυβέρνηση. Σημείωσε, επίσης, τη σημασία της τεχνητής νοημοσύνης στην καθημερινή ζωή, τόσο για τη βελτίωση της παραγωγικότητας όσο και για την κοινωνική πρόοδο, μέσω πρωτοβουλιών όπως το "AI for Good Lab" της Microsoft.

Ο Ιωάννης Γεωργούλας, από την πλευρά του, τόνισε τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις που παρουσιάζουν οι ψηφιακές πληρωμές και οι χρηματοοικονομικές τεχνολογίες στην Κύπρο, ενώ υπογράμμισε τη σημασία της καινοτομίας και της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου για την ανάπτυξη ψηφιακών λύσεων.

Ο Αντώνης Πολεμίτης εστίασε στην πρόοδο που μπορεί να φέρει η τεχνητή νοημοσύνη, αναφέροντας την ανάγκη για την Κύπρο και την Ελλάδα να μην μείνουν πίσω στην έρευνα και την εφαρμογή της τεχνολογίας, ώστε να επιτύχουν μια τεχνολογική ανάπτυξη που θα ενισχύσει την οικονομία τους.

Τέλος, ο Παναγιώτης Θρασιβούλου προσέθεσε ότι πολλοί προσεγγίζουν τις νέες τεχνολογίες με αμυντική στάση, κυρίως για να μειώσουν το κόστος, αλλά η σωστή προσέγγιση θα έπρεπε να είναι μέσα από δομημένη στρατηγική, βλέποντας την τεχνολογία ως ευκαιρία για ανάπτυξη, επέκταση και βελτίωση των λειτουργικών μοντέλων τους.

Το 2ο GreeceCyprus Summit,  υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδος. Το συνέδριο στηρίζουν το Enterprise Greece, το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (ΚΕΒΕ), ο Ελληνικός Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), καθώς και το Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ), ενώ έχει την επιστημονική υποστήριξη ΟneTeam.