Τις εργασίες του συνεδρίου, 2nd Greece Cyprus Summit - Advancing Together που συνδιοργανώθηκε από το Invest Cyprus και την Boussias Cyprus, άνοιξαν ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας κ. Κυριάκος Μητσοτάκη.
Το πάνελ για τις Χρηματοοικονομικές Επενδύσεις και την Ανάπτυξη φιλοξένησε κορυφαίους εκπροσώπους από την Ελλάδα και την Κύπρο, προσφέροντας πολύτιμες προοπτικές για τη διμερή συνεργασία.
Ο Σταύρος Σταύρου, Πρόεδρος του ΚΕΒΕ, εστίασε στην προώθηση επιχειρηματικών συνεργειών, ενώ η Βενετία Κουσία, Γενική Διευθύντρια του Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας Ελλάδας, ανέλυσε τις στρατηγικές ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας.
Ο Γιώργος Χρυσοχός, Πρόεδρος του ΣΑΗ και Εκτελεστικός Διευθυντής της Cyfield, αναφέρθηκε στις δυνατότητες ανάπτυξης στον τομέα της ενέργειας.
Μεταξύ των ομιλητών ήταν η Βίκυ Μακρυγιάννη, Διευθύντρια Διεθνών Σχέσεων και Περιφερειακής Ανάπτυξης του ΣΕΒ, η οποία τόνισε τις ευκαιρίες ανάπτυξης μέσω καινοτομίας και μεταφοράς τεχνογνωσίας, και η Γιώτα Παπαρίδου, Πρόεδρος του ΣΕΠΕ, που ανέδειξε τη σημασία του ψηφιακού μετασχηματισμού.
Τη συζήτηση συντόνισε ο Γιάγκος Χατζηγιάννης, Μέλος του ΔΣ του Invest Cyprus.
Γενικότερα, αναδείχθηκε η σημασία της στενότερης οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, μέσω της ανταλλαγής τεχνογνωσίας, της προσέλκυσης διεθνών επενδυτικών κεφαλαίων και της δημιουργίας ενός ελκυστικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Ειδικότερα, εξετάστηκαν οι προκλήσεις που σχετίζονται με τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, την ενίσχυση των υποδομών, καθώς και την ανάπτυξη περιφερειακών περιοχών.
Η κ. Βενετία Κουσία, Γενική Διευθύντρια του Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας Ελλάδας, τόνισε ότι η διαρκής επικοινωνία μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, η αξιοποίηση περιφερειακών πλεονεκτημάτων και η εστίαση σε συγκεκριμένους τομείς, όπως η ενέργεια και η άμυνα, είναι κρίσιμα βήματα για την ενίσχυση της οικονομίας.
Οι ομιλητές συμφώνησαν ότι η συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου αποτελεί καταλύτη για τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη, με την Κύπρο να παρουσιάζει συγκριτικά πλεονεκτήματα σε ορισμένους δείκτες ανταγωνιστικότητας. Στο πλαίσιο αυτό, αναδείχθηκαν επιτυχημένα επιχειρηματικά μοντέλα και προτάθηκαν στρατηγικές για την προσέλκυση νέων επενδύσεων, συμβάλλοντας στην ευημερία και των δύο χωρών.
Ενίσχυση Εμπορικών Σχέσεων:
Η διμερής εμπορική συνεργασία έχει γνωρίσει σημαντική αύξηση, με το διμερές εμπόριο να ανέρχεται πλέον σε €3,3 δισ.
Προοπτικές Τριμερών Συνεργασιών:
Αναγνωρίστηκε η ανάγκη για αξιοποίηση των εξαιρετικών σχέσεων της Κύπρου με τον Αραβικό κόσμο και της Ελλάδας με τα Βαλκάνια, προκειμένου να ενισχυθούν οι επιχειρηματικές σχέσεις.
Ψηφιακή Ανάπτυξη και Καινοτομία:
Η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στον τομέα του ψηφιακού μετασχηματισμού, με πρωτοβουλίες όπως το GovGR, το οποίο αποτελεί πρότυπο για την Κύπρο.
Συνεργασία σε Επενδύσεις και Τεχνογνωσία:
Η ενίσχυση της μεταφοράς τεχνογνωσίας και βέλτιστων πρακτικών στους τομείς της ενέργειας, της ναυτιλίας, της καινοτομίας και της εκπαίδευσης ήταν ένα από τα κύρια σημεία της συζήτησης.
Περιφερειακή Στρατηγική:
Οι δύο χώρες συμφώνησαν στην ανάγκη δημιουργίας ενός κοινού επιχειρηματικού και ενεργειακού κόμβου, αξιοποιώντας τη γεωγραφική και γεωπολιτική θέση τους. Στόχος είναι η ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας, που θα επιτρέψει στις δύο χώρες να αναδειχθούν σε στρατηγικούς εταίρους στην περιοχή.
Το 2ο Greece – Cyprus Summit, υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδος. Το συνέδριο στηρίζουν το Enterprise Greece, το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (ΚΕΒΕ), ο Ελληνικός Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), καθώς και το Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ), ενώ έχει την επιστημονική υποστήριξη ΟneTeam.