Economy
Τραμπ: Στο στόχαστρό του η Ευρώπη μέσω των απειλών κατά Κίνας για εμπορικό πόλεμο
Αυτό που τρομάζει τις Βρυξέλλες είναι οι δασμοί που ο εκλεγμένος αμερικανός πρόεδρος απειλεί να επιβάλει κατά της Κίνας, επισημαίνει το Politico.
Τραμπ: Στο στόχαστρό του η Ευρώπη μέσω των απειλών κατά Κίνας για εμπορικό πόλεμο

Ξεχάστε τους δασμούς του Ντόναλντ Τραμπ κατά της ΕΕ. Αυτό που τρομάζει τις Βρυξέλλες είναι οι δασμοί που ο εκλεγμένος αμερικανός πρόεδρος απειλεί να επιβάλει κατά της Κίνας, όπως επισημαίνει το Politico.

Ντόναλντ Τραμπ: Γιατί οι δασμοί είναι «η πιο όμορφη λέξη στον κόσμο»

Ο Τραμπ στήριξε την προεκλογική του εκστρατεία κατά ένα μεγάλο μέρος, στη δέσμευσή του να επιβάλει δασμούς από 10 έως 20% σε όλες τις εισαγωγές – και ξεχώρισε την Κίνα προαναγγέλλοντας τιμωρητικούς δασμούς 60% στα προϊόντα της. Μάλιστα προειδοποίησε για επιπλέον 10% την περασμένη εβδομάδα εάν το Πεκίνο δεν καταφέρει να σταματήσει τη ροή της φαιντανύλης στις Ηνωμένες Πολιτείες. Και μέρες αργότερα, ανέβασε τους δασμούς εναντίον της Κίνας και των συμμάχων της BRICS, απειλώντας με δασμούς 100% εάν εγκαταλείψουν το δολάριο ΗΠΑ.

Παρόλο που αυτά τα χτυπήματα έχουν, προς το παρόν, στόχο το Πεκίνο, οι Βρυξέλλες συνειδητοποιούν ότι ίσως χρειαστεί να αντιμετωπίσουν τον επικείμενο εμπορικό πόλεμο του Τραμπ εναντίον της Κίνας. Ο φόβος είναι ότι μια πλημμύρα κινεζικών εξαγωγών θα εξωθηθεί προς την Ευρώπη λόγω του ανυπέρβλητου δασμολογικού τείχους των ΗΠΑ.

«Το νούμερο ένα ζήτημα δεν είναι το ΝΑΤΟ, ούτε καν η Ουκρανία, όσο σοβαρό κι αν είναι αυτό. Το νούμερο ένα ζήτημα είναι η μετατόπιση των κινεζικών εξαγωγών που πηγαίνουν στις ΗΠΑ και τώρα θα κατευθυνθούν προς την Ευρώπη», δήλωσε ο Άντονι Γκάρντνερ, ο οποίος υπηρέτησε ως πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ευρωπαϊκή Ένωση λίγο πριν από την πρώτη θητεία του Τραμπ.

«Πιθανώς θα υπάρξει μια σημαντική επίδραση λόγω της μετατόπισης αυτής σε μια απίστευτα εύθραυστη εποχή, όπου πολλές βιομηχανίες μόλις και μετά βίας επιβιώνουν. Αυτό θα έχει τεράστιες συνέπειες, ενισχύοντας ενδεχομένως την αποβιομηχάνιση και τα λαϊκιστικά κόμματα, μια στροφή προς τα δεξιά καθώς αυτοί οι άνθρωποι αναζητούν απαντήσεις, συχνά ακραίες απαντήσεις στα ερωτήματά τους. Αυτό είναι πολύ πραγματικό και θα μπορούσε να συμβεί αρκετά γρήγορα».

Οι κυβερνήσεις ανησυχούν επίσης ότι η ΕΕ θα στριμωχθεί μεταξύ των δύο μεγάλων γεωπολιτικών αντιπάλων, του Πεκίνου και της Ουάσιγκτον.

«Δεν έχουμε την πολυτέλεια να εξετάζουμε μόνο τον άμεσο αντίκτυπο των δασμών των ΗΠΑ στα προϊόντα της ΕΕ. Τα κύματα από την αλλαγή των εμπορικών ροών ως αποτέλεσμα των δασμών των ΗΠΑ στην Κίνα μπορεί να έρθουν κατά πάνω μας νωρίτερα από όσο θα θέλαμε», δήλωσε ανώνυμα στο Politico ένας διπλωμάτης της ΕΕ.

Οι ανησυχίες της Ευρώπης είναι δικαιολογημένες… μέχρι ένα σημείο. Οι χώρες της ΕΕ θα ένιωθαν όντως τον πυρετό ενός εμπορικού πολέμου με την Κίνα, ο οποίος θα μειώσει το εμπόριο και την ανάπτυξη σε μια εποχή που η Γερμανία, η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία που στηρίζεται τις εξαγωγές της, αναμένεται να υποστεί το δεύτερο έτος αρνητικής ανάπτυξης.

Ωστόσο, σύμφωνα με το Ινστιτούτο του Κιέλου για την Παγκόσμια Οικονομία, η Ευρώπη θα χτυπηθεί στην πραγματικότητα λιγότερο σκληρά από άλλες περιοχές. Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν θα μειωνόταν κατά 0,14% τον πρώτο χρόνο ενός εμπορικού πολέμου Τραμπ και κατά 0,2% μακροπρόθεσμα, εκτιμά η δεξαμενή σκέψης – πολύ λιγότερο από τη μείωση που θα υποστούν οι δύο κύριοι ανταγωνιστές, δηλαδή ΗΠΑ και Κίνα.