Λεμεσός, 3 Δεκεμβρίου 2024 — Πρόσφατη έρευνα μεταξύ εμπόρων που διενήργησε η payabl., ένας από τους κορυφαίους παρόχους χρηματοοικονομικών υπηρεσιών στην Ευρώπη, αποκαλύπτει ότι τα Ψηφιακά Πορτοφόλια και το Open Banking αποτελούν τις καθοριστικές δυνάμεις που θα μετασχηματίσουν το τοπίο των πληρωμών το 2025. Η έρευνα, καταδεικνύει ότι το 82% των εμπόρων αναμένει αύξηση στη χρήση ψηφιακών πορτοφολιών, ενώ το 70% πιστεύει ότι το Open Banking και οι άμεσες τραπεζικές μεταφορές θα γίνουν δημοφιλέστερες, καθώς αυξάνεται η ζήτηση για εύκολες και ασφαλείς επιλογές πληρωμών.
Άλλες μέθοδοι που οι έμποροι εκτιμούν ότι θα κερδίσουν δημοτικότητα περιλαμβάνουν τις πληρωμές με QR (34%), τις επιλογές BNPL (26%), τα κρυπτονομίσματα (21%) και τα CBDC (11%).
Τα ευρήματα αντικατοπτρίζουν μια ευρύτερη στροφή του κλάδου προς ταχύτερες και πιο προσαρμόσιμες μεθόδους πληρωμών, που ανταποκρίνονται στις προσδοκίες των καταναλωτών σε μια ολοένα και πιο ψηφιακή οικονομία. Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων (60%) ανέφερε ότι η ζήτηση των καταναλωτών για ευκολία είναι ο κύριος παράγοντας ώθησης της καινοτομίας, ακολουθούμενη από την πρόοδο της τεχνολογίας (53%) και τις ρυθμιστικές αλλαγές (50%), υπογραμμίζοντας το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα των απλών και εύχρηστων λύσεων πληρωμών.
Χτίζοντας το μέλλον: Στρατηγικές επενδύσεις στην τεχνητή νοημοσύνη και την ανάλυση δεδομένων
Οι έμποροι ανταποκρίνονται στις προκλήσεις των πληρωμών, εστιάζοντας στην τεχνολογία που υποστηρίζει τόσο την ασφάλεια, όσο και την επιχειρησιακή ευελιξία. Το 66% των εμπόρων στοχεύουν να επενδύσουν στην τεχνητή νοημοσύνη (AI) τους επόμενους 12 μήνες, αναγνωρίζοντας τον ρόλο της στην ανίχνευση απάτης σε πραγματικό χρόνο και στη βελτίωση των πληρωμών. Επιπλέον, το 57% υιοθετεί την ανάλυση δεδομένων για να αποκτήσει κρίσιμες πληροφορίες σχετικά με τη συμπεριφορά πληρωμών, ενώ το 39% δίνει προτεραιότητα στις ενσωματώσεις με API για ενίσχυση της ευελιξίας και της ασφάλειας στα οικοσυστήματα πληρωμών τους.
Η πρόληψη απάτης και η συμμόρφωση με τους κανονισμούς είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις για τον κλάδο
Όταν ρωτήθηκαν για τις κύριες προκλήσεις του επόμενου έτους, η πρόληψη απάτης καταγράφεται στην κορυφή, με το 66% των ερωτηθέντων να την αναφέρουν ως βασική τους ανησυχία. Αμέσως μετά, η συμμόρφωση με κανονισμούς εμφανίζεται ως σημαντική πρόκληση, με το 61% των συμμετεχόντων να τονίζουν τις δυσκολίες στη διαχείριση των εξελισσόμενων κανονισμών. Οι απειλές στον κυβερνοχώρο κατατάσσονται επίσης ψηλά, με το 47% των ερωτηθέντων να εκφράζουν ανησυχίες για τους αυξανόμενους κινδύνους στα συστήματα πληρωμών.
Επιπλέον, η έρευνα εντόπισε και άλλες προκλήσεις που πιθανόν να επηρεάσουν τον κλάδο, όπως η ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών εστιάζοντας στην τεχνητή νοημοσύνη (45%) και η συνεχιζόμενη πολυπλοκότητα στις διασυνοριακές πληρωμές (10%). Η βελτιστοποίηση της εμπειρίας πελατών και η διαχείριση κόστους αναφέρθηκαν επίσης από το 32% και το 26% των ερωτηθέντων, αντίστοιχα.
«Οι έμποροι εστιάζουν σαφώς στο να θωρακίσουν τις στρατηγικές πληρωμών τους για να ανταποκριθούν στην αυξανόμενη ζήτηση για ευκολία και ευελιξία και να αντιμετωπίσουν τις σημαντικές προκλήσεις γύρω από τη συμμόρφωση με κανονισμούς και την πρόληψη απάτης», δήλωσε η Ugne Buraciene, Group CEO της payabl. «Η ευθυγράμμιση των επενδύσεων στην τεχνολογία, με τις προσδοκίες των καταναλωτών, όχι μόνο ενισχύει την ανθεκτικότητα τους, αλλά και διαμορφώνει το μέλλον για ένα βιώσιμο και προσαρμοσμένο οικοσύστημα, στις ανάγκες του μέλλοντος», πρόσθεσε.
Αντιμετωπίζοντας τις νέες πραγματικότητες: SEPA Instant
Καθώς πλησιάζει η προθεσμία για τις άμεσες πληρωμές SEPA στην Ευρώπη, στις 9 Ιανουαρίου 2025, η ετοιμότητα των εμπόρων παραμένει αβέβαιη. Παρόλο που οι τράπεζες και οι πάροχοι πληρωμών απαιτείται να υποστηρίζουν άμεσες πληρωμές, μόλις το 24% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι ο κλάδος θα είναι πλήρως έτοιμος, υπογραμμίζοντας τη σημασία συνεργατικών προσπαθειών μεταξύ ρυθμιστικών φορέων, χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και εμπόρων για την εξασφάλιση μιας ομαλής μετάβασης.
Τάσεις που διαμορφώνουν τη βιομηχανία πληρωμών
Οι ερωτηθέντες αναγνώρισαν τις άμεσες πληρωμές ως την πιο μετασχηματιστική τάση στο τοπίο των πληρωμών, με το 58% να τις θεωρεί ότι έχουν τη μεγαλύτερη επίδραση στον κλάδο. Οι κανονιστικές αλλαγές, όπως του PSD3 και οι ρυθμίσεις για την απάτη στις πληρωμές APP, επίσης αναδείχθηκαν, με το 52% να επισημαίνει την επιρροή τους. Η ενσωμάτωση τεχνητής νοημοσύνης και μηχανικής μάθησης αναγνωρίστηκε από το 45% ως κρίσιμη τάση που αναδιαμορφώνει τον κλάδο.
Άλλες σημαντικές τάσεις που επηρεάζουν, περιλαμβάνουν το Open Banking (36%), το BNPL (27%) και τις διασυνοριακές πληρωμές (25%). Εν τω μεταξύ, τα κρυπτονομίσματα και τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία προσελκύουν επίσης το ενδιαφέρον, με το 19% των ερωτηθέντων να αναγνωρίζουν τη διαρκώς αυξανόμενη επιρροή τους. Λιγότερο αναγνωρισμένες τάσεις περιλαμβάνουν τη χρηματοδότηση μέσω ενσωματωμένων εφαρμογών (13%) και τις βιώσιμες πληρωμές (8%).