Marketing Week
ΙΚυ: Τριήμερο Συμπόσιο «Η Κύπρος Συναντά Την Ιαπωνία»
Ανοίγει το δρόμο για τη δημιουργία Επιστημονικού Δικτύου Πολιτιστικής Κληρονομιάς και ενίσχυση της συνεργασίας Κύπρου – Ιαπωνίας.
ΙΚυ: Τριήμερο Συμπόσιο «Η Κύπρος Συναντά Την Ιαπωνία»

Επιστήμονες από την Κύπρο, την Ιαπωνία και άλλες χώρες του εξωτερικού, συμπεριλαμβανομένων διευθυντών μεγάλων ερευνητικών υποδομών, συναντήθηκαν στο Ινστιτούτο Κύπρου (ΙΚυ), στις 25-27 Νοεμβρίου, για να διερευνήσουν το ενδεχόμενο συνεργασιών σε νέους ερευνητικούς τομείς βασισμένους στην επιστήμη και την τεχνολογία, ανοίγοντας το δρόμο για τη δημιουργία ενός δικτύου πολιτιστικής κληρονομιάς μεταξύ Ευρώπης και Ιαπωνίας.

Το συμπόσιο, το οποίο διοργάνωσαν η Διαπανεπιστημιακή Συμμαχία Έρευνας και Εκπαίδευσης της Ιαπωνίας (IU-REAL) και το Ινστιτούτο Κύπρου, έχει πρόσθετη σημασία, εν όψη της πρόθεσης της Ιαπωνίας να καταστεί συνδεδεμένη χώρα με το βασικό χρηματοδοτικό πρόγραμμα της ΕΕ για την Έρευνα και την Καινοτομία, «Ορίζοντας Ευρώπη».

«Είναι η πρώτη φορά που τόσοι πολλοί Ιάπωνες εκπρόσωποι (25) συγκεντρώνονται στην Κύπρο, προάγοντας τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών», σημείωσε στην εναρκτήρια ομιλία του ο Πρέσβης της Ιαπωνίας στην Κύπρο, κ. Yoshio Yamawaki.

«Η Κύπρος είναι ιδανική για τη δημιουργία ενός επιστημονικού δικτύου πολιτιστικής κληρονομιάς μεταξύ Ευρώπης και Ασίας, δεδομένης της επιστημονικής της υποδομής, της συμμετοχής στο SESAME synchrotron (https://www.sesame.org.jo), της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς και της τοποθεσίας, ως το σημείο συνάντησης της Νοτιοδυτικής Ασίας (Μέση Ανατολή) και τα νοτιοανατολικά όρια της Ευρώπης», δήλωσε ο καθηγητής Koichiro Shimomura του Οργανισμού Έρευνας για Επιταχυντές Υψηλής Ενέργειας (KEK), της Ιαπωνίας.

Ο εμπνευστής του συμποσίου, Καθηγητής Nobuhiro Kosugi (ΚΕΚ, εκπρόσωπος της Ιαπωνίας ως Παρατηρητής στο Συμβούλιο SESAME) δήλωσε: «Αυτή είναι μια συναρπαστική στιγμή για τη δημιουργία συγκεκριμένων ερευνητικών συνεργασιών μεταξύ Ιαπωνίας και Κύπρου, μετά το Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Ιαπωνίας στους τομείς της επιστήμης και της τεχνολογίας σε διακρατικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, υπογεγραμμένο από τον Υπουργό Toshiko Abe (Ιαπωνία) και τον Υφυπουργό Καινοτομίας Νικόδημο Δαμιανού (Κύπρος) τον Οκτώβριο. Τώρα έχουμε ξεκινήσει από κοινού συγκεκριμένα βήματα, για συνεργασίες μεταξύ Ιαπωνίας και Κύπρου, συμπεριλαμβανομένων προγραμματισμένων συναντήσεων και δράσεων τον Δεκέμβριο του 2024 και τις αρχές του 2025 και μετά».

Η Δρ Kirsi O.Lorentz (ΙΚυ), κύριος διοργανωτής του συμποσίου και η ομόλογος της Κύπρου σε αυτή την συνάντηση, δήλωσε: «Με τεράστια ικανοποίηση παρατηρώ τα αποτελέσματα αυτής της ανταλλαγής Ιαπωνίας-Κύπρου. Αυτές περιλαμβάνουν συγκεκριμένες δράσεις για την ανάπτυξη και τη βελτιστοποίηση νέων επιστημονικών τεχνολογικών εγκαταστάσεων και οργάνων, καθώς επίσης των οργάνων ευρείας κλίμακας, συμπεριλαμβανομένου του τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς - ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για την Κύπρο και την Ιαπωνία».

Ο Επιστημονικός Διευθυντής του SESAME synchrotron, Dr Andrea Lausi, ο οποίος συμμετείχε στις συναντήσεις δήλωσε ότι «το SESAME, μια μεγάλη διεθνής ερευνητική μονάδα στην οποία η Κύπρος είναι πλήρες μέλος, χαιρετίζει αυτήν την

πρωτοβουλία, για κοινές ερευνητικές ομάδες από Κύπρο και Ιαπωνία . Μέσω ερευνητικών προτάσεων, οι ομάδες αυτές, θα έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν κρίσιμα δεδομένα σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, από τον ακαδημαϊκό κόσμο μέχρι τις επιχειρήσεις και τους κυβερνητικούς οργανισμούς, με αναμενόμενο αντίκτυπο στη βελτίωση της καθημερινής ζωής των πολιτών, καθώς και στην εξερεύνηση κρίσιμων τομέων έρευνας.

Ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Κύπρου, Καθηγητής Σταύρος Μαλάς σημειώνει: «Είμαι εξαιρετικά ικανοποιημένος με τα αποτελέσματα αυτής της συνάντησης Κύπρου-Ιαπωνίας και συγχαίρω όλους, όσοι συμμετείχαν στην υλοποίηση αυτής της συναρπαστικής πρωτοβουλίας, κάνοντας συγκεκριμένα βήματα για την υλοποίηση του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Ιαπωνίας στους τομείς της επιστήμης και της τεχνολογίας. Είμαι πολύ περήφανος που βλέπω αυτές τις διεθνείς, υψηλού προφίλ συνεργασίες να διαμορφώνονται στο Ινστιτούτο Κύπρου».

Οι τριήμερες συναντήσεις περιλάμβαναν επίσης δημόσια διάλεξη με θέμα «Η παραφροσύνη της αρχής του Σύμπαντος, η μαγεία από το σωματίδιο Higgs» από τον καθηγητή Shoji Asai, Γενικό Διευθυντή του Οργανισμού Έρευνας για Επιταχυντές Υψηλής Ενέργειας (KEK) στην Ιαπωνία, ξενάγηση στο Κυπριακό Μουσείο και μουσικό πρόγραμμα. Περαιτέρω ανταλλαγές και δικτύωση στο τομέα της επιστημονικής κληρονομιάς πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια ειδικής ξενάγησης στα Ψηφιδωτά της Πάφου (Παγκόσμια Κληρονομιά της UNESCO) από τον Δρα Ευστράτιο Ράπτου, του Τμήματος Αρχαιοτήτων Κύπρου.