Ο πληθωρισμός της ζώνης του ευρώ σκαρφάλωσε πάνω από τον στόχο του 2% της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αν και οι αξιωματούχοι είναι απίθανο να «φρενάρουν» τη μείωση στα επιτόκια τον επόμενο μήνα και μετέπειτα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.
Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 2,3% σε σχέση με ένα χρόνο πριν κατά τον Νοέμβριο, από 2% τον Οκτώβριο, αντιστοιχώντας στη μέση εκτίμηση σε έρευνα του Bloomberg μεταξύ αναλυτών. Οι επιδράσεις της ενέργειας συνέβαλαν σε μεγάλο βαθμό στην άνοδο, ενώ οι αυξήσεις του κόστους των υπηρεσιών παρέμειναν σε υψηλά επίπεδα, ανακοίνωσε την Παρασκευή η Eurostat. Οι τιμές των μη ενεργειακών βιομηχανικών αγαθών επιταχύνθηκαν για δεύτερο μήνα.
Ο υπό στενή παρακολούθηση πυρήνας του πληθωρισμού, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, διέψευσε τις προβλέψεις ότι θα ήταν επίσης υψηλότερος, διατηρώντας το ποσοστό του στο 2,7%.
Η προαναγγελία για τα επιτόκια
Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ έχουν προαναγγείλει μια τέταρτη μείωση των επιτοκίων κατά ένα τέταρτο της μονάδας το 2024 στην τελευταία συνεδρίαση πολιτικής του έτους σε λιγότερο από δύο εβδομάδες. Αν και θα ακολουθήσουν περισσότερες κινήσεις, το χρονοδιάγραμμα θολώνει από επίμονους πληθωριστικούς παράγοντες όπως τα σχέδια νομισματικής χαλάρωσης της ίδιας της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ μετά την επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ.
Οι πιο ήπιων τόνων πολιτικοί της ΕΚΤ, όπως ο Γιάννης Στουρνάρας της Ελλάδας και ο Μάριο Σεντένο της Πορτογαλίας, ανησυχούν ότι η εξασθενημένη οικονομία της Ευρώπης ενέχει τον κίνδυνο ο πληθωρισμός να ξεπεράσει τον στόχο του 2%. Έχουν εντείνει τις εκκλήσεις για ταχεία μείωση του επιτοκίου καταθέσεων, που σήμερα είναι στο 3,25%. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2% αποτελεί ένα επίπεδο που θεωρείται από αυτούς ουδέτερο, άρα ούτε περιορίζει ούτε τονώνει την ανάπτυξη.
Ο Γάλλος Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό δήλωσε μάλιστα την Πέμπτη ότι η ΕΚΤ μπορεί να χρειαστεί να οδηγήσει το κόστος δανεισμού σε επεκτατικό έδαφος για να προωθήσει την ανάπτυξη, απηχώντας τα πρόσφατα σχόλια του Ιταλού ομολόγου του Φάμπιο Πανέτα.
Οι επενδυτές φαίνεται να συμμερίζονται παρόμοιες ανησυχίες: Ένας βασικός δείκτης της αγοράς για τις μεσοπρόθεσμες προσδοκίες για τον πληθωρισμό υποχώρησε κάτω από το 2% αυτή την εβδομάδα για πρώτη φορά από το 2022.
Τι λέει το Bloomberg Economics για τα επιτόκια
«ο πληθωρισμός αυξήθηκε τον Νοέμβριο, με το άλμα να εξηγείται κυρίως από τις επιδράσεις της βάσης στις τιμές των καυσίμων. Αυτό δεν είναι κάτι που πιθανότατα θα προβληματίσει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής στην ΕΚΤ. Η μεγάλη εικόνα παραμένει αυτή του γενικευμένου αποπληθωρισμού και της αδύναμης ανάπτυξης, η οποία θα επιτρέψει στην ΕΚΤ να συνεχίσει να μειώνει (σ.σ τα επιτόκια) μέχρι το 2025. Αναμένουμε back-to-back περικοπές μέχρι τον Μάρτιο και χαλάρωση 100 μονάδων βάσης το επόμενο έτος».
Ωστόσο, τα γεράκια όπως ο πρόεδρος της Bundesbank Γιόακιμ Νάγκελ είναι πιο επιφυλακτικοί – προειδοποιώντας κατά των βιαστικών περαιτέρω μειώσεων των επιτοκίων λόγω του συνεχιζόμενου πληθωρισμού στον τομέα των υπηρεσιών, των υψηλών μισθολογικών αυξήσεων και των τεράστιων γεωπολιτικών αβεβαιοτήτων.
Οι καταναλωτές της ευρωζώνης, επίσης, είδαν ελαφρώς υψηλότερο πληθωρισμό σε ένα χρόνο, σύμφωνα με την έρευνα προσδοκιών της ΕΚΤ για τον Οκτώβριο, που δημοσιεύθηκε νωρίτερα την Παρασκευή.
Τα στοιχεία της Eurostat έδειξαν ότι ο πληθωρισμός στον τομέα των υπηρεσιών υποχώρησε, στο 3,9% από 4%, αλλά παραμένει υπερβολικά υψηλός για πολλά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.
Το κόστος δανεισμού
Το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου Ίζαμπελ Σνάμπελ δήλωσε αυτή την εβδομάδα στο Bloomberg ότι το κόστος δανεισμού είναι ήδη κοντά στο ουδέτερο επίπεδο και δεν φαίνεται επί του παρόντος σκόπιμο να μειωθεί για την τόνωση της οικονομίας.
Οι νέες προβλέψεις της ΕΚΤ τον Δεκέμβριο για την ανάπτυξη και τις τιμές θα είναι το κλειδί για τον καθορισμό του πόσο επιθετικά θα χαλαρώσει η πολιτική. Ενώ ορισμένοι αξιωματούχοι εκτιμούν ότι ο πληθωρισμός της τάξης του 2% θα επιτευχθεί ήδη στις αρχές του 2025, πρόσφατες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρουν ότι θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος.
Η επιστροφή του Τραμπ επιτείνει την αβεβαιότητα. Ενώ οι περισσότεροι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ συμφωνούν ότι οι εμπορικοί δασμοί θα πλήξουν την ανάπτυξη στην Ευρώπη, η επίδραση στις τιμές είναι λιγότερο σαφής. Η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι θα ήταν «λίγο πιο πληθωριστικοί βραχυπρόθεσμα».