Retail
Επιστρέφει η ομαλότητα στην αγορά ελαιολάδου
Στο μισό πέφτουν οι τιμές
Επιστρέφει η ομαλότητα στην αγορά ελαιολάδου

Η κανονικότητα επιστρέφει στην παγκόσμια αγορά του ελαιολάδου, με τις τιμές να αναμένεται να μειωθούν στο μισό, σε σχέση  με τα ιστορικά υψηλά που σημείωσαν τους προηγούμενους μήνες, σύμφωνα με τον μεγαλύτερο παραγωγό του κόσμου.

Η ισπανική Deoleo εκτιμά ότι μια από τις δυσκολότερες στιγμές στην ιστορία του κλάδου τελειώνει, αφότου τα ακραία καιρικά φαινόμενα και η ξηρασία στη Ν. Ευρώπη επηρέασαν σημαντικά τις σοδειές των τελευταίων ετών, οδηγώντας τις τιμές σε πρωτοφανή ύψη που σόκαραν τόσο τους «βετεράνους» της αγοράς όσο και τους καταναλωτές.

Οι ελλείψεις στην αγορά του ελαιολάδου έσπρωξαν τη βιομηχανία σε κατάσταση κρίσης, πυροδότησαν φόβους για την ασφάλεια των προμηθειών και οδήγησαν σε ένα άλμα της εγκληματικότητας στα ισπανικά σούπερ μάρκετ και αλλού. Όμως τώρα, οι τιμές αποκλιμακώνονται, με τους συμμετέχοντες στην αγορά να το αποδίδουν στη σημαντική βελτίωση της σοδειάς,  ειδικά σε χώρες-κλειδιά για τη βιομηχανία, όπως είναι η Ισπανία, η Ελλάδα και η Τυνησία.

«Αν και έχουν υπάρξει βήματα  βελτίωσης, δεν θα ήταν εντελώς ακριβές να πούμε ότι η κρίση έχει τελειώσει», είπε στο CNBC ο Miguel Ángel Guzmán, επικεφαλής πωλήσεων της Deoleo.

«Ακόμα διανύουμε μία φάση εντάσεων στις τιμές του ελαιολάδου, ειδικά στα υψηλότερης ποιότητας λάδια, όπως το έξτρα παρθένο», πρόσθεσε, μιλώντας για έναν βαθμό αβεβαιότητας, εν όψει της συγκομιδής των ελιών για τη σεζόν 2024-2025.

«Όμως, οι προοπτικές είναι θετικές για τους επόμενους μήνες, καθώς η αγορά αναμένεται να αρχίσει να σταθεροποιείται και η ομαλότητα προβλέπεται να αποκατασταθεί σταδιακά, ενώ η νέα συγκομιδή προχωρά και η προσφορά αυξάνεται».

Η Deoleo, που παράγει brands ελαιολάδου όπως τα Bertolli και Carbonell, περιγράφει την τέλεια καταιγίδα προκλήσεων που χτύπησε την αγορά σαν «μια από τις πιο δύσκολες στιγμές στην ιστορία του κλάδου», ενώ μιλά για έναν ριζικό μετασχηματισμό της βιομηχανίας.

Οι τιμές του έξτρα παρθένου ελαιολάδου στην Ανδαλουσία της Ισπανίας διαμορφώνονται αυτή τη στιγμή στα 6 ευρώ το κιλό, έχοντας μειωθεί κατά 19% τον τελευταίο μήνα και σχεδόν 35% από το ιστορικό ρεκόρ των 9,2 ευρώ που σημείωσαν τον Ιανουάριο.

Με δεδομένο ότι η Ισπανία ευθύνεται για το 40% της παγκόσμιας παραγωγής ελαιολάδου, θεωρείται το σημείο αναφοράς για τις τιμές.

«Η χαλάρωση των τιμών στην πηγή αναμένεται να αρχίσει ανάμεσα στον Νοέμβριο, τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο, εφόσον ο καιρός και οι συνθήκες συγκομιδής παραμείνουν σταθερές τις επόμενες εβδομάδες», εκτίμησε ο Guzmán.Και πρόσθεσε ότι εάν οι βροχές συνεχίσουν να ευνοούν την παραγωγή, οι τιμές θα συνεχίσουν να μειώνονται καθ’  όλη τη διάρκεια του 2025.

Σύμφωνα με την Deoleo, οι τιμές του ελαιολάδου αναμένεται να πέσουν γύρω στα 5 ευρώ το λίτρο, από τα υψηλά των 9-10 ευρώ, που έγιναν ο κανόνας στα ισπανικά σούπερ μάρκετ φέτος.

«Αυτή η τιμή θα είναι λογική σε ένα περιβάλλον αυξημένης παραγωγής, το οποίο θα αποκλιμακώσει τις εντάσεις στην αγορά και θα διευκολύνει την σταδιακή ομαλοποίηση των τιμών έπειτα από μία περίοδο που χαρακτηρίστηκε από διακυμάνσεις», λέει ο Guzmán.

Οι παράγοντες της βιομηχανίας είναι πολύ απαισιόδοξοι για τις τιμές, λέει ο Kyle Holland, δημοσιογράφος που καλύπτει την αγορά στην Expana. «Τα νούμερα της παραγωγής είναι το κλειδί. Για την Ισπανία, περιμένουμε πιθανότατα 1,3 εκατ. μετρικούς τόνους, έναντι των 670.000 με 680.000 μετρικών τόνων της περασμένης σεζόν, δηλαδή όχι μακριά από τα διπλάσια επίπεδα».

Αυξημένες σοδειές αναμένονται επίσης στην Ελλάδα, την Τυνησία και την Τουρκία, ενώ η ποιότητα των ελιών φαίνεται πολύ καλή, λέει ο Holland.

Σε κάθε περίπτωση, έπειτα από δύο συνεχόμενες χρονιές ξηρασίας, ο κλάδος ανησυχεί και βλέπει την ανάγκη να προσαρμοστεί σε ένα μέλλον που μοιάζει όλο και πιο αβέβαιο, λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Ανάμεσα στα μέτρα που λαμβάνουν οι παραγωγοί, σύμφωνα με τον Guzmán, είναι οι σημαντικές επενδύσεις σε νέες αγροτικές τεχνολογίες και η ανάπτυξη πιο ανθεκτικών ποικιλιών ελιάς. «Είναι κρίσιμο, καθώς η κλιματική αλλαγή αναγνωρίζεται σαν μια υπαρξιακή απειλή για τη βιομηχανία», τονίζει.

moneyreview.gr