Η διάκριση των χωριών Πισσουρίου και Καλοπαναγιώτη, που αναδείχθηκαν μέσα στα 55 καλύτερα τουριστικά χωριά για το 2024 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού ανεβάζει τη χώρα τουριστικά και επιβεβαιώνει ότι η Κύπρος έχει παρόν και μέλλον, είπε ο Υφυπουργός Τουρισμού, Κώστας Κουμής.
Σε ανακοίνωση του Υφυπουργείου, αναφέρεται ότι η επίσημη τελετή βράβευσης πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης (ξημερώματα ώρα Κύπρου), με την ευκαιρία της 122ης Συνόδου του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, στην πόλη Καρτάγενα της Κολομβίας.
Μετά τη βράβευση, το Δίκτυο Καλυτέρων Τουριστικών Χωριών μεγαλώνει κάθε χρόνο και με την ανακοίνωση των 55 νέων μελών του, 254 χωριά αποτελούν πλέον μέρος της μεγαλύτερης κοινότητας προορισμών υπαίθρου στον κόσμο.
«Μέσω της παγκόσμιας κάλυψης και δημοσιότητας που έτυχε η τελετή βράβευσης από διεθνή μέσα και τα κοινωνικά δίκτυα του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, δόθηκε η ευκαιρία στη χώρα μας να προβληθεί γι' άλλη μια φορά διεθνώς και να επιδείξει ένα μικρό δείγμα των φυσικών της τοπίων, του πολιτισμού, και της ιστορίας της», αναφέρει το Υφυπουργείο στην ανακοίνωσή του.
Προστίθεται ότι η βράβευση των δύο κοινοτήτων, όπως και η βράβευση των Λευκάρων το 2021, αποτελεί μέρος των προσπαθειών του Υφυπουργείου Τουρισμού, ως ο επίσημος εκπρόσωπος του κράτους στον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού.
Το Υφυπουργείο Τουρισμού επενδύει και συμμετέχει στον διαγωνισμό, επιλέγοντας χωριά που έχουν τη μεγαλύτερη, δυνατή πιθανότητα διάκρισης βάσει των κριτηρίων του διαγωνισμού, καθοδηγώντας και στηρίζοντας τεχνικά τις επιλεγμένες κοινότητες στην ετοιμασία των αιτήσεων τους, σημειώνεται στην ανακοίνωση.
Σε τοποθέτηση του ο Υφυπουργός Τουρισμού Κώστας Κουμής, δήλωσε ότι «πρόκειται για μία εξαιρετικά σημαντική διάκριση για τη χώρα μας, και εννοείται για τα χωριά του Πισσουρίου και του Καλοπαναγιώτη». Είπε ότι αξίζουν πολλά συγχαρητήρια σε όλους όσοι εργάστηκαν γι’ αυτή την επιτυχία: στους Προέδρους των Κοινοτικών Συμβουλίων, στα μέλη των Κοινοτικών Συμβουλίων, στους κατοίκους των κοινοτήτων, που με τον δικό τους τρόπο συνεισφέρουν σ’ αυτή την προσπάθεια, αλλά και στους συνεργάτες του στο Υφυπουργείο Τουρισμού, που «κυνηγούν αυτές τις επιτυχίες με μεθοδική δουλειά και επιπρόσθετη προσπάθεια».
«Τέτοιου είδους επιτυχίες, ανεβάζουν αναμφίβολα τη χώρα μας τουριστικά, και επιβεβαιώνουν ότι η τουριστική Κύπρος έχει παρόν και μέλλον, και αυτό επιβεβαιώθηκε και ψες σ’ ένα συνέδριο που έχει τη δική του ξεχωριστή αίγλη και δυναμική», είπε ο Υφυπουργός.
Για την βράβευση λήφθηκαν υπόψιν, η εφαρμογή των αρχών της αειφορίας και ειδικά των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ. Ο θεσμός αποτελεί μια παγκόσμια πρωτοβουλία για την ανάδειξη των χωριών όπου ο τουρισμός είναι κοινωνός στη διατήρηση των πολιτισμών και παραδόσεων, παρέχει ευκαιρίες ισότιμης ανάπτυξης και προστατεύει τη βιοποικιλότητα.
Η στόχευση του θεσμού Best Tourism Villages, επικεντρώνεται συνήθως στα θέματα αειφορίας, και αξιολογείται μέσα από μία δέσμη δεικτών αειφορίας που χρησιμοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού στην αξιολόγηση των υποψήφιων κοινοτήτων, καλύπτοντας τομείς όπως είναι οι πολιτιστικοί και φυσικοί πόροι, η ανάδειξη και διατήρηση των πολιτιστικών πόρων, η οικονομική, η κοινωνική και η περιβαλλοντική βιωσιμότητα.
Μέσα από την εφαρμογή των συγκεκριμένων δεικτών στη διαδικασία αξιολόγησης των κοινοτήτων για το διαγωνισμό, η κάθε κοινότητα επικεντρώνεται αναπόφευκτα στην αειφόρο τουριστική ανάπτυξη, κάτι που αποδεικνύεται εξαιρετικά ωφέλιμο για το σύνολο της χώρας ως προορισμός.
Μέσω του θεσμού, τα χωριά και η χώρα κερδίζουν προβολή και διεθνή αναγνώριση ως εξαιρετικά παραδείγματα προορισμού για τον τουρισμό της υπαίθρου, και γίνονται μέρος ενός παγκόσμιου δικτύου προορισμών – κοινοτήτων υπαίθρου.
Επιπρόσθετα, το δίκτυο των Best Tourism Villages (BTV) προσφέρει και άλλα οφέλη στα χωριά, ως ένας χώρος ανταλλαγής εμπειριών και καλών πρακτικών, μάθησης και ευκαιριών μεταξύ των μελών του, φορέων και εμπειρογνωμόνων που εστιάζουν στην προώθηση του τουρισμού ως μέσο για την ανάπτυξη της υπαίθρου.
Τα χωριά του Δικτύου μπορούν επίσης να επωφεληθούν από τη συμπερίληψή τους ως περιπτωσιολογικές μελέτες (case studies) στα έγγραφα πολιτικής του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, τις κατευθυντήριες γραμμές, τη συμμετοχή σε εκδηλώσεις ανάπτυξης της υπαίθρου και άλλες σχετικές με τον τουρισμό.