Economy
Η Ιταλία πουλά το μερίδιό της στην παλαιότερη τράπεζα του κόσμου
Η Ιταλία πουλά το μερίδιό της στην παλαιότερη τράπεζα του κόσμου

Στη διάθεση ενός επιπλέον ποσοστού 15% στην Monte dei Paschi di Siena  προχώρησε η Ιταλία, χρησιμοποιώντας τη σταδιακή ιδιωτικοποίηση του πάλαι ποτέ προβληματικού δανειστή, ώστε να ξεκινήσει μια διαδικασία εξυγίανσης στον τραπεζικό τομέα της χώρας.

Οι μετοχές της παλαιότερης τράπεζας στον κόσμο εκτινάχθηκαν περισσότερο από 12% την Πέμπτη μετά την επτυχή πώληση 1,1 δισ. ευρώ από την κυβέρνηση, η οποία μείωσε το μερίδιό της από 26% σε λίγο περισσότερο από 11%.

Η πώληση έφερε ως μέτοχο την ανταγωνίστρια Banco BPM της MPS με έδρα το Μιλάνο, η οποία αγόρασε το 5% μετά το κλείσιμο της αγοράς την Τετάρτη. Η διαχειρίστρια περιουσιακών στοιχείων Anima, η οποία υποστήριξε τη σύνθετη κλήση μετρητών της Monte dei Paschi πριν από δύο χρόνια και της οποίας ο μοναδικός μεγαλύτερος μέτοχος είναι επίσης η Banco BPM, είπε επίσης ότι αγόρασε μερίδιο 3%.

Αλλά η πώληση έφερε και άλλους εξέχοντες επενδυτές στον χρηματοπιστωτικό τομέα της Ιταλίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλούνται οι Financial Times, η Delfin, η εταιρεία συμμετοχών της οικογένειας Del Vecchio και ο όμιλος Caltagirone με έδρα τη Ρώμη, απέκτησαν επίσς μερίδια περίπου 3% έκαστη.

Σε ιδιωτικά χέρια η Monte dei Paschi

Τόσο η Delfin όσο και η Caltagirone είναι μεγάλοι μέτοχοι της Mediobanca με έδρα το Μιλάνο και της ασφαλιστικής Generali. Η Delfin και ο όμιλος Caltagirone αρνήθηκαν να σχολιάσουν, αλλά οι επενδυτές έχουν τέσσερις ημέρες για να αποκαλύψουν τις συμμετοχές τους εάν έχουν υπερβεί το όριο του 3%.

Η πώληση καλύπτει μια περίπλοκη διαδικασία αναδιάρθρωσης της MPS υπό την επίβλεψη του διευθύνοντος συμβούλου Luigi Lovaglio και αντικατοπτρίζει τον τρόπο με τον οποίο ο δανειστής και η κυβέρνηση έχουν δώσει προτεραιότητα σε μια ανάκαμψη έναντι μιας γρήγορης αποχώρησης.

Η ιταλική κυβέρνηση παρενέβη για να σώσει την MPS το 2017 διαθέτονας 5,4 δισεκατομμύρια ευρώ σε αντάλλαγμα για το 70%, σηματοδοτώντας τη μεγαλύτερη κρατικοποίηση τραπεζών της Ιταλίας από τη δεκαετία του 1930.

Πέρυσι το δημόσιο είχε το 64% της τράπεζας, και έκτοτε μειώνει το ποσοστό της στο πλαίσιο συμφωνίας με τις αρχές της ΕΕ για την επιστροφή του δανειστή σε ιδιώτες.

Η κυβέρνηση επέλεξε να πραγματοποιήσει σταδιακές πωλήσεις για να μεγιστοποιήσει τις αποδόσεις για τους φορολογούμενους. Τα συνολικά έσοδα από τις πωλήσεις μεριδίων MPS ανέρχονται σε περίπου 2,7 δισ. ευρώ.

Η τελευταία πώληση δρομολογεί μια διαδικασία ενοποίησης στον τραπεζικό τομέα της Ιταλίας, την οποία η κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι ελπίζει ότι θα ολοκληρώσει με τη δημιουργία ενός τρίτου μεγάλου τραπεζικού κόμβου στη χώρα μετά την Intesa Sanpaolo και την UniCredit.

Αν και η BPM είπε ότι δεν σχεδιάζει να ζητήσει άδεια για να υπερβεί το 10% της συμμετοχής της MPS, αναλυτές των Keefe, Bruyette & Woods είπαν ότι η αγορά είναι «πιθανόν να εικάζει ότι η [BPM] θα μπορούσε να ενδιαφέρεται για την απόκτηση ενός μεριδίου ελέγχου . . . στο μέλλον». Πρόσθεσαν ότι «ένα τέτοιο σενάριο θα μπορούσε να είναι ευνοϊκό και για τις δύο τράπεζες».