Economy
«Καμπανάκι» Βιλερουά: Η εκλογή Τραμπ απειλεί την παγκόσμια οικονομία
Ο Γάλλος τραπεζίτης Βιλερουά εκτιμά ότι η επιστροφή Τραμπ μπορεί να επαναφέρει τον πληθωρισμό στις Ηνωμένες Πολιτείες
«Καμπανάκι» Βιλερουά: Η εκλογή Τραμπ απειλεί την παγκόσμια οικονομία

Η οικονομική ατζέντα του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κινδυνεύει να αναθερμάνει τον πληθωρισμό στις Ηνωμένες Πολιτείες και να βλάψει την οικονομική ανάπτυξη παγκοσμίως, δήλωσε την Τετάρτη ο επικεφαλής της Τράπεζας της Γαλλίας και μέλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό.

«Το πρόγραμμα κινδυνεύει να επαναφέρει τον πληθωρισμό στις Ηνωμένες Πολιτείες», τόνισε χαρακτηριστικά ο Γάλλος τραπεζίτης, μιλώντας στο ραδιόφωνο France Inter. «Και απειλεί να μειώσει την ανάπτυξη, σε όλο τον κόσμο. Μένει να δούμε αν η μείωση θα γίνει περισσότερο αισθητή στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Κίνα ή την Ευρώπη».

Ο Τραμπ υποστήριξε την ιδέα ενός δασμού 10% ή περισσότερο σε όλα τα αγαθά που εισάγονται στις Ηνωμένες Πολιτείες, κάτι που, όπως λέει, θα εξαλείψει το εμπορικό τους έλλειμμα. Όμως ο Βιλερουά προέβλεψε ότι οι Αμερικανοί καταναλωτές θα επωμιστούν το μεγαλύτερο βάρος πολλών από τους δασμούς.

«Ο προστατευτισμός σημαίνει σχεδόν πάντα μειωμένη αγοραστική δύναμη για τους καταναλωτές», είπε ο Βιλερουά.

Ο Βιλερουά για
την γαλλική οικονομία

Ειδικότερα για τη γαλλική οικονομία τονίζει ότι «το τοπίο δεν είναι ούτε μαύρο ούτε ομοιόμορφα ρόδινο».

«Η γαλλική οικονομία επιβεβαιώνει, μήνα με τον μήνα, μια συγκεκριμένη αντίσταση ή μια ορισμένη ανθεκτικότητα», παρατηρεί. «Υπάρχουν τουλάχιστον τόσες εταιρείες που σχεδιάζουν να μειώσουν τις τιμές τους όσες θέλουν να τις αυξήσουν. Αυτό σημαίνει ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει μέτριος».

Η πτώση των επιτοκίων θα συνεχιστεί λοιπόν, σύμφωνα με τον ίδιο. «Τον Ιούνιο ήμασταν στο 4%, σήμερα είμαστε στο 3,25% », υπενθυμίζει, τονίζοντας ωστόσο ότι δεν  «θα επιστρέψουμε στα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια που είχαμε την εποχή της Covid».

Ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας σημειώνει επιβράδυνση της απασχόλησης και ως εκ τούτου αύξηση του ποσοστού ανεργίας, το οποίο ωστόσο αναμένεται να μειωθεί τους επόμενους μήνες. Η εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών, μια «χρόνια νόσος» στη Γαλλία, αποτελεί σήμερα προτεραιότητα στα μάτια του, προκειμένου να μειωθεί το έλλειμμα στο 5%, το «όριο αξιοπιστίας» για τους επενδυτές.