Η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου πραγματοποίησε χθες την πρώτη ειδική συνεδρία με τους Συνδέσμους Επιχειρήσεων και τα μέλη τους αναφορικά με το ψηφιακό ευρώ.
Τον χαιρετισμό και την παρουσίαση έκανε ο Αναπληρωτής Ανώτερος Διευθυντής της Διεύθυνσης Τραπεζικών Εργασιών, κ. Στέλιος Γιωργάκης, ο οποίος αναφέρθηκε συνοπτικά στους λόγους για τους οποίους το Ευρωσύστημα διεξάγει προπαρασκευαστικές εργασίες για πιθανή έκδοση του ψηφιακού ευρώ, ενώ επεξήγησε βασικές αρχές τόσο του σχεδιασμού όσο και της υπό διαπραγμάτευση νομοθεσίας, τονίζοντας την πολύτιμη συμβολή που διαδραματίζουν οι Ευρωπαϊκοί Σύνδεσμοι Επιχειρήσεων στις υπό εξέλιξη εργασίες.
Στην παρουσίαση του ο κ. Γιωργάκης κάλυψε προδραστικά πιθανές ερωτήσεις, παρέχοντας διασαφηνιστικές εξηγήσεις αναφορικά με τη διατήρηση υπολοίπων σε ψηφιακό ευρώ, την αποδοχή και τη διεκπεραίωση πληρωμών σε ψηφιακό ευρώ (συμπεριλαμβανομένων των χωρών εκτός της ευρωζώνης), τα τέλη και τις χρεώσεις που θα επωμίζονται οι επιχειρήσεις, κτλ.
Το σημαντικό μήνυμα του κ. Γιωργάκη ήταν ότι τα επόμενα πέντε χρόνια αναμένουμε περισσότερη καινοτομία που θα αλλάξει τον τρόπο που στέλνουμε και λαμβάνουμε πληρωμές, συνεπώς οι επιχειρήσεις που θα προετοιμαστούν έγκαιρα θα έχουν προβάδισμα στο πεδίο πληρωμών του μέλλοντος.
Πριν την ολοκλήρωση της συνεδρίας, ο κ. Γιωργάκης τόνισε εκ νέου τα κύρια οφέλη που θα μπορούσε να επιφέρει το ψηφιακό ευρώ στις επιχειρήσεις.
Ειδικότερα:
- Μία επιπρόσθετη επιλογή για την αποδοχή πληρωμών, για τις επιχειρήσεις που ήδη αποδέχονται συγκρίσιμα ψηφιακά μέσα πληρωμής.
- Δυνατότερη διαπραγματευτική θέση με τους παρόχους λύσεων πληρωμής ώστε να επωμίζονται χαμηλότερα από τα υφιστάμενα τέλη.
- Ολοκλήρωση διαδικτυακών αγορών στο checkout εξαιτίας των πολλαπλών τεχνολογιών που θα υποστηρίζονται. Αυτό θα βελτιώσει την προσφερόμενη εμπειρία του χρήστη, συμβάλλοντας σε αύξηση του πελατολογίου των επιχειρήσεων.
- Βελτίωση ρευστότητας, καθότι οι επιχειρήσεις θα δύνανται να λαμβάνουν άμεσα τις πληρωμές σε ψηφιακό ευρώ χωρίς πρόσθετο κόστος.
Παράλληλα, θα προστατεύονται από υπερχρεώσεις μέσω των ανώτατων ορίων που θα θεσμοθετηθούν.
Ενίσχυση της ανθεκτικότητας, μειώνοντας την πλήρη εξάρτηση των Κυπριακών επιχειρήσεων σε μη Ευρωπαϊκούς παρόχους πληρωμής.
Μετά την ολοκλήρωση της παρουσίασης οι παρευρεθέντες είχαν την ευκαιρία να υποβάλουν διευκρινιστικές ερωτήσεις.