Το CARE Festival, το πρόγραμμα του Λάρνακα 2030, που απευθύνεται στα παιδιά και τους νέους επιστρέφει δυναμικά! Οι δράσεις απλώνονται σε δύο Σαββατοκύριακα του Νοέμβρη (8-10/11 και 16-17/11). Η δεύτερη έκδοση του Φεστιβάλ, μέσα από μια συναρπαστική σειρά καλλιτεχνικών και εκπαιδευτικών δράσεων για όλη την οικογένεια, φωτίζει την έννοια της φροντίδας ως βασικού πυλώνα της πόλης που επιθυμούμε.
Τι σημαίνει μια Πόλη Μητέρα; Πώς είναι μια πόλη που νοιάζεται για το μέλλον της, τα παιδιά, τους νέους; Μια πόλη στην οποία πρωταγωνιστεί η Γυναίκα και η Μητέρα; Αυτές οι ερωτήσεις μας απασχολούσαν από το 2023, όταν ως μια νεοσύστατη ομάδα αποτελούμενη από γυναίκες– νέες καλλιτέχνιδες και εργαζόμενες του πολιτισμού– είχαμε θέσει έναν προβληματισμό: πώς θα δημιουργήσουμε ένα φεστιβάλ μέσα από το οποίο καλλιεργούμε την κουλτούρα της φροντίδας; Κάπως έτσι, το CARE Festival πήρε την πρώτη του μορφή τον Οκτώβριο του 2023, συστήνοντας καλλιτεχνικές δράσεις για όλη την οικογένεια.
Η δεύτερη έκδοση του CARE Festival σηματοδοτεί τη φυσική εξέλιξη του θεσμού. Στους αρχικούς προβληματισμούς μας προστέθηκαν τα προβλήματα που ταλανίζουν την Ευρώπη σήμερα: πόλεμος, μετανάστευση, προσφυγιά, περιθωριοποίηση των ευάλωτων ομάδων και των νέων. Κοινωνικά ζητήματα, αλληλένδετα μεταξύ τους, όλα μέρος ενός κοινωνικού γίγνεσθαι που πλήττεται καθημερινά από την έλλειψη φροντίδας και απαιτεί άμεση συλλογική δράση.
Η φετινή εκδοχή που φέρει τον τίτλο «Εμείς, οι Γυναίκες, οι Μητέρες» μας προσκαλεί όλες και όλους:
● Να φροντίσουμε το Μέλλον
Έχουμε ετοιμάσει μια σειρά παραστάσεων και δημιουργικών εργαστηρίων για παιδιά και νέους που φιλοξενούνται σε πολιτιστικούς και δημόσιους χώρους της πόλης και επαρχίας Λάρνακας. Αυτοί οι χώροι επανασυστήνονται ως οι Κοινοί μας Τόποι, ως καταφύγια συνάντησης και δημιουργίας για μικρούς και μεγάλους, φωτίζοντας τις ίσως μέχρι τώρα «αθέατες» τους όψεις και δημιουργώντας καινούρια συναπαντήματα ανάμεσα σε καλλιτέχνες, παιδιά, νέους, και γονείς. Δίνουμε έμφαση σε παιδιά με αναπηρία, φροντίζοντας για την ισότιμη πρόσβασή τους στην τέχνη και τον πολιτισμό.
● Να φροντίσουμε την Πόλη
Σε μια περιπατητική παράσταση στο κέντρο της πόλης, δεκάδες νέοι και παιδιά από δεκαπέντε σχολές χορού της Λάρνακας και το Μουσικό Σχολείο, μας καλούν σε μια πορεία με σύνθημα την φροντίδα. Περπατώντας σε έναν από τους πιο κεντρικούς δρόμους της πόλης μας, την Πιαλέ Πασά, ο χορός γίνεται το όχημα μέσα από το οποίο αποτυπώνονται τα ερωτήματα της πόλης-μάνας και όλοι μαζί καλούμαστε σε ανοιχτή συζήτηση με τους συνανθρώπους μας. Η πόλη αναδεικνύει τη μητρική της πλευρά, μια πλευρά που φροντίζει τους κατοίκους της, δημιουργώντας ένα περιβάλλον χωρίς αποκλεισμούς. Ελάτε να περπατήσουμε μαζί με τους νέους, να επαναδιεκδικήσουμε τον δημόσιο χώρο, τον Κοινό μας Τόπο, αναζητώντας τη χαμένη φροντίδα της πόλης, μιας πόλης θηλυκής που μας νοιάζεται και μας καλεί να συζητήσουμε ανοιχτά.
● Να φροντίσουμε τον Κόσμο
Σε ένα ολοήμερο συνέδριο σε συνεργασία με το Ίδρυμα Πολιτιστικής Δημιουργίας για Παιδιά και Νέους, ξεδιπλώνουμε προσωπικές μαρτυρίες ανθρώπων από διαφορετικά υπόβαθρα που έζησαν τον πόλεμο. Ποια ειναι τα βιώματα ενός κατατρεγμένου σήμερα που φτάνει στη Λάρνακα από τη γειτονική Συρία και ποια ενός παιδιού που έζησε την προσφυγιά στην Κύπρο του 1974; Πώς βιώνουν τον πόλεμο οι μητέρες, οι εκπαιδευτικοί, οι άνθρωποι στην πρώτη γραμμή, και τί μπορούμε να μάθουμε από αυτές τις εμπειρίες; Φέρνοντας στο προσκήνιο αληθινές ιστορίες, το συνέδριο ρίχνει φως στο πώς ο εκτοπισμός διαμορφώνει τις κοινωνίες της Ευρώπης σήμερα, με έμφαση τη Λάρνακα. Φιλοξενούμε τους Μουσικούς Χωρίς Σύνορα και την Fabienne van Eck για να μας εμπνεύσουν μέσα από την εμπειρία τους με ευάλωτες ομάδες σε διάφορα μέρη του κόσμου, και ειδικότερα στη δράση τους σε προσφυγικούς καταυλισμούς στην πολύπαθη και γειτονική Μέση Ανατολή. Συνεχίζοντας με συμμετοχικά εργαστήρια συζητούμε τρόπους να δημιουργήσουμε ασφαλείς χώρους για όλες τις διαφορετικές κοινότητες, καλλιεργούμε την ενσυναίσθηση και την κατανόηση για τις ιστορίες που κουβαλά ο καθένας μας στις βαλίτσες τους.
Το φεστιβάλ ανοίγει επίσημα το Σάββατο 9 Νοεμβρίου στις 17:00, στη μικρή αποβάθρα πλησίον του Μεσαιωνικού Κάστρου της Λάρνακας.
Στον ακόλουθο σύνδεσμο μπορείτε να δείτε το πλήρες πρόγραμμα του φεστιβάλ: https://online.flippingbook.com/view/1002280330/4-5/#zoom=true
Τα σημεία των δράσεων του CARE Festival είναι τα εξής:
Στην πόλης της Λάρνακας: Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας «Γ. Λυκούργος», Μουσείο Πιερίδη, Youth Makerspace Larnaka, Πλατεία Ζουχούρι.
Στην επαρχία Λάρνακας: Μουσείο Παιγνιδιών Αραδίππου, Μουσείο Χριστιανικής Τέχνης Αραδίππου, Δημοτικό Πάρκο «Κάμειρος» (Μενεού), Φάρος (Περβόλια), Δημοτικό Θέατρο Περβολιών «Ανδρέας Πασιουρτίδης».
Εισιτήρια: www.soldoutticketbox.com
To CARE Festival είναι μια διοργάνωση του Λάρνακα 2030, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Πολιτιστικής Δημιουργίας για Παιδιά και Νέους και το Ίδρυμα Πιερίδη, με την υποστήριξη των: Youth Makerspace Larnaka, ΠΟΕΔ, ΟΕΛΜΕΚ, Ομοσπονδία Συνδέσμων Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης Λάρνακας, Ομοσπονδία Συνδέσμων Γονέων Δημοτικής Εκπαίδευσης Λάρνακας, και του Συνδέσμου ΔΕΠΥ Κύπρου.
Πληροφορίες: carefestival.larnaka@gmail.com
Συνεργαζόμενοι Δήμοι:
Δήμος Λάρνακας │ Δήμος Αραδίππου│ Δήμος Δρομολαξιάς - Μενεού │ Δήμος Λευκάρων
Δήμος Αθηένου│ Κοινότητα Πύλας
Χορηγοί:
Strategic Partner: PETROLINA