Economy
Η επόμενη μέρα για την οικονομία - Τα σενάρια μετά τις εκλογές στις ΗΠΑ
Τεράστια πρόκληση το μεγάλο έλλειμμα - Κλειδί οι ισορροπίες στο Κογκρέσο μετά τις εκλογές
Η επόμενη μέρα για την οικονομία - Τα σενάρια μετά τις εκλογές στις ΗΠΑ

Μεγάλο είναι το στοίχημα για την αμερικανική και την παγκόσμια οικονομία από τις προεδρικές εκλογές που διενεργήθηκαν χθες Τρίτη 5 Νοεμβρίου στη χώρα. Αναλυτές τραπεζών και οίκων θεωρούν ότι οι μεταβολές στις πολιτικές θα είναι δυνητικά μεγαλύτερες και περισσότερες στην περίπτωση νίκης του Ντόναλντ Τραμπ, από όσο εάν επικρατήσει η Κάμαλα Χάρις.

Με την αβεβαιότητα να παραμένει μεγάλη και τη διαφορά των δύο υποψηφίων να φαντάζει μικρή, ο Οικονομικός Ταχυδρόμος παρουσιάζει σήμερα τις πιθανές επιπτώσεις σε ανάπτυξη και πληθωρισμό ανάλογα με συγκεκριμένες πολιτικές που θα εφαρμόσει κάθε υποψήφιος εάν νικήσει, με βάση έρευνα της τράπεζας Nordea με έδρα τη Φινλανδία.

Η Αμερική αντιμέτωπη με
την επιστροφή του Τραμπ

Ανεξάρτητα από το ποιος υποψήφιος θα κερδίσει, αν δεν περάσουν νέα μέτρα από το Κογκρέσο η δημοσιονομική πολιτική αναμένεται να γίνει πιο αυστηρή τόσο το 2025 όσο και το 2026, εκτιμά σε έκθεσή της ο μεγάλος χρηματοπιστωτικός οργανισμός. Αυτό αποδίδεται στο γεγονός ότι ένα μεγάλο μέρος των προηγούμενων φορολογικών περικοπών του Τραμπ έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί με βάση τις ίδιες αυτές εκτιμήσεις. 

Ο Τραμπ σκοπεύει να δώσει παράταση σε τέτοιες φοροαπαλλαγές ή να κάνει μειώσεις, ειδικά στη φορολογία των επιχειρήσεων, ενώ η Χάρις πιθανότατα θα επιδιώξει επίσης να συνεχίσει μεγάλο μέρος αυτών των περικοπών, όπως σημειώνεται.

Αν και οι δύο υποψήφιοι έχουν πολύ διαφορετικά δημοσιονομικά προγράμματα, «η δημοσιονομική πολιτική είναι απίθανο να γίνει μεγαλύτερος μοχλός ανάπτυξης της οικονομίας τα επόμενα χρόνια. Κανένας από τους δύο υποψήφιους δεν σχεδιάζει να μειώσει δραστικά το έλλειμμα, ενώ το ήδη υψηλό σημείο εκκίνησης του ελλείμματος αυτού θα περιόριζε πιθανώς την προθυμία του Κογκρέσου να υποστηρίξει μεγάλης κλίμακας δημοσιονομικά μέτρα, ακόμη κι αν ένα κόμμα έλεγχε εκτός από το Λευκό Οίκο και τα δύο μέρη» του Κογκρέσου αυτού – τη Γερουσία και Βουλή των Αντιπροσώπων, πιστεύουν αναλυτές της Nordea. Σε κάθε περίπτωση, τα υψηλά ελλείμματα που είναι πιθανό να συνεχιστούν αποτελούν το βασικό καμπανάκι που χτυπά η τράπεζα στην ανάλυσή της.

Κλειδί οι ισορροπίες στο Κογκρέσο

Εάν επικρατούσαν οι Ρεπουμπλικανοί με πιο αυξημένη πλειοψηφία, ο Τραμπ πιθανότατα θα κατάφερνε να προχωρήσει σε ορισμένες πρόσθετες φορολογικές περικοπές, αλλά αυτές αναμένεται ότι θα είναι πολύ μικρότερες από μειώσεις της φορολογίας που αποφάσισε κατά την πρώτη του θητείας.

Εάν επικρατούσαν με τον ίδιο τρόπο οι Δημοκρατικοί, η Χάρις πιθανότατα θα κατάφερνε να αυξήσει τους φόρους και να αυξήσει τις δημόσιες δαπάνες, αλλά αυτά τα μέτρα θα αντιστάθμιζε τουλάχιστον εν μέρει το ένα το άλλο όσον αφορά τη δημοσιονομική ώθηση και τον οικονομικό αντίκτυπο. Σε ένα διχασμένο Κογκρέσο η Χάρις θα δυσκολευόταν να εφαρμόσει οποιοδήποτε σημαντικό μέρος της ατζέντας της, συμπεραίνεται.

Ακόμη και στην περίπτωση διχασμένου Κογκρέσου πάντως με ένα κόμμα α ελέγχει τη Γερουσία και το άλλο τη Βουλή των Αντιπροσώπων, ο Τραμπ θα μπορούσε να επιφέρει περισσότερες αλλαγές στην οικονομία. Η Nordea δεν θεωρεί στη συγκεκριμένη έκθεση ότι ο Τραμπ να εφάρμοζε πλήρως υψηλότερους δασμούς και αυστηρότερες πολιτικές μετανάστευσης που έχει υποσχεθεί.

«Ωστόσο, δεδομένης της ακόμα ισχυρής κατάστασης της αμερικανικής οικονομίας και μιας σφιχτής αγοράς εργασίας, υψηλότεροι δασμοί και αυστηρότεροι περιορισμοί στη μετανάστευση θα κινδύνευαν να αναζωπυρώσουν τον πληθωρισμό και τις μισθολογικές πιέσεις, αλλάζοντας επίσης την πορεία για τις μειώσεις των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (FED). Πιστεύουμε ότι τέτοια μέτρα θα είχαν αρνητικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη των ΗΠΑ, αλλά ο πληθωριστικός αντίκτυπος μπορεί να εξακολουθήσει να κυριαρχεί», πιστεύει ο Nordea.

Πώς μπορεί να διαμορφωθούν οι ισορροπίες

Εκτός από το αποτέλεσμα για την προεδρία, τα αποτελέσματα των εκλογών του Κογκρέσου έχουν επίσης πολύ μεγάλη σημασία. Η Βουλή των Αντιπροσώπων είναι πιθανό να ελέγχεται από το ίδιο κόμμα με τον Λευκό Οίκο, αλλά η Γερουσία αποτελεί διαφορετική υπόθεση.

Μόνο το ένα τρίτο των εδρών της Γερουσίας μπορεί να αλλάζει κάθε δεύτερο χρόνο. Με βάση το ποιες έδρες διεκδικούνται αυτή τη φορά και ποιο κόμμα είναι το φαβορί για να κερδίσει στις συγκεκριμένες πολιτείες, οι Ρεπουμπλικάνοι είναι το ξεκάθαρο φαβορί για να πάρουν πλήρη έλεγχο των σωμάτων, θεωρεί  τράπεζα.

«Ως αποτέλεσμα, εάν ο Ντόναλντ Τραμπ κερδίσει την προεδρία οι Ρεπουμπλικάνοι είναι πιθανό να σαρώσουν, δηλαδή να ελέγξουν τόσο τον Λευκό Οίκο όσο και το Κογκρέσο. Ωστόσο, εάν η Κάμαλα Χάρις κερδίσει εκείνη, πιθανότατα θα αντιμετωπίσει ένα διχασμένο Κογκρέσο», εκτιμάται.

ΠΗΓΗ: ΟΤ/Γιώργος Κανελλόπουλος