Σύμφωνα με στοιχεία του Λιβανικού Ινστιτούτου Μελετών Αγοράς (LIMS), οι άμεσες απώλειες που έχουν προκύψει μέχρι σήμερα από τον πόλεμο του Ισραήλ κατά του Λιβάνου εκτιμώνται σε 13 δισεκατομμύρια δολάρια – ή το 70% του ΑΕΠ του Λιβάνου το 2023 – ενώ μια παρατεταμένη σύγκρουση θα μπορούσε να «ανεβάσει τον λογαριασμό» σε ποσό άνω των 20 δις. Ακόμη, η τρέχουσα βία αναμένεται να οδηγήσει σε απότομη και μακροπρόθεσμη διακοπή της δραστηριότητας σε όλους τους τομείς της οικονομίας, με έμφαση στη γεωργία, τον τουρισμό, τη βιομηχανία και τις κατασκευές.
Ο πόλεμος έχει επίσης οδηγήσει στη διακοπή λειτουργίας περίπου 50.000 εγγεγραμμένων επιχειρήσεων, ή του 60% του συνόλου των λιβανικών επιχειρήσεων, και της διακοπής καλλιέργειας περίπου του ενός τετάρτου της γεωργικής γης της χώρας. Από την άλλη πλευρά, η οικονομική δραστηριότητα γενικά στον ιδιωτικό τομέα στον Λίβανο έχει μειωθεί κατά 85-90%, με εξαίρεση τη δραστηριότητα που συνδέεται με τα τρόφιμα και ορισμένα βασικά προϊόντα διαβίωσης.
Σημείωμα της ελληνικής Πρεσβείας στη Βηρυτό επισημαίνει ότι πρόκειται για συνθήκη που θα οδηγήσει σε σημαντική μείωση των εσόδων του Δημοσίου, ενώ, από τα στοιχεία που διαθέτει τα συναλλαγματικά αποθέματα της Κεντρικής Τράπεζας μειώθηκαν κατά 343 εκατ. δολάρια το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου.
Προβλέψεις διεθνών οργανισμών για το ΑΕΠ του Λιβάνου
Το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (UNDP) σημείωσε ότι το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) του Λιβάνου θα μπορούσε να συρρικνωθεί έως και 9,2%, εάν οι εχθροπραξίες συνεχιστούν μέχρι το τέλος του έτους. Ο οργανισμός είχε προηγουμένως προβλέψει αύξηση του ΑΕΠ, κατά 3,6% για το 2024 -πριν από την κλιμάκωση του πολέμου. Η Παγκόσμια Τράπεζα, προς το παρόν, έχει αποφύγει οποιαδήποτε πρόβλεψη για τα έτη 2024-2025, για το ΑΕΠ του Λιβάνου, υπογραμμίζοντας την ρευστότητα και πλήρη έλλειψη σταθερότητας που επικρατεί στην περιοχή.
Συμπερίληψη στον «γκρίζο» κατάλογο της FATF
Η Ομάδα Εργασίας Χρηματοοικονομικής Δράσης (FATF, ο οργανισμός – σημείο αναφοράς για τη συμμόρφωση των τραπεζών και την καταπολέμηση του οικονομικού εγκλήματος) τοποθέτησε επίσημα τον Λίβανο ξανά στον «γκρίζο κατάλογο» των χωρών του, οκτώ χρόνια μετά τη διαγραφή του από αυτόν. Αυτό σημαίνει ότι η χώρα πρέπει να αντιμετωπίσει τις σημαντικές ελλείψεις που παρουσιάζει στην καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, ώστε να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις της FATF. Συνεπώς, έχει πλέον τεθεί υπό «καθεστώς ενισχυμένης παρακολούθησης».