Economy
Η άνοδος του πληθωρισμού στην ευρωζώνη ανατρέπει τα δεδομένα για τα επιτόκια
Ο βασικός πληθωρισμός ο οποίος εξαιρεί τα ευμετάβλητα στοιχεία, όπως το τρόφιμα, παρέμεινε απροσδόκητα σταθερός στο 2,7%
Η άνοδος του πληθωρισμού στην ευρωζώνη ανατρέπει τα δεδομένα για τα επιτόκια

Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη παρουσίασε αύξηση περισσότερο από το αναμενόμενο, ανταποκρινόμενος στον στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και ενισχύοντας τα επιχειρήματα για σταδιακή μείωση των επιτοκίων.

Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 2% σε σχέση με πέρυσι τον Οκτώβριο, από 1,7% τον προηγούμενο μήνα και υπερβαίνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών για αύξηση 1,9%, όπως ανακοίνωσε η Eurostat την Πέμπτη.

Μια μικρότερη μείωση του ενεργειακού κόστους ήταν ο κύριος μοχλός στην εξέλιξη των τιμών. Ο βασικός πληθωρισμός που παρακολουθήθηκε στενά, ο οποίος εξαιρεί τα ευμετάβλητα στοιχεία, παρέμεινε απροσδόκητα σταθερός στο 2,7%, ενώ οι αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων ήταν ταχύτερες.

Πώς κινήθηκε ο πληθωρισμός
σε βασικά αγαθά στην ευρωζώνη

Τα στοιχεία ενισχύουν εκείνους τους αξιωματούχους της ΕΚΤ που έχουν προειδοποιήσει για τους κινδύνουνς που ενέχουν οι υπερβολικές μειώσεις επιτοκίων για την ενίσχυση της υποτονικής οικονομίας της περιοχής. Οι επενδυτές έχουν ήδη προεξοφλήσει μια μεγαλύτερη περικοπή επιτοκίων στο 2024, αφού τα στοιχεία για την ανάπτυξη την Τετάρτη έδειξαν ότι το μπλοκ βαδίζει σε μια πιο σταθερή βάση, με τη Γερμανία να αποφεύγει την ύφεση.

Τα ομόλογα διατήρησαν μέτριες απώλειες μετά τα στοιχεία της Πέμπτης. Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ήταν δύο μονάδες βάσης υψηλότερη στο 2,41%, περίπου στο υψηλότερο από τον Ιούλιο, επεκτείνοντας ένα σερί τριών ημερών με απώλειες. Οι traders τιμολογούν πλήρως μια μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ κατά 25 μονάδες βάσης τον Δεκέμβριο.

Τι προβληματίζει τους
αξιωματούχους της ΕΚΤ

Η συζήτηση μεταξύ των υπευθύνων χάραξης πολιτικής σχετικά με την πορεία που ακολουθεί έχει ενταθεί τις τελευταίες ημέρες. Αρκετοί υποστήριξαν την περασμένη εβδομάδα ότι θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων κατά μισή ποσοστιαία μονάδα στις 12 Δεκεμβρίου, αφού οι επιχειρηματικές έρευνες έδειξαν επιδείνωση της δυναμικής στον ιδιωτικό τομέα.

Άλλοι κινούνται σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση. Την Τετάρτη, το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ, Ιζαμπέλ Σνάμπελ είπε ότι μια «σταδιακή» προσέγγιση για τη νομισματική χαλάρωση παραμένει κατάλληλη, ενώ ο πρόεδρος της Bundesbank Γιόακιμ Νάγκελ είπε ότι οι αξιωματούχοι δεν πρέπει να βιαστούν τα επόμενα βήματά τους.

Οι δηλώσεις του Νάγκελ ακολούθησαν την είδηση ​​για μια πολύ μεγαλύτερη άνοδο από την αναμενόμενη στον γερμανικό πληθωρισμό αυτόν τον μήνα. Έφθασε στο 2,4% από 1,8% τον Σεπτέμβριο — υπογραμμίζοντας ότι οι προκλήσεις παραμένουν.

«Ο στόχος είναι ορατός, αλλά δεν πρόκειται να σας πω ότι ο πληθωρισμός είναι υπό έλεγχο», είπε η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ στη Le Monde σε συνέντευξη που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη. «Γνωρίζουμε επίσης ότι ο πληθωρισμός θα αυξηθεί τους επόμενους μήνες, απλώς και μόνο λόγω των επιπτώσεων της βάσης».

Υπάρχουν και άλλοι κίνδυνοι. Οι πόλεμοι στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία θα μπορούσαν να αυξήσουν το κόστος ενέργειας και φορτίου. Έπειτα, υπάρχει η πιθανή επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ — που έχει δηλώσει ότι θα επιβάλει ένα δραστικό πακέτο εμπορικών δασμών— στον Λευκό Οίκο.

Στην Ευρώπη, εν τω μεταξύ, οι αυξήσεις των μισθών τροφοδοτούν τον πληθωρισμό στον τομέα των υπηρεσιών. Η αύξηση των τιμών σε αυτό το τμήμα της οικονομίας παρέμεινε αμετάβλητη τον Οκτώβριο στο 3,9%.

Τι λέει το Bloomberg Economics

«Η βασική μας υπόθεση παραμένει ότι η ΕΚΤ θα κάνει νέα μείωση επιτοκίων τον Δεκέμβριο, οδηγώντας το επιτόκιο καταθέσεων στο 3%. Στη συνέχεια, αναμένουμε να υιοθετήσει έναν τριμηνιαίο ρυθμό μεταβολής των επιτοκίων. Οι αγορές τιμολογούν αλλεπάλληλες περικοπές για το επόμενο έτος και τερματικό επιτόκιο περίπου 2%», δήλωσε ο Τζέιμι Ρας, επικεφαλής ευρωπαίος οικονομολόγος.

Η ΕΚΤ ενίσχυσε τον ρυθμό της χαλάρωσης αυτόν τον μήνα, καθώς τα στοιχεία έδειχναν χαμηλότερη οικονομική ανάπτυξη και επιβράδυνση του πληθωρισμού. Την Πέμπτη, ο Ιταλός Φάμπιο Πανέτα προειδοποίησε για τον κίνδυνο η αύξηση των τιμών να υπολείπεται του 2%.

«Οι νομισματικές συνθήκες είναι ακόμα αυστηρές και θα χρειαστούν νέες περικοπές», είπε. «Καθώς ο πληθωρισμός υποχωρεί, η εστίασή μας πρέπει να επικεντρωθεί στην υποτονικότητα της πραγματικής οικονομίας: Χωρίς μια διαρκή ανάκαμψη, ο πληθωρισμός κινδυνεύει να πιεστεί πολύ κάτω από τον στόχο».

Όμως, ενώ το ενεργειακό κόστος έχει λειτουργήσει ως ένα βαρίδι, οι αξιωματούχοι αναμένουν να επιτύχουν βιώσιμα τον στόχο μόνο το επόμενο έτος. Μέρος του λόγου γι’ αυτό είναι η ανθεκτικότητα της αγοράς εργασίας της ευρωζώνης, με ξεχωριστά στοιχεία την Πέμπτη να δείχνουν ότι το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε στο ιστορικό χαμηλό 6,3% τον Σεπτέμβριο.

Αυτό μπορεί τουλάχιστον να μετριάσει τις ανησυχίες των υπευθύνων χάραξης πολιτικής που φοβούνται μια ξαφνική χαλάρωση της αγοράς εργασίας με μεγάλες απώλειες θέσεων εργασίας που θα μπορούσαν να περιορίσουν περαιτέρω την οικονομική δραστηριότητα.

Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Λετονίας, Μάρτινς Καζάκς, προειδοποίησε τον Οκτώβριο ότι «κινδυνεύουμε να πλησιάσουμε σε ένα σημείο καμπής» όπου η ζήτηση για προσωπικού θα αρχίσει να περιορίζεται  λόγω ασθενούς ανάκαμψης.

«Αν και συνήθως δεν έχει ιδιαίτερη σημασία, η σημερινή μέτρηση της ανεργίας, σε συνδυασμό με ισχυρότερη ανάπτυξη και υψηλότερο πληθωρισμό, θα δώσει ένα ακόμη επιχείρημα για τα γεράκια στη μάχη τους για τον ρυθμό των περικοπών», δήλωσε ο Καμίλ Κοβάρ, οικονομολόγος στο Moody’s Analytics.