Economy
Με υποσχέσεις για άμυνα, ενέργεια και επενδύσεις από τις ΗΠΑ επέστρεψε ο ΠτΔ
Με υποσχέσεις για άμυνα, ενέργεια και επενδύσεις από τις ΗΠΑ επέστρεψε ο ΠτΔ

Στρατιωτική συνεργασία, ενεργειακά και επενδύσεις ήταν μεταξύ των όσων τέθηκαν στο τραπέζι κατά τη συνάντηση του Προέδρου Χριστοδουλίδη με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στο Λευκό Οίκο, με τη διάθεση της Ουάσιγκτον για ενδυνάμωση της αμερικανοκυπριακής συνεργασίας να καθίσταται εμφανής. 

Υπενθυμίζεται ότι, σε δηλώσεις του την Τετάρτη με το πέρας της συνάντησης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε το έντονο ενδιαφέρον από πλευράς Ηνωμένων Πολιτειών, σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις, ενώ θέση στη συζήτηση είχε και η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Λάρνακας. 

Visa Waiver πριν το τέλος της θητείας Μπάιντεν

Χαρακτηρίζοντας τη συζήτηση εξαιρετική και αποτελεσματική, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης πρόσθεσε ότι σύντομα αναμένονται θετικές εξελίξεις στο θέμα της άρσης των θεωρήσεων εισόδου στις Ηνωμένες Πολιτείες για Κύπριους πολίτες και ότι, τους προσεχείς μήνες θα γίνουν "ακόμη περισσότερα" σε θέματα άμυνας και ασφάλειας.

Για το ζήτημα αυτό, μίλησε το πρωί στο κρατικό ραδιόφωνο και ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Αντωνίου, ο οποίος ανέφερε πως το θέμα της άρσης των θεωρήσεων εισόδου (visa waiver) για τους Κύπριους πολίτες αναμένεται να "κλείσει" πριν από το τέλος της θητείας Μπάιντεν. Μάλιστα έκανε λόγο για "χειροπιαστή απόφαση", για την οποία θα υπάρξουν σύντομα ανακοινώσεις. 

Επιπρόσθετα, ο κ. Αντωνίου αναφέρθηκε στο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ, επισημαίνοντας το ενδιαφέρον από πλευράς Αμερικανών και συγκεκριμένα, επενδυτικών ταμείων, να συμμετάσχουν στο μετοχικό κεφάλαιο του Great Sea Interconnector. 

Επεκτείνεται ο Οδικός Χάρτης Αμυντικής Συνεργασίας 

Όσον αφορά την εμβάθυνση των αμερικανοκυπριακών σχέσεων κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι συζητήθηκε το ενδεχόμενο η Κύπρος να αναβαθμιστεί στρατιωτικά. Η κίνηση αυτή, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, προϋποθέτει την άρση του εμπάργκο όπλων, για το οποίο η συζήτηση έχει μεταφερθεί στο Κογκρέσο.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι αυτό που αποκομίστηκε από τη συνάντηση είναι ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες επιθυμούν να ενδυναμώσουν τη διμερή συνεργασία και ότι η πρόσκληση για τη συνάντηση εστάλη με αφορμή το στρατηγικό ρόλο της Κυπριακής Δημοκρατίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Σκοπός των δύο πλευρών, όπως προσθέτουν οι ίδιες πληροφορίες, είναι η επέκταση του Οδικού Χάρτη Αμυντικής Συνεργασίας Ηνωμένων Πολιτειών - Κύπρου, έτσι ώστε η Εθνική Φρουρά να αναβαθμιστεί εξοπλιστικά και επιχειρησιακά, με εκπαίδευση στο πλαίσιο των προδιαγραφών του ΝΑΤΟ. Προς αυτή την κατεύθυνση θα δρομολογηθεί η φοίτηση Κυπρίων σε στρατιωτικές σχολές στις ΗΠΑ, ενώ σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η επέκταση του CYCLOPS.

Εκφράστηκε, επίσης, πρόθεση των Ηνωμένων Πολιτειών για ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στα προγράμματα πολιτικής προστασίας, μέσω των οποίων είναι δυνατή η παραχώρηση ελικοπτέρων για Έρευνα και Διάσωση, από το πλεονάζον στρατιωτικό υλικό των Ηνωμένων Πολιτειών.

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν, επίσης, οι πρόσφατες επαφές της κυπριακής πλευράς με τις αμερικανικές εταιρείες Chevron και Exxon και οι προοπτικές αμερικανικών επενδύσεων στη Κύπρο, όπως η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Λάρνακας.

«Θα δείτε τους προσεχείς μήνες»...

Αναφερόμενος στα θέματα διμερών σχέσεων, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι δόθηκε «ιδιαίτερη έμφαση» στα θέματα άμυνας και ασφάλειας, προσθέτοντας πως, «έχουν γίνει πολλά το τελευταίο διάστημα, θα δείτε ακόμη περισσότερα τους προσέχεις μήνες».Είπε ακόμη ότι συζήτησαν και για το θέμα των Αμερικανικών επενδύσεων στην Κύπρο, και επενδύσεις για τις οποίες υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από πλευράς Ηνωμένων Πολιτειών.

«Συζητήσαμε το θέμα της άρσης των θεωρήσεων εισόδου. Θεωρώ ότι πολύ σύντομα θα ακούσουμε θετικές εξελίξεις», ανέφερε. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη συζήτησαν και για την ανάγκη «η συνεργασία μας σε όλους αυτούς τους τομείς που προανέφερα αλλά και πολλούς άλλους, όπως είναι η ενέργεια, η τεχνολογία, να θεσμοθετηθεί».

Από κει και πέρα, συνέχισε, όσον αφορά τα περιφερειακά «θέλω να επαναλάβω τις ευχαριστίες που δεχθήκαμε ως Κυπριακή Δημοκρατία για τον ρόλο που διαδραματίζουμε στην περιοχή και αντιλαμβάνεστε τη σημασία αυτός ο ρόλος να αναγνωρίζεται από τις ΗΠΑ και τον Αμερικανό Πρόεδρο».

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εξέφρασε την ελπίδα ότι η συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία θα ενισχυθεί περαιτέρω σε διάφορους τομείς. 

Σε ανάρτηση του στην πλατφόρμα X, λίγες ώρες μετά τη συνάντηση, ο Τζο Μπάιντεν εξέφρασε χαρά γιατί καλωσόρισε στον Λευκό Οίκο τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, μετά την έναρξη του Στρατηγικού Διαλόγου Ηνωμένων Πολιτειών - Κυπριακής Δημοκρατίας.

"Ας συνεχίσουμε", πρόσθεσε "να ενισχύουμε τη συνεργασία μας για την ενεργειακή διαφοροποίηση, την περιφερειακή ασφάλεια και τη στήριξη στην Ουκρανία".

Η Κύπρος μπορεί να ενισχύσει το ρόλο της
στην Μέση Ανατολή μέσα από τη λύση του Κυπριακού

Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, σε δηλώσεις έξω από τον Λευκό Οίκο, εξέφρασε ικανοποίηση γιατί στη συνάντηση με τον Αμερικανό Πρόεδρο τονίστηκε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί να ενισχύσει το ρόλο της στην Μέση Ανατολή, μέσα από τη λύση του Κυπριακού.

"Αναγνωρίζεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες", είπε, "το περιφερειακό αποτύπωμα της Κύπρου και συνδέεται με τη μορφή και το περιεχόμενο μιας ενδεχόμενης λύσης του Κυπριακού".

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρόσθεσε ότι ευχαρίστησε τον Αμερικανό Πρόεδρο για τη σταθερή θέση των Ηνωμένων Πολιτειών σε σχέση με τη μορφή του Κυπριακού, «ειδικότερα σε μια συγκυρία όπου η Τουρκία προωθεί άλλες μορφές λύσης». "Υπάρχει", πρόσθεσε, "έντονο ενδιαφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών, για την ανάγκη επανέναρξης των συνομιλιών".

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι πρώτη προτεραιότητα της διεθνούς κοινότητας, τώρα, είναι η επίτευξη κατάπαυσης του πυρός στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και ότι ενημερώθηκε για τις αμερικανικές προσπάθειες.

Με πληροφορίες από ΡΙΚ, ΚΥΠΕ, ΓΤΠ