Σταθερός παρέμεινε ο πληθωρισμός στην Κύπρο τον Οκτώβριο, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat διαμορφώθηκε στο 1,6%. δηλαδή στα ίδια επίπεδα με πριν από ένα μήνα.
Αντίστοιχα, ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη ανήλθε στο 2% τον Οκτώβριο, από 1,7% τον Σεπτέμβριο, με την επιτάχυνση να οφείλεται στο ευμετάβλητο ενεργειακό κόστος.
Όσον αφορά τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού, οι υπηρεσίες αναμένεται να έχουν το υψηλότερο ετήσιο ποσοστό τον Οκτώβριο (3,9%, σταθερό σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο), ακολουθούμενες από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (2,9%, σε σύγκριση με 2,4% τον Σεπτέμβριο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (0,5%, σε σύγκριση με 0,4% τον Σεπτέμβριο) και την ενέργεια (-4,6%, σε σύγκριση με -6,1% τον Σεπτέμβριο).
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, το Βέλγιο είναι η χώρα που καταγράφει τον υψηλότερο πληθωρισμό στην Ευρωζώνη (4,7%), ενώ ακολουθούν Εσθονία (4,5%), Κροατία (3,5%), Σλοβακία (3,5%) και Ολλανδία (3,3%). Την έκτη θέση καταλαμβάνει η Ελλάδα με 3,2% τον Οκτώβριο, σημειώνοντας ήπια αύξηση από 3,1% ένα μήνα νωρίτερα.
Στη Σλοβενία οι τιμές παρουσίασαν μηδενικό ρυθμό μεταβολής και σε Ιρλανδία και Λιθουανία αυξήθηκαν κατά μόλις 0,1%. Ο πληθωρισμός στη Γερμανία διαμορφώθηκε στο 2,4%, στη Γαλλία στο 1,5%, στην Ιταλία στο 1% και στην Ισπανία στο 1,8%.
Η εικόνα στις μεγαλύτερες οικονομίες
Τον Οκτώβριο, ο δείκτης τιμών καταναλωτή στη Γερμανία αυξήθηκε ξαφνικά στο 2% από το 1,6% τον Σεπτέμβριο, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, με βάση τα προκαταρκτικά στοιχεία. Ο βασικός πληθωρισμός, όπου εξαιρούνται τα τρόφιμα και η ενέργεια, αυξήθηκε μάλιστα στο 2,9%.
Οι καταναλωτές «ταλαιπωρούνται» από τον τομέα των υπηρεσιών, στα πακέτα διακοπών και στην ασφάλιση, που αυξήθηκαν κατά 4%, σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2023. Τα τρόφιμα κοστίζουν επίσης 2,3% περισσότερο, ενώ στην ενέργεια, υπήρξε μείωση κατά 5,5%.
Η Bundesbank ανέμενε πάντως ότι ο πληθωρισμός στη Γερμανία θα αυξανόταν ξανά. Ιδίως στα τρόφιμα, λόγω της πρόσφατης αύξησης των τιμών των πρώτων υλών. Επιπλέον, ο πληθωρισμός στις υπηρεσίες είναι πιθανό να παραμείνει υψηλός για κάποιο διάστημα λόγω των αυξημένων μισθών.
Πληθωρισμός: Στο 1,5% στη Γαλλία
Ο πληθωρισμός στη Γαλλία διαμορφώθηκε κάτω από τον στόχο του 2% της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για δεύτερο συνεχή μήνα, ενισχύοντας την υπόθεση της συνέχισης των μειώσεων των επιτοκίων.
Οι τιμές καταναλωτή στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης αυξήθηκαν κατά 1,5% σε σχέση με πέρυσι τον Οκτώβριο (από 1,4% τον Σεπτέμβριο), ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία Insee την Πέμπτη. Η μέτρηση είναι σύμφωνη με τη μέση εκτίμηση σε έρευνα αναλυτών του Bloomberg και συγκρίνεται με 1,4% τον Σεπτέμβριο.
Η υποχώρηση του πληθωρισμού σε ολόκληρη την ευρωζώνη των 20 χωρών επέτρεψε στην ΕΚΤ να μειώσει το επιτόκιο καταθέσεων τρεις φορές φέτος και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αναμένουν περαιτέρω μειώσεις. Παρόλα αυτά, έχουν όλο και πιο διαφορετικές απόψεις σχετικά με το χρονοδιάγραμμα και το συνολικό ποσό, και η ΕΚΤ αναμένει έναν ανώμαλο δρόμο μέχρι να επιτύχει βιώσιμα τον στόχο της το πρώτο εξάμηνο του 2025.
Άνοδος και στην Ισπανία
Ο ετήσιος πληθωρισμός της Ισπανίας διαμορφώθηκε στο 1,8% τον Οκτώβριο, ανακοίνωσε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της χώρας (INE) στην προκαταρκτική έκθεσή της. Το ποσοστό αυξήθηκε από το 1,5% του Σεπτεμβρίου και ξεπέρασε τις προσδοκίες των αναλυτών.
Η άνοδος του ετήσιου πληθωρισμού οφείλεται κυρίως στην άνοδο του κόστους των καυσίμων, ενώ συνέβαλαν και οι τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας, αν και σε κάπως μικρότερο βαθμό.
Σε μηνιαία βάση, οι τιμές καταναλωτή προστέθηκαν 0,6%. Ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή αυξήθηκε κατά 1,8% σε ετήσια βάση και αυξήθηκε κατά 0,4% σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο.
Προειδοποιήσεις Λαγκάρντ
Στο μεταξύ, σε συνέντευξη της στην γαλλική εφημερίδα Le Monde, η Πρόεδρος της Ευρωπαΐκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Κριστίν Λαγκάρντ σήμανε συναγερμό ως προς τις διαρθρωτικές αδυναμίες της ευρωπαϊκής οικονομίας..
«Η αύξηση των τιμών καταναλωτή στην ευρωζώνη οδεύει προς τον στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για 2%, αλλά η μάχη δεν έχει κερδηθεί ακόμη», ανέφερε η Ευρωπαία αξιωματούχος, ενώ εμμένοντας στην πάγια γραμμή της ΕΚΤ, η Λαγκάρντ δήλωσε ότι «το μέγεθος και η σειρά των μειώσεων των επιτοκίων θα καθοριστούν από τα οικονομικά δεδομένα των επόμενων εβδομάδων και μηνών».
Υπενθυμίζεται πως την Τετάρτη είχε προηγηθεί η ανακοίνωση των στοιχείων για την ανάπτυξη της ευρωζώνης, η οποία «έτρεξε» με ρυθμό 0,4% το γ’ τρίμηνο, δηλαδή ταχύτερα από το αναμενόμενο. Σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, το εποχικά διορθωμένο ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,9% τόσο στην ευρωζώνη όσο και στην ΕΕ.