Economy
Επ. Εμπορίου: Έκκληση για επαρκή έλεγχο των εποπτών για αντιμετώπιση ακρίβειας
Επ. Εμπορίου: Έκκληση για επαρκή έλεγχο των εποπτών για αντιμετώπιση ακρίβειας

Εκκλήσεις για λήψη μέτρων και για επαρκή έλεγχο από τις εποπτικές αρχές για αντιμετώπιση της ακρίβειας, διατύπωσαν χθες βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου, η οποία συνέχισε τη συζήτηση του θέματος «Το φαινόμενο της ακρίβειας στην Κύπρο και οι πολιτικές αντιμετώπισής του».

Κατά τη συνεδρία της Επιτροπής η οποία εξέτασε αυτεπάγγελτα το θέμα, ο Πρόεδρος της Κυριάκος Χατζηγιάννης είπε ότι συγκεκριμένες κατηγορίες του πληθυσμού κινδυνεύουν με αφανισμό και ζήτησε αξιοπιστία από τους ελεγκτικούς θεσμούς.

«Κάποιες κατηγορίες του πληθυσμού κινδυνεύουν με αφανισμό. Δεν παίζουμε με την ακρίβεια», υπογράμμισε.

Ο κ. Χατζηγιάννης είπε ότι «θέλουμε αξιοπιστία στους θεσμούς» και πρόσθεσε: «Εάν οι εποπτικοί θεσμοί είτε είναι ΡΑΕΚ, είτε είναι ΕΠΑ είτε είναι η Υπηρεσίας Προστασίας των Δικαιωμάτων του Καταναλωτή δεν είναι αξιόπιστοι, δεν παρουσιάζουν αποτελέσματα της εργασίας τους και των ελέγχων τους, δεν μπορώ να τους εμπιστεύομαι ούτε εγώ ούτε ο πληθυσμός».

Επιπλέον, ο κ. Χατζηγιάννης ζήτησε από την ρυθμιστική αρχή, την ΡΑΕΚ, να δώσει γραπτή απάντηση κατά πόσον ισχύει και δικαιολογείται η αναφορά του Δημοσιονομικού Συμβουλίου ότι υπάρχει 15% «λίπος» στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος καθώς και επαρκή εποπτεία της αγοράς ηλεκτρισμού και απόλυτη διαφάνεια και λογοδοσία προς την επιτροπή Εμπορίου.

«Αν θέλουμε να μιλούμε για εμπιστοσύνη, πρέπει αυτή η εμπιστοσύνη να πηγάζει εκ του αποτελέσματος των ενεργειών των ρυθμιστικών ή εποπτικών αρχών», υπογράμμισε.

Το θέμα για το ενδεχόμενο να υπάρχει «λίπος» στην ΑΗΚ, προέκυψε όταν ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα διερωτήθηκε κατά πόσον ισχύουν αναφορές ότι η ΑΗΚ έχει «λίπος» και αν κοπεί αυτό θα μειωθούν οι τιμές του ηλεκτρισμού κατά 20%. Ο εκπρόσωπος της ΡΑΕΚ ανέφερε πως αυτό αφορά ανελαστικές δαπάνες, δηλαδή τα λειτουργικά έξοδα της Αρχής που ένα μέρος είναι το κόστος προσωπικού (μισθολόγιο) που ανέρχεται στο 9% στο σύνολο του προϋπολογισμού της ΑΗΚ.

Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΑΗΚ Γιώργος Πέτρου είπε ότι το θέμα των καυσίμων είναι ένα θέμα που πάντα εξετάζει η Αρχή και για αυτό επισκέφθηκαν ως ΔΣ την ΔΕΗ, στην Ελλάδα, για να δούμε τι κάνει επί του θέματος.

Σε σχέση με το τι πρέπει να γίνει με τις τιμές των καυσίμων, ο κ. Πέτρου είπε ότι πρέπει να γίνει μια εξομάλυνση στις αυξομειώσεις των τιμών των καυσίμων έτσι ώστε «να αποφεύγουμε τα πάνω και τα κάτω των τιμών».

«Είναι μια τεχνογνωσία η οποία δεν υπάρχει δυστυχώς και είναι κάτι που μελετούμε», πρόσθεσε.

Ανέφερε επίσης ότι όταν ανοίξει η ανταγωνιστική αγορά ηλεκτρισμού θα μπορεί η ΑΗΚ να προσεγγίσει "μεγάλους καταναλωτές" και να τους καθορίσει τιμή για την παροχή ηλεκτρισμού "για ολόκληρο τον χρόνο", γιατί σε αυτή την περίπτωση, όπως εξήγησε, «θα προαγοράσουμε και θα γνωρίζουμε» από προηγουμένως "σε ποια τιμή θα τους δώσουμε χωρίς να ζημιώσουμε".

Είπε ακόμη ότι εκείνο που κάνει σήμερα η ΑΗΚ είναι η προαγορά ρύπων και πρόσθεσε πως σήμερα «αγοράσαμε 800.000 (ρύπους), από τα 3 εκατομμύρια που χρειαζόμαστε με μέση τιμή που δεν υπερβαίνει τα 64 ευρώ, ενώ πέρσι η τιμή ήταν 84 ευρώ».

«Αγοράζουμε συνέχεια και διατηρούμε την τιμή των ρύπων στα 64 ευρώ και στην περίπτωση που η τιμή πάει πάνω μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα αποθεματικά μας», πρόσθεσε.

 Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου έκανε έκκληση στους αρμόδιους φορείς να αναφέρουν τα αίτια της ακρίβειας για να μπορέσει η Επιτροπή να διορθώσει την κατάσταση.

Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ Μιχάλης Γιακουμή ζήτησε να ενημερωθεί τι κάνει η ΑΗΚ με την αποθήκευση και τάχθηκε υπέρ της οικονομικής στήριξης του κράτους προς την Αρχή «για να υπάρξει ένα μεγάλο έργο αποθήκευσης για να αποθηκεύεται όλη η ενέργεια που σήμερα χάνεται».

Ο Πρόεδρος της ΑΗΚ είπε ότι το Υπουργείο Ενέργειας απάντησε αρνητικά στην εισήγηση της Αρχής και του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς που τέθηκε σε επιστολή για χορηγία από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης της κατασκευής σε τρεις υποσταθμούς Μεταφοράς τρία κεντρικά σημεία αποθήκευσης ενέργειας, ισχύ 40 Μεγαβάτ το κάθε ένα και συνολικά 240 Μεγαβατόρες, που στόχο είχε να βοηθήσει το σύστημα για να περιοριστούν οποιεσδήποτε αυξομειώσεις παρουσιάζονται και που θα οδηγούσε σε μείωση της τιμής ηλεκτρισμού για τον καταναλωτή.

Ανέφερε ότι το Υπουργείο Ενέργειας απάντησε ότι προτεραιότητα τώρα δεν είναι τα κεντρικά συστήματα αλλά τα υβριδικά συστήματα και πρόσθεσε πως με βάση αυτή την απάντηση η ΑΗΚ πήρε ανάλογη απάντηση και από το Υπουργείο Οικονομικών.

Ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Καταναλωτών Μάριος Δρουσιώτης είπε ότι ο σύνδεσμος αξιοποιεί τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας και δίδει την δική του ανάλυση, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι ο σύνδεσμος ζήτησε από την Στατιστική Υπηρεσία «να μας δώσει τις τιμές, όχι τις σταθμισμένες» τιμές οι οποίες δίδουν δείκτες, «και αρνήθηκαν να μας τις δώσουν».

Ο εκπρόσωπος της Υπηρεσίας είπε ότι «με βάση το νόμο θα πρέπει να ελέγξουμε σε κάτι που θα δώσουμε κατά πόσον παραβιάζεται το στατιστικό απόρρητο» και πρόσθεσε ότι η Υπηρεσία θα δώσει γραπτώς την απάντηση της επί του προκειμένου.

Ανέφερε επίσης ότι η Στατιστική Υπηρεσία καταρτίζει τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή στον οποίο περιλαμβάνονται τα ενοίκια, η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και τα καύσιμα.

Αναφέροντας ότι η Στατιστική Υπηρεσία αναλύει τα στοιχεία για την ακρίβεια, ο εκπρόσωπος της Υπηρεσίας είπε ότι «εμείς παράγουμε το υλικό για να δουλέψουν οι χρήστες των στοιχείων» και δεν κάνουμε ξεχωριστά μελέτη για την ακρίβεια».

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία, ο Πρόεδρος της Επιτροπής είπε ότι διαπιστώθηκε ότι για το θέμα ακρίβειας στην χώρα λίγα γνωρίζουμε και πολύ λιγότερο αναλύουμε και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι στεκόμαστε σε δείκτες τέτοιους που σκοπό έχουν να παραμείνουν σε μακροοικονομικό επίπεδο, όπως π χ. η ενασχόληση με τον πληθωρισμό».

«Θεωρούμε ότι η ακρίβεια είναι κοινωνικό πρόβλημα, πέραν του οικονομικού μεγέθους, και αφορά πολύ εξειδικευμένες κατηγορίες πολιτών, οι οποίες μέσα από τη γενικότητα δεν μπορούμε και χωρίς ανάλυση να αντιμετωπίσουμε τα οποιαδήποτε προβλήματα τους», πρόσθεσε.

Ο κ. Χατζηγιάννης είπε ότι «είναι ένα να λαμβάνουμε μέτρα» τα οποία έχουν σκοπό να αντιμετωπίσουν το θέμα της ΑΤΑ «και να παίρνουμε στο σύνολο όλους και να αφήνουμε κατηγορίες πολιτών οι οποίοι είναι πολύ πιο κάτω από το όριο φτώχειας και να μην υπάρχει ανάλυση ως προς τους επιπτώσεις που έχουν, για παράδειγμα, από την απόσταση της κατοικίας στον χώρο εργασίας ή πόσα παιδιά έχει».

«Για αυτό το λόγο, εάν δεν αναλύσουμε τις πραγματικές διαστάσεις της ακρίβειας που έχει για όλες τις κατηγορίες του πληθυσμού, τότε θα χάσουμε το μέγα τρένο και δεν θα αντιμετωπίσουμε τα πραγματικά των πολιτών και των επιμέρους ομάδων του πληθυσμού», υπογράμμισε.

Ανέφερε επίσης ότι η Στατιστική Υπηρεσία δεν δίδει στη δημοσιότητα την ανάλυση των στατιστικών στοιχείων «με εύκολο ισχυρισμό ότι αρνούμαι να δώσω στο σύνδεσμο καταναλωτών, για παράδειγμα, τα στοιχεία τα οποία μου ζητά».

«Ομάδες του πληθυσμού σε αυτή την χώρα δεν μπορούν να ψωνίσουν ποιοτικά προϊόντα πλέον, κυρίως στα τρόφιμα», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «υπάρχουν ομάδες πληθυσμού σε αυτή τη χώρα, που είναι στο και 5 του αφανισμού».

Σε σχέση με το θέμα της ενέργειας, ο κ. Χατζηγιάννης είπε ότι «μία παρέα ουσιαστικά διαχειρίζεται το θέμα της ενέργειας στη χώρα μας, η οποία είναι αλληλένδετη μεταξύ τους, έχουν κοινή προέλευση και κοινούς στόχους».

Ερωτηθείς αν υπάρχει με βάση τη συζήτηση στην Επιτροπή το ενδεχόμενο να μειωθεί η τιμή του ηλεκτρισμού, ο κ. Χατζηγιάννης είπε ότι για όσην ώρα η Κύπρος δεν έχει φυσικό αέριο, για όσην ώρα δεν έχεις την ευχέρεια ή δεν έχει ο πολίτης την ευχέρεια ελεύθερης ανταγωνιστικής αγοράς, δεν υπάρχει ενδεχόμενο η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος να μειωθεί», πρόσθεσε.

Ανέφερε τέλος ότι θα πρέπει να η ΑΗΚ να προχωρήσει στη βελτίωση του δικτύου και να ανοίξει η αγορά της αποθήκευσης για να μειωθεί η τιμή.

Πηγή: ΚΥΠΕ