Economy
Αλλαγή πλεύσης για την ΕΚΤ - Γιατί φοβάται τον χαμηλό πληθωρισμό
Ολοένα και περισσότερα στελέχη της ΕΚΤ ανησυχούν για πτώση του πληθωρισμού ακόμα και κάτω από τον στόχο του 2%
Αλλαγή πλεύσης για την ΕΚΤ - Γιατί φοβάται τον χαμηλό πληθωρισμό

Μετά από μήνες έντονων ανησυχιών για τις τιμές με τον πληθωρισμό να εκτινάσσεται σε υψηλά δεκαετιών, οι υπεύθυνοι χάραξης της νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) προβληματίζοντας τώρα για ακριβώς το αντίθετο: προειδοποιούν για τον κίνδυνο να πέσει ο πληθωρισμός κάτω από τον στόχο του 2%, σηματοδοτώντας μια σαφή στροφή στην εστίασή τους.

Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη υποχώρησε στο 1,7% τον περασμένο μήνα και θα μπορούσε να επιστρέψει στο 2% σε σταθερή βάση τους πρώτους μήνες του 2025, τερματίζοντας τρία χρόνια υπερβολικής αύξησης των τιμών, με τον δείκτη τιμών καταναλωτή να αγγίζει ακόμα και διψήφια ποσοστά.

Οι διοικητές των κεντρικών τραπεζών της Γαλλίας, της Πορτογαλίας και της Φινλανδίας υποστήριξαν την Τρίτη ότι μπορεί να υπάρξει υπερβολική επιβράδυνση των τιμών επειδή η οικονομία είναι τόσο αδύναμη, με την ΕΚΤ να εμμένει σε περιοριστική πολιτική παρά τις μειώσεις των επιτοκίων. Αυτό εξάλλου, είχε τονίσει και η ίδια η Λαγκάρντ κατά την τελευταία συνεδρίαση της ΕΚΤ, υπογραμμίζοντας ότι παρά τη σταδιακή χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής τα επιτόκια θα διατηρηθούν σε σχετικά υψηλά επιτόκια, μέχρι να διασφαλιστεί ότι ο πληθωρισμός θα μείνει κοντά στον στόχο του 2%.

Οι επόμενες κινήσεις της ΕΚΤ

Τα σχόλια πιθανότατα θα ενισχύσουν τα στοιχήματα για συνεχείς γρήγορες μειώσεις επιτοκίων, με τις αγορές να αναμένουν ήδη μείωση του κόστους δανεισμού σε κάθε συνεδρίαση της ΕΚΤ μέχρι την επόμενη άνοιξη. «Υπάρχει… κίνδυνος να υποχωρήσει ο πληθωρισμός, ειδικά εάν η ανάπτυξη παραμένει υποτονική», δήλωσε ο επικεφαλής της γαλλικής κεντρικής τράπεζας Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό σε διάλεξη στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. Προειδοποίησε μάλιστα, ότι εάν η ΕΚΤ δεν διατηρήσει ένα «ευέλικτο ρεαλισμό» τότε θα μπορούσε να μείνει πίσω από την καμπύλη στις μειώσεις επιτοκίων.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Πορτογαλίας Μάριο Σεντένο, ο οποίος εδώ και καιρό προειδοποίησε την ΕΚΤ για τη διατήρηση των επιτοκίων σε υψηλά επίπεδα για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, συμφώνησε.

«Βλέπω περισσότερους κινδύνους στην υποτίμηση του στόχου πληθωρισμού από το αντίστροφο και οι περισσότεροι από τους κινδύνους που βλέπουμε, οι αρνητικοί κίνδυνοι που βλέπουμε αυτή τη στιγμή στις προβλέψεις μας, είναι ενδογενείς», δήλωσε ο Σεντένο,., σε εκδήλωση που διοργανώθηκε από το Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών Peterson στην Ουάσιγκτον.

Ο Όλι Ρεν, ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Φινλανδίας, εκ των μετριοπαθών στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ, σημείωσε επίσης ότι οι προοπτικές ανάπτυξης είναι τώρα τόσο αδύναμες που η ΕΚΤ έπρεπε να εξετάσει τον καθοδικό κίνδυνο για τον πληθωρισμό.

«Οι προοπτικές ανάπτυξης έχουν αποδυναμωθεί σαφώς τους τελευταίους μήνες, γεγονός που θα μπορούσε επίσης να αυξήσει τις αποπληθωριστικές πιέσεις», δήλωσε ο Ρεν σε ξεχωριστή εκδήλωση στο Ινστιτούτο Peterson. Η οικονομία της ευρωζώνης βρίσκεται κοντά στη στασιμότητα εδώ και σχεδόν δύο χρόνια και η ανάκαμψη που προέβλεπε εδώ και καιρό η ΕΚΤ συνεχίζει να καθυστερεί.

Αυτή η κατάσταση οδηγεί ορισμένους οικονομολόγους να πιστεύουν ότι το μπλοκ αντιμετωπίζει διαρθρωτική αδυναμία και ότι δεν θα υπάρξει ανάκαμψη στο άμεσο μέλλον.

Ωστόσο, η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ τήρησε μια πιο μετρημένη στάση, λέγοντας σε εκδήλωση του Bloomberg Newsmaker ότι ο πληθωρισμός θα επανέλθει στο στόχο του 2% το επόμενο έτος, εκφράζοντας μάλιστα την ελπίδα ότι αυτό θα γίνει πιο γρήγορα από τις προβλέψεις της ίδιας της ΕΚΤ για τα τέλη του 2025.

Μιλώντας την περασμένη Τρίτη στο περιθώριο των ετήσιων συνεδριάσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας, η Λαγκάρντ δήλωσε ότι ο αποπληθωρισμός βρίσκεται στο σωστό δρόμο, περιγράφοντας τους πρόσφατους αριθμούς ως «σχετικά καθησυχαστικούς». Και διεμήνυσε ότι του κόστους δανεισμού της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι σαφής, αλλά ο ρυθμός με τον οποίο θα μειωθεί μένει να αποφασιστεί.

«Νομίζω ότι για μένα, η κατεύθυνση του ταξιδιού είναι σαφής» είπε σε αποκλειστική συνέντευξη στην Φρανσίν Λακκουά στην τηλεόραση του Bloomberg στην Ουάσινγκτον. «Αυτό που κάναμε ξεκινώντας από τον Ιούνιο είναι νομίζω η λογική προσέγγιση και αυτή που πρέπει να συνεχιστεί με αυτό το στοιχείο της προσοχής».

«Θα έχετε ανθρώπους όλη την εβδομάδα να λένε, ω, θα έπρεπε να είναι 50, θα έπρεπε να είναι 25» συνεχίζει η σιδηρά κυρία της ΕΚΤ. «Όχι. Η κατεύθυνση του ταξιδιού είναι σαφής, ο ρυθμός θα καθοριστεί με βάση το προς τα πίσω και το προς τα εμπρός στοιχεία, χρησιμοποιώντας τα τρία κριτήρια και εφαρμόζοντας την κρίση»