Την ετοιμότητά της να συνεργαστεί με τη Βρετανία εξέφρασε η Κίνα σχετικά με την εμβάθυνση της στρατηγικής επικοινωνίας, την ενίσχυση της ρεαλιστικής συνεργασίας και την προώθηση των διμερών δεσμών σε ένα νέο στάδιο σταθερής ανάπτυξης.
Ο κινέζος υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι δεσμεύτηκε προς αυτή την κατεύθυνση κατά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας, Ντέιβιντ Λάμι, στο Πεκίνο.
Ο Λάμι βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην Κίνα για διήμερη επίσκεψη, καικ πρόκειται για τον πρώτο υπουργό του υπουργικού συμβουλίου της Βρετανίας που επισκέπτεται τη χώρα από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του ο πρωθυπουργός των Εργατικών, Κιρ Στάρμερ, τον Ιούλιο.
Ο Γουάνγκ μίλησε θετικά για την πρόταση της βρετανικής κυβέρνησης των Εργατικών να αναπτύξει μια μακροπρόθεσμη, σταθερή και στρατηγικής σημασίας σχέση με την Κίνα. Είπε ότι αυτό ευθυγραμμίζεται με την ιστορική λογική και τις πρακτικές ανάγκες των δύο χωρών, εξυπηρετεί τα θεμελιώδη συμφέροντα και των δύο λαών και συνάδει με τις ιστορικές και διεθνείς τάσεις.
Αποκατάσταση μηχανισμών διαλόγου και συνεργασίας
Η Κίνα συμφώνησε να αποκαταστήσει πλήρως τους μηχανισμούς διαλόγου και συνεργασίας σε διάφορους τομείς μεταξύ των δύο χωρών και να συμμετάσχει ενεργά σε αμοιβαία επωφελή συνεργασία σε τομείς όπως το εμπόριο, τα χρηματοοικονομικά και η πράσινη ανάπτυξη, είπε ο Γουάνγκ. Κάλεσε δε τη Βρετανία να σεβαστεί τις «εσωτερικές υποθέσεις» της Κίνας όπως χαρακτήρισε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Πεκίνο με το Χονγκ Κονγκ και την Ταϊβάν, προκειμένου να δημιουργηθεί μια ατμόσφαιρα που να ευνοεί τις εμπορικές συναλλαγές και τη συνεργασία.
Η βρετανική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να ενισχύσει τον διάλογο και τη συνεργασία και να διαχειριστεί αποτελεσματικά τις διαφορές με την Κίνα με συνεπή, αμοιβαίο σεβασμό και αμοιβαία επωφελή τρόπο, είπε ο Λάμι.
Τονίζοντας ότι η Βρετανία και η Κίνα απολαμβάνουν εκτεταμένα κοινά συμφέροντα, είπε ότι δεν πρέπει να υπάρχει «σιδηρούν παραπέτασμα» μεταξύ των δύο χωρών. Πρόσθεσε ότι η χώρα του ανυπομονεί να ξεκινήσει ένα νέο ταξίδι ισχυρής ανάπτυξης στη συνεργασία της με την Κίνα.
Ως μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, η Βρετανία και η Κίνα φέρουν ιδιαίτερη ευθύνη για τη διατήρηση της παγκόσμιας ειρήνης και ασφάλειας, είπε, προσθέτοντας ότι θα πρέπει από κοινού να υποστηρίξουν το ελεύθερο εμπόριο και να εργαστούν για την αντιμετώπιση γεωπολιτικών κρίσεων και περίπλοκων προκλήσεων με διπλωματικά μέσα.
Οι δύο πλευρές αντάλλαξαν επίσης απόψεις για περιφερειακά και διεθνή ζητήματα, όπως η κρίση στην Ουκρανία, η σύγκρουση Παλαιστινίων-Ισραηλινών και η κατάσταση στη Μιανμάρ.