Economy
Ανοίγει ο φάκελος της πανευρωπαϊκής εποπτείας των αγορών
Η ιδέα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για μεταφοράς περισσότερων εξουσιών από τις εθνικές αρχές στην ESMA
Ανοίγει ο φάκελος της πανευρωπαϊκής εποπτείας των αγορών

Η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία αναμένεται να εγκριθεί μέσα στο επόμενο διάστημα, θα ανοίξει πλέον τον φάκελο της πανευρωπαϊκής εποπτείας των αγορών, δίνοντας στην ευρωπαϊκή Επιτροπή Κεφαλαιαγορών διευρυμένες εξουσίες για την επίβλεψη μεγάλων χρηματιστηρίων και άλλων κρίσιμων τμημάτων της χρηματοοικονομικής υποδομής της Ευρωζώνης.

Αυτό είναι που στοχεύει και η Βερένα Ρος, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αρχής Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA), η οποία βλέπει να υπάρχει σαφή πολιτική διάθεση από την Κομισιόν να συγκεντρώσει περισσότερο την εποπτεία των χρηματοπιστωτικών αγορών της ΕΕ. Να γίνει, όπως αναφέρουν και οι Financial Times, μια ευρωπαϊκή έκδοση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC).

«Να αξιολογήσουμε σε ποιους τομείς θα είχε νόημα να προχωρήσουμε ένα βήμα παραπέρα στην κεντρική εποπτεία της ΕΕ. Πρέπει να εξετάσουμε ιδιαίτερα όλους τους διασυνοριακούς συστημικά σημαντικούς παίκτες υποδομής», είπε η Ρος στους Financial Times, προσθέτοντας ότι αυτό θα περιλαμβάνει χρηματιστήρια, γραφεία συμψηφισμού και συστήματα διακανονισμού.

Η ESMA ξεκίνησε το 2011 για να βελτιώσει την εναρμόνιση των κανόνων σε ολόκληρη την ΕΕ, αλλά οι περισσότερες από τις δραστηριότητές της στις χρηματοπιστωτικές αγορές συνεχίζουν να εποπτεύονται από τις 27 εθνικές αρχές του μπλοκ. Έτσι, η ESMA εποπτεύει άμεσα σχετικά λίγες οντότητες, όπως οργανισμούς αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, κεντρικούς αντισυμβαλλομένους εκτός ΕΕ, αποθετήρια τιτλοποιήσεων και διαχειριστές σημείων αναφοράς.

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Ο ρόλος Ντράγκι

Η ιδέα της μεταφοράς περισσότερων εξουσιών από τις εθνικές αρχές στην ESMA έχει αποκτήσει δυναμική τους τελευταίους μήνες καθώς οι αξιωματούχοι των Βρυξελλών αναζητούν τρόπους για να ενισχύσουν τη δραστηριότητα των κεφαλαιαγορών για να βοηθήσουν στη χρηματοδότηση πρόσθετων επενδυτικών αναγκών.

Ο Μάριο Ντράγκι, ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τον περασμένο μήνα προσδιόρισε τη μετατροπή της ESMA σε έκδοση της SEC ως «βασικό πυλώνα» για την ενίσχυση των κεφαλαιαγορών της Ευρώπης σε μια έκθεση ορόσημο για τον τρόπο ενίσχυσης της οικονομίας της ΕΕ.

Σύμφωνα με τον πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ, «η ESMA θα πρέπει να μεταβεί από ένα όργανο που συντονίζει τις εθνικές ρυθμιστικές αρχές σε ενιαία κοινή ρυθμιστική αρχή για όλες τις αγορές της ΕΕ» δίνοντάς της εξουσία να εποπτεύει μεγάλους πολυεθνικούς εκδότες, διασυνοριακές χρηματοοικονομικές αγορές και όλους τους κεντρικούς αντισυμβαλλομένους.

Οι αντιρρήσεις

Βέβαια, δεν λείπουν και οι αντιρρήσεις. Ορισμένες μικρότερες χώρες της ΕΕ, όπως το Λουξεμβούργο και η Ιρλανδία, αντιτάχθηκαν στην ιδέα, φοβούμενες ότι θα μπορούσε να υπονομεύσει τους ακμάζοντες χρηματοπιστωτικούς τους τομείς.

Ωστόσο, η Ross είναι πεπεισμένος ότι η αλλαγή θα βελτιώσει την αποτελεσματικότητα των χρηματοπιστωτικών αγορών της Ευρώπης τόσο για τους επενδυτές όσο και για τους εκδότες.

«Η ύπαρξη ενός αποτελεσματικού ρυθμιστικού και εποπτικού πλαισίου έχει μεγάλο αντίκτυπο στο να λειτουργήσει μια ενιαία κεφαλαιαγορά, και αυτό δεν το έχουμε στην Ευρώπη. Αυτός είναι λοιπόν ένας από τους τομείς στους οποίους πρέπει να εστιάσουμε», είπε η Ross.

Σταδιακή η αλλαγή – Τι λέει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Για να κάμψει τις ανησυχίες, η Ross ξεκαθάρισε ότι μια «βήμα-βήμα» διαδικασία οικοδόμησης των εξουσιών της ESMA θα ήταν προτιμότερη από την προσπάθεια μετατροπής της σε μια παντοδύναμη ευρωπαϊκή SEC μέσα σε μια νύχτα.

«Πρέπει να σκεφτόμαστε περισσότερο πρακτικά. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι αγορές της ΕΕ διαφέρουν αρκετά από τις αγορές των ΗΠΑ όσον αφορά την ποικιλομορφία των νομικών συστημάτων», είπε.

Η διαδικασία θα μπορούσε να ξεκινήσει δίνοντας στην ESMA περισσότερες εξουσίες για την επίβλεψη των «μεγαλύτερων, διασυνοριακών παικτών» όπως το Euronext και η Deutsche Börse που «συχνά εξυπηρετούσαν όχι μόνο μία χώρα ή μερικές από αυτές, αλλά εξυπηρετούσαν πραγματικά τους επενδυτές σε όλη την ΕΕ», είπε, προσθέτοντας ότι μικρότερες αγορές και εταιρείες θα συνεχίσουν να εποπτεύονται σε τοπικό επίπεδο.

Εκτίμησε, δε, ότι η ΕΕ έχασε μια ευκαιρία με τον ορόσημο κανονισμό της για τις αγορές κρυπτογράφησης, ο οποίος τίθεται σε ισχύ στο τέλος του έτους, αλλά θα αφήσει την εποπτεία των εταιρειών στα χέρια των εθνικών αρχών.

Πηγή: ΟΤ/ Αλεξάνδρα Τόμπρα