Economy
Στα πρόθυρα... Brexit ο τεχνολογικός κλάδος στη Βρετανία - «Κόκκινο πανί» η φορολόγησή τους
Η Ριβς, υπουργός Οικονομικών, αναμένεται να ανακοινώσει σαρωτικές δημοσιονομικές αλλαγές στη Βρετανία στο πλαίσιο του προϋπολογισμού
Στα πρόθυρα... Brexit ο τεχνολογικός κλάδος στη Βρετανία - «Κόκκινο πανί» η φορολόγησή τους

Κορυφαία τεχνολογικά στελέχη και επενδυτές στη Βρετανία προειδοποιούν ότι επιχειρηματίες και εταιρείες μπορεί να αναγκαστούν να εγκαταλείψουν χώρα, εάν η κυβέρνηση Στάρμερ προχωρήσει με τα αμφιλεγόμενα σχέδιά της για αύξηση του φόρου κεφαλαιουχικών κερδών επί των πωλήσεων μετοχών.

Πρόσφατες αναφορές των μέσων ενημέρωσης αναφέρουν ότι η υπουργός Οικονομικών Ρέιτσελ Ριβς σχεδιάζει να αυξήσει τον φόρο κεφαλαιουχικών κερδών (CGT) – ο οποίος ισχύει για τα κέρδη που αποκομίζουν οι επενδυτές από την πώληση μιας επένδυσης – με τον Guardian να επισημαίνει ότι ο επίμαχος φόρος μπορεί να εκτιναχθεί στο 39%. Την περασμένη εβδομάδα, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Κιρ Στάρμερ είπε στο Bloomberg ότι τέτοιες εικασίες είναι «υπερβολικές».

Η Ριβς αναμένεται να ανακοινώσει σαρωτικές δημοσιονομικές αλλαγές κατά τη διάρκεια του προϋπολογισμού που θα παρουσιάζει στις 30 Οκτωβρίου, καθώς επιδιώκει να κλείσει ένα χρηματοδοτικό κενό πολλών δισεκατομμυρίων στα δημόσια οικονομικά.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει επίσης να αυξήσει τον φόρο κεφαλαιουχικών κερδών σε μετοχές και άλλα περιουσιακά στοιχεία κατά «πολλές ποσοστιαίες μονάδες», ανέφεραν οι Times, πράγμα που σημαίνει ότι όσοι πουλήσουν τα μερίδιά τους σε εξαγορά, αρχική δημόσια προσφορά ή δευτερογενή πώληση μετοχών θα φορολογηθούν για οποιοδήποτε κέρδος σε αξία.

Η Ριβς σχεδιάζει επίσης να περικόψει τη λεγόμενη απαλλαγή από τη διάθεση περιουσιακών στοιχείων επιχειρήσεων (BADR), η οποία επιτρέπει στους επιχειρηματίες να πληρώνουν μειωμένο φόρο 10% στα κέρδη από την πώληση των εταιρειών τους, διαπίστωσε το Bloomberg.

Αρκετοί επιχειρηματίες και επενδυτές έχουν προειδοποιήσει ότι η Βρετανία θα μπορούσε να βρεθεί αντιμέτωπη με μια έξοδο επιχειρηματιών τεχνολογίας ως αποτέλεσμα των αναφερόμενων φορολογικών αλλαγών.

Επιστολή 500 επιχειρηματιών στην Ριβς

Σε μια ανοιχτή επιστολή προς ην Ριβς, νωρίτερα αυτό το μήνα, περισσότεροι από 500 επιχειρηματίες προέτρεψαν την υπουργό Οικονομικών της Βρετανίας να αντισταθεί στις εκκλήσεις για αύξηση του φόρου υπεραξίας.

«Η υψηλότερη CGT ή οποιοιδήποτε περιορισμοί στο BADR θα καθιστούσαν αυτήν την πολιτική ανακούφισης λιγότερο αποτελεσματική σε μια εποχή που ο υπόλοιπος κόσμος κινείται σε μια πιο ανταγωνιστικκή πολιτική», έγραφε η επιστολή, που δημοσιεύτηκε από το The Entrepreneurs Network στις 13 Οκτωβρίου.

«Θα σήμαινε ότι η Βρετανία έχει το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό CGT στην Ευρώπη και θα έθετε σε κίνδυνο την επιτυχία του οικοσυστήματος startup της χώρας μας αποδυναμώνοντας σε τεράστιο βαθμό τα κίνητρα που έχουν τα άτομα να δημιουργήσουν επιχειρήσεις».

Η λίστα των υπογραφόντων περιλαμβάνει τους Giles Andrews, συνιδρυτή της ψηφιακής τράπεζας Zopa, Rishi Khosla, Διευθύνοντα Σύμβουλο της χρηματοδοτικής πλατφόρμας OakNorth και Victor Riparbelli, ιδιοκτήτη της εταιρείας τεχνητής νοημοσύνης Synthesia. Οι υπογράφοντες εκτίμησαν ότι τα σχέδια θα δυσκόλευαν τους επιχειρηματίες να χτίσουν επιχειρήσεις στη Βρετανία — ή μάλιστα θα αναγκάσουν κάποιους από αυτούς  να φύγουν από τη χώρα.

«Αποθαρρύνοντας τους επιχειρηματίες να ξεκινήσουν και να αναπτύξουν τις επιχειρήσεις τους, η HM Treasury θα μπορούσε κάλλιστα να καταλήξει να μειώσει συνολικά τη φορολογική επιβάρυνση», ανέφερε η επιστολή. «Έχω παρατηρήσει μια αυξανόμενη αίσθηση άγχους στο τεχνολογικό οικοσύστημα της Βρετναίας για προτάσεις όπως αυτή. Εάν εφαρμοστεί, μια τέτοια κίνηση θα έστελνε ένα βαθύτατα αρνητικό μήνυμα», δήλωσε στο CNBC ο Άνταμ Φρενς, εταίρος της εταιρείας Seed Investors Antler.

«Υπάρχει πραγματικός κίνδυνος εφησυχασμού στον τεχνολογικό κλάδο της Βρετανίας, σε συνδυασμό με τον αυξανόμενο ανταγωνισμό από το Παρίσι και το Βερολίνο για ταλέντα, και μια διαρροή εγκεφάλων στις ΗΠΑ», πρόσθεσε ο Φρενς.

Ο Χάρι Στέμπινγκς, ένας επιχειρηματίας, γνωστός για το δημοφιλές τεχνολογικό podcast “The Twenty Minute VC”, δήλωσε στον Guardian την περασμένη εβδομάδα ότι οι επιχειρηματίες θα εγκατέλειπαν τη χώρα εάν η κυβέρνηση αυξήσει τον φόρο κεφαλαιουχικών κερδών. Αποκαλώντας το σχέδιο της κυβέρνησης για τη φορολογία κεφαλαιακών κερδών το «μεγαλύτερο» ζήτημα για τους επιχειρηματίες, ο Stebbings είπε: «Ξέρω ότι λιγότεροι επιχειρηματίες θα είναι εδώ. Θα φύγουν μαζικά».

Δεν συμφωνούν όλοι ότι ο φόρος υπεραξίας δεν πρέπει να αυξάνεται για να αυξηθούν τα δημόσια οικονομικά. Σε μια έκθεση του κεντροαριστερού Ινστιτούτου Έρευνας Δημόσιας Πολιτικής που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα, μια ομάδα εκατομμυριούχων ιδιοκτητών επιχειρήσεων δήλωσε ότι θα καλωσόριζε μια αύξηση του συντελεστή που επιβάλλεται στα κέρδη κεφαλαίου για να ταιριάζει με τον υψηλότερο συντελεστή φόρου εισοδήματος.

Η ανάλυση διαπίστωσε ότι ο φόρος υπεραξίας δεν ήταν ο κύριος μοχλός των επενδυτικών αποφάσεων, με τους επιχειρηματίες να επικεντρώνονται περισσότερο σε ζητήματα όπως η πρόσβαση στη χρηματοδότηση, οι ευκαιρίες της αγοράς και οι ευρύτερες οικονομικές συνθήκες.