Marketing Week
Ένα συναρπαστικό ταξίδι στο γαστρονομικό παρελθόν της Κύπρου
Μπορεί η αρχαιολογία να συμβάλει στη διατήρηση της βιοποικιλότητας και της γαστρονομικής κληρονομιάς;
Ένα συναρπαστικό ταξίδι στο γαστρονομικό παρελθόν της Κύπρου

Απάντηση  στο επιστημονικό αυτό ερώτημα επιχείρησαν να δώσουν ερευνητές του Ινστιτούτου Κύπρου, σε συνεργασία με το Τμήμα Αρχαιοτήτων, με τη διενέργεια ενός πρωτοποριακού πειράματος, την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2024, στο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Λενδρών, στη Λευκωσία.

Συγκεκριμένα, μέσω του ανάμματος πειραματικής πυράς, οι ερευνητές αναζήτησαν τα μυστικά των γεύσεων των Αρχαίων Κυπρίων, δηλαδή την ποικιλία των φαγητών τους, τον τρόπο παρασκευής των γευμάτων τους, τα είδη ζώων που εξέτρεφαν, καθώς και τα μαθήματα που θα μπορούσαμε να αντλήσουμε από αυτές τις αρχαίες αυτές πρακτικές, για ένα βιώσιμο μέλλον.

Οι «σπόροι της Ιστορίας» διατηρούνται απανθρακωμένοι στην κυπριακή γη και έρχονται στο φως με τις ανασκαφές. Για το λόγο αυτό, στην πειραματική πυρά τοποθετήθηκαν είδη κρεάτων, σπόροι και ξηροί καρποί, όλα επιλεγμένα στη βάση αρχαιολογικών ανασκαφών που έγιναν στο νησί, για να κατανοηθεί ο τρόπος διατήρησης τους στους αιώνες.

Το πρωτοποριακό πείραμα αναμένεται να ολοκληρωθεί σε ένα μήνα με ανασκαφή στο χώρο της πυράς και την καταγραφή των διαφόρων επιστημονικών συμπερασμάτων.

Όπως δήλωσαν η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Ινστιτούτου Κύπρου, Εύη Μαργαρίτη και ο Ερευνητής του Ινστιτούτου Κύπρου, Άγγελος Χατζηκουμής, πρόκειται για την αναπαράσταση πυράς, όπως πιστεύεται ότι γινόταν στα αρχαία ιερά, όπου οι άνθρωποι έκαιγαν φυτά και κατάλοιπα ζώων, ως προσφορά στους θεούς. Η αναδρομή, αυτή, στο παρελθόν θα οδηγήσει στην αποκάλυψη του γαστρονομικού παρελθόντος των Κυπρίων.

Σημειώνεται ότι η πειραματική πυρά πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο  της εκδήλωσης με τίτλο «Οι Γεύσεις της Ιστορίας: Εξερευνώντας την κατανάλωση και παραγωγή της τροφής της Κύπρου Μέσω της Αρχαιολογίας».