Marketing Week
Ινστιτούτο Κύπρου: Παρουσίαση της Κοινότητας Πρακτικής του Δικτύου WEFE: Μια Νέα Εποχή για Βιώσιμες Λύσεις στη Μεσόγειο
Η Κοινότητα Πρακτικής για το δίκτυο Νερού, Ενέργειας, Τροφής και Οικοσυστημάτων (WEFE Νexus Community of Prctice, NCoP) παρουσιάστηκε επίσημα την περασμένη εβδομάδα.
Ινστιτούτο Κύπρου: Παρουσίαση της Κοινότητας Πρακτικής του Δικτύου WEFE: Μια Νέα Εποχή για Βιώσιμες Λύσεις στη Μεσόγειο

Η Κοινότητα Πρακτικής για το δίκτυο Νερού, Ενέργειας, Τροφής και Οικοσυστημάτων (WEFE Νexus Community of Prctice, NCoP) παρουσιάστηκε επίσημα την περασμένη εβδομάδα, κατά τη διάρκεια εμβληματικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Golden Bay στη Λάρνακα της Κύπρου. Η εκδήλωση, που διοργανώθηκε από το Ινστιτούτο Κύπρου, αποτελεί ορόσημο στην προώθηση της διατομεακή συνεργασίας για την ολιστική διαχείριση πόρων στη Μεσόγειο.

Η Κοινότητα Πρακτικής WEFE συγκεντρώνει επιστήμονες, υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, επαγγελματίες και ενδιαφερόμενους φορείς από διάφορους τομείς, με στόχο την ανταλλαγή γνώσεων, τη διάχυση βέλτιστων πρακτικών και την αντιμετώπιση των κρίσιμων διασυνδέσεων μεταξύ νερού, ενέργειας, τροφής και οικοσυστημάτων. Ως μέρος του έργου WEFE4MED, το οποίο χρηματοδοτείται από τo ίδρυμα PRIMA, η πρωτοβουλία στοχεύει στην επέκταση επιτυχημένων μοντέλων και στη δημιουργία βιώσιμων λύσεων για τις πιο πιεστικές προκλήσεις της περιοχής μας.

Σχεδόν δύο χρόνια προπαρασκευαστικής εργασίας στο πλαίσιο του έργου WEFE4MED, που περιλάμβαναν έρευνες, συνεντεύξεις και εργαστήρια, συνέβαλαν στην έναρξη της Κοινότητας Πρακτικής. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας εντοπίστηκαν βασικές ανάγκες και ευκαιρίες, δημιουργώντας ένα ισχυρό πλαίσιο για την ενίσχυση των συνεργειών στην περιοχή της Μεσογείου. Παράλληλα, καταρτίστηκε μια λίστα με τοποθεσίες επίδειξης πρακτικών WEFE (Demonstrators), η εφαρμογή των οποίων έχει την προοπτική να επιφέρει ουσιαστικές αλλαγές.

Σημαντικές Στιγμές της Εκδήλωσης

Στην εκδήλωση συμμετείχαν 112 άτομα από περισσότερες από 20 χώρες, συμπεριλαμβανομένων ακαδημαϊκών, ερευνητών και εκπροσώπων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, τόσο με φυσική παρουσία όσο και διαδικτυακά. Μεταξύ των διακεκριμένων ομιλητών ήταν η κα. Αντωνία Θεοδοσίου, Επίτροπος Περιβάλλοντος, η Δρ. Elisabetta Balzi (Γενική Διεύθυνση Έρευνας και Καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής), ο Δρ. Jann Martinsohn (Κοινό Ερευνητικό Κέντρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής) και ο Δρ. Angelo Riccaboni, Πρόεδρος του ιδρύματος PRIMA.

Οι παρουσιάσεις και οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν γύρω από τους τρεις βασικούς άξονες της Κοινότητας Πρακτικής WEFE, οι οποίοι καθορίστηκαν στο εργαστήριο συν-σχεδιασμού του προγράμματος WEFE4MED (Νοέμβριος 2023, Sitges, Ισπανία): Πολιτική, Υλοποίηση και Χρηματοδότηση. Η Ομάδα Πολιτικής εστίασε στο πώς οι πολιτικές μπορούν να προωθήσουν λύσεις εντός του δικτύου WEFE, ενώ η Ομάδα Υλοποίησης παρουσίασε 12 Demonstrators που αναδεικνύουν καινοτόμες στρατηγικές για τη βιώσιμη διαχείριση πόρων. Παράλληλα, η Ομάδα Χρηματοδότησης διερεύνησε μηχανισμούς χρηματοδότησης για την υποστήριξη πρωτοβουλιών WEFE και τη διασφάλιση της μακροχρόνιας βιωσιμότητάς τους στη Μεσόγειο.

Ένα δυναμικό στοιχείο της εκδήλωσης ήταν η ενότητα «World Café», όπου οι συμμετέχοντες αντάλλαξαν πολύτιμες απόψεις και συζήτησαν τρόπους βελτίωσης των υπηρεσιών που προσφέρει η WEFE NCoP, με σκοπό την καλύτερη εξυπηρέτηση των μελών της κοινότητας, καθώς και άλλων ενδιαφερόμενων φορέων. Οι ιδέες που συγκεντρώθηκαν θα συμβάλουν στη διαμόρφωση της μελλοντικής κατεύθυνσης της Κοινότητας.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την υπογραφή του Χάρτη της Κοινότητας Πρακτικής WEFE, που καθορίζει το κοινό όραμα, την αποστολή και τις βασικές αρχές συνεργασίας. Οι συμμετέχοντες επιβεβαίωσαν εκ νέου τη δέσμευσή τους για καινοτομία, εναρμόνιση πολιτικών και διάδοση βέλτιστων πρακτικών. Μέσω συνεργασιών, ανταλλαγής γνώσεων και του δικτύου από Demonstrators, που λειτουργούν ως "ζωντανά εργαστήρια", η Κοινότητα στοχεύει να προωθήσει βιώσιμες λύσεις σε όλους τους τομείς και τις περιοχές της Μεσογείου.

Ένα Μέλλον Συνεργασίας για Βιώσιμη Ανάπτυξη

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, το ίδρυμα PRIMA, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ένωση για τη Μεσόγειο εξέφρασαν τη στήριξή τους στην πρωτοβουλία και επανέλαβαν τη δέσμευσή τους να παρέχουν στρατηγική καθοδήγηση για την επέκταση της εμβέλειας και της εφαρμογής λύσεων που βασίζονται στο δίκτυο Nexus σε όλη τη Μεσόγειο. Αναγνωρίστηκε πλήρως ότι η WEFE NCoP αναπτύσσεται δυναμικά, με τη δυνατότητα να επεκτείνει επιτυχημένα μοντέλα διαχείρισης πόρων, να προωθήσει θετικές αλλαγές και να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ επιστημονικής γνώσης και πρακτικής εφαρμογής.

Κάλεσμα για Δράση

Η Κοινότητα Πρακτικής WEFE προσκαλεί όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς - επιστήμονες, υπεύθυνους πολιτικής, ηγέτες της βιομηχανίας, επαγγελματίες και οργανισμούς που ασχολούνται με θέματα WEFE, να συμμετάσχουν σε αυτήν την συνεργατική προσπάθεια. Είτε αναπτύσσετε είτε υλοποιείτε προγράμματα Nexus στο πλαίσιο του δικτύου WEFE μέσω εθνικών προγραμμάτων, διεθνών δωρητών ή άλλων πηγών χρηματοδότησης, η συμμετοχή σας είναι καθοριστική.

Σας καλούμε να συμβάλετε στη διαμόρφωση του μέλλοντος της βιώσιμης ανάπτυξης, λαμβάνοντας μέρος σε κρίσιμες συζητήσεις και συν-δημιουργώντας στρατηγικές που θα ωφελήσουν την ευρύτερη περιοχή και θα ενισχύσουν τις παγκόσμιες προσπάθειες βιωσιμότητας.

Για περισσότερες πληροφορίες ή για να συμμετάσχετε στην Κοινότητα Πρακτικής WEFE, επισκεφθείτε την Ηλεκτρονική Πλατφόρμα του έργου ή επικοινωνήστε στο i.antoniades@cyi.ac.cy