Economy
«Έξω» από τα κόμματα επιχειρούν να βγάλουν τις εταιρείες στοιχημάτων
«Έξω» από τα κόμματα επιχειρούν να βγάλουν τις εταιρείες στοιχημάτων

Πρόταση ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων που θα απαγορεύει στα κόμματα να δέχονται χορηγίες από εταιρείες στοιχημάτων και τυχερών παιχνιδιών καταθέτει σήμερα ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κ. Σταύρος Παπαδούρης. 

Τονίζοντας τη σημασία ηθικής και διαφάνειας στην πολιτική σκηνή, ο κ. Παπαδούρης επισημαίνει πως «το θέμα δεν είναι νομικό, αλλά πρωτίστως ηθικό». «Πώς είναι δυνατόν τα κόμματα, που νομοθετούν για θέματα που επηρεάζουν άμεσα τις εταιρείες αυτές και τα έσοδά τους, να αποδέχονται χορηγίες από αυτές;», σημειώνει, προσθέτοντας πως το ερώτημα είναι απλό, αλλά οι συνέπειες είναι πολύπλοκες και αγγίζουν την πολιτική ηθική και τη διαφάνεια. «Αν πραγματικά θέλουμε αλλαγές σε αυτόν τον τόπο, πρέπει να είμαστε έτοιμοι να τις κάνουμε, ανεξάρτητα από το κόστος», συμπληρώνει ο Βουλευτής. 

Σε ανακοίνωσή του, το Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών, υποδεικνύει πως η πρόταση αυτή στοχεύει στην ενίσχυση της διαφάνειας και της ακεραιότητας στον πολιτικό βίο, συμβάλλοντας στη δημιουργία μιας κοινωνίας με λιγότερες εξαρτήσεις και μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στους θεσμούς.

Όπως πληροφορούμαστε η πρόταση του κ. Παπαδούρη θα τεθεί προς συζήτηση ενώπιον των μελών της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, με το ενδιαφέρον να στρέφεται στη στάση που θα τηρήσουν τα υπόλοιπα κόμματα, καθώς ορισμένα από αυτά διαχρονικά «είθισται» να δέχονται εισφορές και από εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα του στοιχήματος και των τυχερών παιγνιδιών. 

Σημαντικές διαφορές εντοπίζονται πάντως ανάμεσα στα κόμματα σε ό,τι αφορά τις χορηγίες που έλαβαν από εταιρείες του κλάδου, με βάση τον κατάλογο των ιδιωτικών εισφορών που δημοσιοποίησαν το καλοκαίρι και που αφορά το έτος 2023. Υπενθυμίζεται πως κάθε πολιτικό κόμμα είναι υποχρεωμένο να δημοσιεύει κατάλογο με τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα, από τα οποία έλαβε εισφορές άνω των €500 . 

Σε ό,τι αφορά τις εισφορές από εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα του στοιχήματος και των τυχερών παιχνιδιών εντοπίζονται ποσά από €1.000 στην περίπτωση του Δημοκρατικού Συναγερμού, εώς και €47.000 στην περίπτωση του ΑΚΕΛ. 

Συνολικά, για το 2023, ο Δημοκρατικός Συναγερμός έλαβε σε ιδιωτικές εισφορές €553.000, το ΑΚΕΛ περίπου ένα εκατομμύριο, το ΔΗΚΟ €260.000, η ΕΔΕΚ €70.000, η ΔΗΠΑ €25,500, οι Οικολόγοι €25.000 και το ΕΛΑΜ €13.500.