Στο 1,6% διαμορφώθηκε ο ετήσιος πληθωρισμός στη χώρα μας τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η Eurostat, καταγράφοντας μείωση συγκριτικά με τα επίπεδα του Αυγούστου, οπόταν και έφθανε το 2,2%.
Ειδικότερα, ο εναρμονισμένος πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο του 2024 άγγιξε το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 33 μηνών, που σημειώθηκε τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους (1,6%). Σύμφωνα επίσης, με τη Στατιστική Υπηρεσία, σε σχέση με τον Αύγουστο του 2024, ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή τον Σεπτέμβριο 2024 μειώθηκε κατά 0,4%. Για την περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτέμβριου 2024, σημειώθηκε αύξηση 2,3%, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
Αξίζει να σημειωθεί πως η Κύπρος κινήθηκε κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, με τον ετήσιο πληθωρισμό στη ζώνη του ευρώ να ανέρχεται σε 1,7% τον Σεπτέμβριο, από 2,2% τον Αύγουστο. Έναν χρόνο πριν ήταν 4,3%. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν 2,1%, από 2,4% τον Αύγουστο, ποσοστό αρκετά χαμηλότερο συγκριτικά με το 4,9% ένα χρόνο προηγουμένως
Συγκριτικά με τον Σεπτέμβριο του 2023, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία, οι κατηγορίες Αναψυχή και Πολιτισμός (7,4%) και Εστιατόρια και Ξενοδοχεία (5,7%) παρουσίασαν τη μεγαλύτερη θετική μεταβολή.
Σε σχέση με τον Αύγουστο του 2024, οι μεγαλύτερες μεταβολές καταγράφηκαν στις κατηγορίες Ένδυση και Υπόδηση (5,9%), Μεταφορές (-5,3%) και Εκπαίδευση (2,6%).
Εξάλλου, για την περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2024, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία, η μεγαλύτερη μεταβολή παρατηρήθηκε στην κατηγορία Εστιατόρια και Ξενοδοχεία (5,6%).
Επιπλέον, η μεγαλύτερη μεταβολή στις οικονομικές κατηγορίες τόσο σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2023 (-8,0%) όσο και σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα (-2,9%), παρατηρήθηκε στην κατηγορία Ενέργεια.
Μηδέν στην Ιρλανδία, διπλάσιος από τον μέσο όρο την Ευρωζώνης στην Ελλάδα
Ο δομικός πληθωρισμός στην ευρωζώνη, που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας και των μη επεξεργασμένων τροφίμων, κατέβασε ελαφρώς ταχύτητα, στο 2,7% ετησίως από 2,8% έναν μήνα πριν.
Τα χαμηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στην Ιρλανδία (0,0%), τη Λιθουανία (0,4%), τη Σλοβενία και την Ιταλία (και οι δύο 0,7%). Τα υψηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στη Ρουμανία (4,8%), το Βέλγιο (4,3%) και την Πολωνία (4,2%). Σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2024, ο ετήσιος πληθωρισμός μειώθηκε σε είκοσι κράτη μέλη, παρέμεινε σταθερός σε δύο και αυξήθηκε σε πέντε. Στην Ελλάδα, το ποσοστό του ετήσιου πληθωρισμού ανήλθε στο 3,1% τον Σεπτέμβριο, διπλάσιος σχεδόν από ό, τι στην ευρωζώνη.
Τον Σεπτέμβριο, τη μεγαλύτερη συμβολή στον ετήσιο ρυθμό πληθωρισμού της ζώνης του ευρώ είχαν οι υπηρεσίες (+1,76 ποσοστιαίες μονάδες, π.μ.), ακολουθούμενες από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (+0,47 π.μ.), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (+0,12 π.μ.) και την ενέργεια (-0,60 π.μ.).