Build
Κέρδισε η παλιά Δημοτική Αγορά στα Αρχιτεκτονικά Βραβεία Share 2024
Τα έργα έχουν επιλεγεί από 15 κορυφαίους εμπειρογνώμονες του κλάδου
Κέρδισε η παλιά Δημοτική Αγορά στα Αρχιτεκτονικά Βραβεία Share 2024

Μεγάλη διάκριση για το έργο της παλιάς Δημοτικής Αγοράς Λευκωσίας - διατήρηση και νέα χρήση - με το βραβείο στην κατηγορία Υψηλής Διάκρισης (Highly Commended) στα Αρχιτεκτονικά Βραβεία SHARE 2024 της κεντρικής και νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Η τελετή βράβευσης πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα την Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2024 κατά τη διάρκεια του Διεθνούς Φόρουμ Αρχιτεκτονικής SHARE Greece 2024. Το βραβείο παρέλαβε ο υπεύθυνος Αρχιτέκτονας του έργου από την ομάδα του Ενιαίου Ρυθμιστικού Σχεδίου Λευκωσίας (ΕΡΣΛ), του Δήμου Λευκωσίας, Γιώργος Τσαγγαρίδης.

Τα έργα έχουν επιλεγεί από 15 κορυφαίους εμπειρογνώμονες του κλάδου και η απόφαση τους για τη βράβευση του έργου βασίζεται στην αποκατάσταση και νέα χρήση του διατηρητέου κτηρίου, το οποίο εντάσσεται στη στρατηγική του Δήμου Λευκωσίας για δημιουργία Συνοικίας Δημιουργικών Επιχειρήσεων και για το λόγο ότι το έργο υλοποιήθηκε με τεχνική ομάδα του Δήμου η οποία συμπληρώθηκε με εξωτερικούς συμβούλους.

Το διατηρητέο κτήριο, χαρακτηριστικό δείγμα του Μεταμοντερνισμού στην Κύπρο, στο οποίο στεγαζόταν από το 1965 η Δημοτική Αγορά Λευκωσίας, μετά την ανακαίνιση και επέκτασή του, αποτελεί πλέον τη μόνιμη έδρα του Κέντρου Αριστείας CYENS.

Οι χώρες που συμμετείχαν με έργα τους είναι οι Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Κύπρος, Γεωργία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Κοσσυφοπέδιο, Βόρεια Μακεδονία, Πολωνία, Δημοκρατία της Μολδαβίας, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβακία, Σλοβενία.

To έργο «Κέντρο Επιχειρηματικής Καινοτομίας – Συνοικία Δημιουργικών Επιχειρήσεων – Αποκατάσταση και Επέκταση Παλιάς Δημοτικής Αγοράς», υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του Προγράμματος Πολιτικής Συνοχής «ΘΑλΕΙΑ 2021-2027» με τη συγχρηματοδότηση της ΕΕ.

Συντελεστές έργου

Αρχιτέκτονας: Γιώργος Τσαγγαρίδης (Δήμος Λευκωσίας, ΕΡΣΛ )

Τεχνικός: Σωτηρούλα Παύλου (Δήμος Λευκωσίας, ΕΡΣΛ )

Πολιτικοί Μηχανικοί: Γιώργος Δημητριάδης και Νίκος Καλαθάς ( D&K EPS LLC )

Ηλεκτρολόγοι και Μηχανολόγοι Μηχανικοί: Akritas Consulting Engineers Επιμετρητής Ποσοτήτων: BYRON A.CRISTOU LLC

Σύμβουλος Ασφάλειας και υγείας:  Floros Panteli Associates LLC

Κατασκευαστική Εταιρεία: Lois Builders Limited