Τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό αναμένεται να ορίσει σήμερα στο δείπνο των δύο ηγετών στη Νέα Υόρκη, ο Αντόνιο Γκουτέρες, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις διπλωματών των Ηνωμένων Εθνών. Σημειώνεται ότι η τριμερής συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 19:00 ώρα Νέας Υόρκης (2 τα ξημερώματα ώρα Κύπρου), συνεπώς τα αποτελέσματα της συνάντησης θα γίνουν γνωστά αύριο τις πρώτες πρωινές ώρες.
Αυτό που εκτιμούν διπλωματικοί κύκλοι είναι ότι απόψε ο ΓΓ των ΟΗΕ, μετά την αποτυχία του προηγούμενου σχεδιασμού του (σ.σ τριμερής τον Αύγουστο, χωριστές συναντήσεις με όλους στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευση, πενταμερής τον Οκτώβριο και συζήτηση του concept paper που ετοίμασε η προσωπική του απεσταλμένη για την Κύπρο Μαρία Άνχελ Ολγκίν Κουέγιαρ) θα καταβάλει προσπάθειες ώστε να διεξαχθεί συζήτηση για το που βρισκόμαστε και πως προχωρούμε στο Κυπριακό. Ιδανικά, σύμφωνα με τις διπλωματικές εκτιμήσεις, ο κ. Γκουτέρες θα δώσει κατεύθυνση για υιοθέτηση οδικού χάρτη που να οδηγεί σε μία διαδικασία λύσης και όχι ατέρμονες διαπραγματεύσεις. Διάσκεψη, δηλαδή, στα πλαίσια μίας πενταμερούς διάσκεψης και όχι ανοικτού τέλους.
Υπό τις περιστάσεις, όμως, εκτιμάται ότι η υιοθέτηση του οδικού χάρτη φαντάζει ως μη εφικτό σενάριο, χωρίς, βεβαίως, να αποκλείεται η επίτευξη του στόχου του Αντόνιο Γκουτέρες προς σ’ αυτή την κατεύθυνση, αφού κάνεις δεν μπορεί να προδιαγράψει ή να εκτιμήσει απόλυτα το αποψινό αποτέλεσμα της συνάντησης.
Λαμβάνοντας, όμως, υπόψη ότι η Τουρκία, όπως τονίζουν οι διπλωματικές πηγές, δεν επιθυμεί να χρεωθεί την πλήρη έλλειψη κινητικότητας, αλλά και το γεγονός ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ συγκαλεί τριμερή συνάντηση υπό τέτοιες κρίσιμες γεωπολιτικές συνθήκες στην περιοχή, εκτιμάται ότι απόψε θα υπάρξει αποτέλεσμα συνέχειας.
Συγκεκριμένα ο Αντόνιο Γκουτέρες αναμένεται να κινηθεί σε δύο κατευθύνσεις: Πρώτον, να συμφωνηθεί πως δεν φτάσαμε σε αδιέξοδο στο Κυπριακό. Δεύτερον, θα συνεχίσει τις διαβουλεύσεις και την αναζήτηση κοινού εδάφους η κα Ολκίν για μια προσυμφωνημένη χρονική περίοδο.
Δεν θέλει συζήτηση
επί της ουσίας ο Τατάρ
Παρενθετικά να σημειώσουμε ότι ο Ερσίν Τατάρ μέσα από τις δημόσιες του τοποθετήσεις δίνει την αίσθηση ότι δεν θέλει συζήτηση επί της ουσίας και επιμένει στην εκτός πλαισίου των ψηφισμάτων των ΗΕ, πρόταξη ως προαπαιτούμενο της θέσης του για δύο κράτη ή για κυριαρχική ισότητα ή τουλάχιστον, όπως τονίζει συνεχώς στα 3 Α (απευθείας εμπόριο, απευθείας πτήσεις, απευθείας επαφές).
Υπενθυμίζεται ακόμη ότι ο τ/κ ηγέτης το προηγούμενο διάστημα δοκίμασε να ξεφύγει της διαδικασίας που ορίζει το πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, προτείνοντας την ιδέα για πενταμερή διάσκεψη τύπου 4+1 (σ.σ χωρίς δηλαδή τη συμμετοχή της Βρετανίας ως εγγυήτρια δύναμη), εις γνώσει του πως δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Ως γνωστόν η θέση της Λευκωσίας σε αυτό το σχήμα συνάντησης απορρίπτεται καθότι η παρουσία της Αγγλίας, όπως και της Ελλάδας και της Τουρκίας γίνεται υπό την ιδιότητα των χωρών ως εγγυήτριες δυνάμεις. Η διαχρονική θέση της δικής μας πλευρά είναι ότι μία συνάντηση στα πλαίσια ενός τετραμερούς σχήματος θέτει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τις μητέρες πατρίδες και καταργεί την Κυπριακή Δημοκρατία. Ενώ στα πλαίσια ενός πενταμερούς σχήματος καταγράφεται ότι ο πρόεδρος της δημοκρατίας εκπροσωπεί την Κυπριακή Δημοκρατία.
Τα περί ρεαλισμού
Χριστοδουλίδη
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, αναχωρώντας προχθές από την Κύπρο δήλωσε πως μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη με τον απαραίτητο ρεαλισμό, αναγνωρίζοντας τα εμπόδια που θα θέσει η άλλη πλευρά, στην προσπάθεια για επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας. Τόνισε πως «θα συζητήσει για τη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ένα διζωνικό, δικοινοτικό κράτος, που να διασφαλίζει τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα για όλους τους νόμιμους πολίτες του, που είναι Ευρωπαίοι, και θα καθιστά την πατρίδα μας ένα κανονικό κράτος, χωρίς κατοχικά στρατεύματα, εγγυητές και επεμβατικά δικαιώματα».