Business Tech
Digital Realty: Επενδύει στρατηγικά και γίνεται ηγέτης στην παγκόσμια συνδεσιμότητα δεδομένων
Ο Αλέξανδρος Μπεχράκης, Διευθύνων Σύμβουλος της Digital Realty, μιλά για τη στρατηγική ανάπτυξη στη Μεσόγειο και τον καθοριστικό ρόλο της Κρήτης στην ενίσχυση της παγκόσμιας συνδεσιμότητας και των τεχνολογικών υποδομών.
Digital Realty: Επενδύει στρατηγικά και γίνεται ηγέτης στην παγκόσμια συνδεσιμότητα δεδομένων

Η Digital Realty έχει επεκτείνει σημαντικά την παρουσία της στη Μεσόγειο, με την Κρήτη να παίζει καθοριστικό ρόλο σε αυτή τη στρατηγική. Ποιος είναι ο στρατηγικός ρόλος της Κρήτης και γιατί θεωρείται κομβικό σημείο για την περαιτέρω ανάπτυξη της εταιρείας στην περιοχή;

Υπάρχουν δύο σημαντικοί άξονες: η στρατηγική μας για τη Μεσόγειο και ο ρόλος της Κρήτης σε αυτήν. Η Κρήτη, και ειδικότερα το Ηράκλειο, λειτουργεί ως κεντρικός κόμβος για τη δημιουργία ενός ψηφιακού διαδρόμου που συνδέει την Ασία, τη Μέση Ανατολή και τη Βορειοανατολική Ευρώπη. Αυτός ο διάδρομος προσφέρει βελτιωμένη εμπειρία χρήσης, με χαμηλότερη καθυστέρηση (latency) και καλύτερες διαδρομές για τη μεταφορά δεδομένων.

Παραδοσιακά, τα υποθαλάσσια καλώδια περνούσαν μέσω Αιγύπτου, οδηγώντας στα μεγαλύτερα κέντρα μεταγωγής δεδομένων στον κόσμο. Στόχος μας είναι να προσφέρουμε εναλλακτικές διαδρομές, ώστε η παγκόσμια συνδεσιμότητα να είναι απρόσκοπτη, ακόμα και σε περίπτωση διακοπών. Η Κρήτη παίζει σημαντικό ρόλο σε αυτό το πλάνο, καθώς είναι σε στρατηγική τοποθεσία και βρίσκεται σε ευρωπαϊκό έδαφος, κάτι που εξασφαλίζει σταθερότητα και αξιοπιστία.

Επιλέξαμε το Ηράκλειο, γιατί, εκτός από τη γεωγραφική του θέση, έχει τη δυνατότητα να λειτουργήσει ως κόμβος διασύνδεσης καλωδίων σε πολλές κατευθύνσεις. Το όραμά μας για την Κρήτη υπήρχε εδώ και πολλές δεκαετίες, και με την αυξανόμενη ζήτηση για διαδίκτυο, η ανάγκη για υποθαλάσσια καλώδια που διασυνδέονται μεταξύ τους έγινε πιο επιτακτική.

Επιδιώκουμε αύξηση της χωρητικότητας (capacity), όχι μόνο για να καλύψουμε τις αυξανόμενες ανάγκες μεταφοράς δεδομένων, αλλά και για να διασφαλίσουμε ότι σε περίπτωση βλάβης ενός καλωδίου, τα δεδομένα θα μεταφέρονται μέσω εναλλακτικών διαδρομών.

Πώς μπορούν οι επιχειρήσεις στην Κύπρο να επωφεληθούν από την παρουσία της Digital Realty στην Κρήτη και γενικότερα στη Μεσόγειο; Υπάρχουν συγκεκριμένα πλεονεκτήματα που προσφέρει η υποδομή αυτή για τις κυπριακές επιχειρήσεις, ειδικά σε τομείς όπως το cloud και οι λύσεις data storage;

Η στρατηγική μας στη Μεσόγειο περιλαμβάνει όχι μόνο την Κρήτη, αλλά και το Ισραήλ, τη Ρώμη και τη Βαρκελώνη, με στόχο τη δημιουργία μιας ολοκληρωμένης και αποδοτικής υποδομής. Όταν υπάρχουν αρκετά υποθαλάσσια καλώδια, προσφέρονται υψηλότερου επιπέδου υπηρεσίες. Η γεωγραφική εγγύτητα της Κύπρου με την Κρήτη, την Αθήνα και το Ισραήλ θα ωφελήσει άμεσα τις κυπριακές επιχειρήσεις, καθώς θα τους προσφέρει ταχύτερη συνδεσιμότητα και βελτιωμένες υπηρεσίες τα επόμενα χρόνια.

Καθώς η κοινωνία της πληροφορίας εξαρτάται όλο και περισσότερο από την ανταλλαγή δεδομένων, αυξάνονται οι απαιτήσεις για αξιόπιστη αποθήκευση και ασφάλεια των πληροφοριών. Η υποδομή μας επιτρέπει στις κυπριακές επιχειρήσεις να έχουν μεγαλύτερη πρόσβαση σε λύσεις που διασφαλίζουν τη διαθεσιμότητα και την προστασία των δεδομένων τους. Η εξωστρέφεια που ιστορικά είχε η Κύπρος στηρίζεται πλέον σε τεχνολογικές υποδομές υψηλής ποιότητας, γεγονός που θα επιτρέψει στις κυπριακές επιχειρήσεις να αναπτυχθούν περαιτέρω.

Ο δημόσιος τομέας στην Κύπρο αντιμετωπίζει αυξημένες ανάγκες σε υπηρεσίες αποθήκευσης δεδομένων και κυβερνοασφάλειας. Ποιες υπηρεσίες της Digital Realty, όπως οι υπηρεσίες colocation, θα μπορούσαν να ενισχύσουν την ψηφιακή ασφάλεια και αποδοτικότητα του δημόσιου τομέα στη χώρα;

Οι ίδιες υπηρεσίες που προσφέρουμε στον ιδιωτικό τομέα μπορούν να ωφελήσουν και τον δημόσιο τομέα της Κύπρου. Ωστόσο, οι δημόσιοι φορείς συχνά έχουν αυξημένες απαιτήσεις για ασφάλεια και διαχείριση κινδύνων. Οι λύσεις που παρέχουμε, όπως τα disaster recovery sites και οι υπηρεσίες colocation, εξασφαλίζουν υψηλά επίπεδα ασφάλειας και ανθεκτικότητας, επιτρέποντας στις κυβερνήσεις να προστατεύουν τα δεδομένα τους σε περίπτωση καταστροφής.

Κάθε κυβέρνηση θέτει προτεραιότητες όσον αφορά την ασφάλεια των δεδομένων της, και είναι σημαντικό να έχει επιλογές. Ορισμένα κράτη επιλέγουν να αποθηκεύουν τα δεδομένα τους σε εγχώρια κέντρα δεδομένων ή σε συνεργασία με άλλες χώρες. Αυτό εντάσσεται στους σχεδιασμούς και στη στρατηγική που ακολουθούν οι κυβερνήσεις.

Ποιες είναι οι επόμενες κινήσεις της Digital Realty στη Μεσόγειο και πώς βλέπετε την περαιτέρω ανάπτυξη της εταιρείας στην Ελλάδα, την Κύπρο και την ευρύτερη περιοχή στο μέλλον;

Συνεχίζουμε να επενδύουμε στην Αθήνα, με το Athens 3 ήδη να είναι το μεγαλύτερο data center στην Ελλάδα και το Athens 4 να βρίσκεται υπό κατασκευή. Στην Κρήτη, θα προχωρήσουμε σε περαιτέρω ανάπτυξη, ανάλογα με τις ανάγκες της αγοράς. Το ίδιο ισχύει και για το Τελ Αβίβ, τη Ρώμη και τη Βαρκελώνη, στο πλαίσιο της ευρύτερης μεσογειακής στρατηγικής μας.

Αναφορικά με την Κύπρο, στόχος μας είναι η ανάπτυξη στρατηγικών συνεργασιών με δημόσιους οργανισμούς, επιχειρήσεις και ICT integrators, προσφέροντάς τους καινοτόμες λύσεις συνδεσιμότητας, εναλλακτικές διαδρομές και προηγμένες λύσεις disaster recovery. Τα data centers της Digital Realty αποτελούν τον ιδανικό συνεργάτη για τις κυπριακές επιχειρήσεις, χάρη στη στρατηγική γεωγραφική τοποθεσία των εγκαταστάσεών μας. Παρέχουμε μια ολοκληρωμένη πλατφόρμα με περισσότερα από 300 data centers σε 25+ χώρες και 6 ηπείρους, συνδέοντας την Ευρώπη, την Ασία και τη Βορειοανατολική Αφρική, δημιουργώντας ευκαιρίες ανάπτυξης και βελτιστοποίησης των υπηρεσιών τους.

Ωστόσο, οι επενδύσεις μας δεν περιορίζονται μόνο στη Μεσόγειο, καθώς επεκτεινόμαστε ήδη περαιτέρω στην Ευρώπη, την Αφρική, την Ασία και την Αμερική.

Η Αθήνα φιλοξενεί το μεγαλύτερο data center campus στην Ελλάδα υπό την Digital Realty. Ποια είναι η σημασία αυτού του κέντρου τόσο σε εθνικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο, και πώς εντάσσεται στην ευρύτερη στρατηγική σας για τη Μεσόγειο;

Η Digital Realty δραστηριοποιείται στην Ελλάδα από το 2003. Το data center campus στην Αθήνα συγκεντρώνει ήδη το μεγαλύτερο δίκτυο επιχειρήσεων στη χώρα, προσφέροντας συνδεσιμότητα και τεχνολογικές λύσεις υψηλής ποιότητας. Η Ελλάδα, έχοντας πλέον σταθερή οικονομία και μια αναπτυξιακή προσέγγιση, προσελκύει το ενδιαφέρον όχι μόνο εγχώριων, αλλά και διεθνών πελατών.

Η Αθήνα μετατρέπεται σε σημαντικό ψηφιακό κέντρο για την ευρύτερη περιοχή, προσφέροντας άμεση πρόσβαση στις μεγαλύτερες επιχειρήσεις και παρόχους υπηρεσιών cloud. Το δίκτυο αυτό δημιουργεί νέες ευκαιρίες για την Ελλάδα ως κόμβο τεχνολογίας στη Μεσόγειο.

Ποιες είναι οι κύριες πρωτοβουλίες Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της Digital Realty;

Η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη (CSR) αποτελεί θεμελιώδες κομμάτι της φιλοσοφίας μας στη Digital Realty. Δεν τη βλέπουμε απλά ως υποχρέωση, αλλά ως αναπόσπαστο στοιχείο του τρόπου λειτουργίας μας. Έχουμε δεσμευτεί να μειώσουμε το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα και να επιβαρύνουμε λιγότερο το περιβάλλον, συμβάλλοντας στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Η στρατηγική μας βασίζεται στη βελτιστοποίηση των διαδικασιών με γνώμονα τους περιβαλλοντικούς όρους. Οι κύριες προτεραιότητές μας είναι η διαθεσιμότητα των υπηρεσιών μας και η προστασία του περιβάλλοντος. Έχουμε υιοθετήσει αυστηρά πρότυπα για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και συμμετέχουμε ενεργά στις διαδικασίες ενημέρωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το περιβαλλοντικό αποτύπωμά μας.

Ένα παράδειγμα της δέσμευσής μας είναι η διαχείριση της ενέργειας στα data centers μας. Αν συγκρίνουμε μια επιχείρηση που διατηρεί εσωτερικά τρεις servers, αυτά συχνά καταναλώνουν έως και τριπλάσια ενέργεια για να λειτουργούν αξιόπιστα. Στα δικά μας κέντρα δεδομένων, το overhead της ενέργειας είναι κάτω από 30%, με αναλογία 1,3 σε εμάς, ενώ σε άλλες εταιρείες φτάνει έως και 2,5%. Με αυτή τη βελτιστοποίηση, προτρέπουμε τις επιχειρήσεις να μεταφέρουν τα δεδομένα τους σε εξειδικευμένους παρόχους, όπως εμείς, ώστε να μειωθεί η κατανάλωση ενέργειας και να ενισχυθεί η βιωσιμότητα.