Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 5 Οκτωβρίου, η τέταρτη κατά σειρά Επιστημονική Ημερίδα της Πνευμονολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, του ΟΚΥπΥ, με θέμα «Μεσοθηλιωμα και Ανεπάρκεια Α1 Αντιθρυψίνης», μια πρωτοβουλία με εμπλοκή πολλών ειδικοτήτων ούτως ώστε να επιτευχθεί πολυθεματική και πολύπλευρη ανασκόπηση.
Στόχος της ημερίδας ήταν η ενημέρωση σχετικά με την σημαντικότητα της έγκαιρης παραπομπής των ασθενών με ανεπάρκεια της α1 αντιθρυψίνης, στο εξειδικευμένο κέντρο της Πνευμονολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου, για γονιδιακή διάγνωση και θεραπεία. Επιπρόσθετα οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν για την ολιστική αντιμετώπιση των ασθενών με μεσοθηλίωμα στην Πνευμονολογική Κλινική, καθώς η εν λόγω Κλινική υπάγεται στο μεγαλύτερο και μοναδικό τεταρτοβάθμιο νοσοκομείο της χώρας, το οποίο διαθέτει όλες τις ειδικότητες που απαιτούνται για το σοβαρό αυτό νόσημα.
Η Πνευμονολογική κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, καλείται να αντιμετωπίσει Παγκύπρια τα πιο σοβαρά περιστατικά με νοσήματα του αναπνευστικού συστήματος. Νοσήματα όπως η ανεπάρκεια της α1 αντιθρυψίνης και το μεσοθηλίωμα απαιτούν εξειδίκευση, εμπειρία καθώς και μία πολυθεματική ομάδα ειδικών που θα πρέπει να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση τους.
Τα δύο αυτά νοσήματα απαιτούν έγκαιρη διάγνωση ενώ η θεραπεία και αντιμετώπιση τους αποτελούν απαραίτητες συνθήκες για την επιβράδυνση της νόσου και τη διατήρηση της υγείας του πνευμονικού ιστού. Η μη διάγνωση αλλά και η καθυστέρησή της έχει σημαντικές συνέπειες στην υγεία των ασθενών.
Στην Πνευμονολογική κλινική λειτουργεί επίσης τμήμα βραχείας νοσηλείας για την εβδομαδιαία ενδοφλέβια χορήγηση του φαρμάκου υποκατάστασης σε ασθενείς με ανεπάρκεια της α1 αντιθρυψίνης.
Στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, με πρωτοβουλία της Πνευμονολογικής κλινικής θα ξεκινήσουν σύντομα τη λειτουργία τους Πολυθεματικές Επιστημονικές Ομάδες (MDT) για την Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση και τις Διάμεσες Πνευμονοπάθειες. Η λειτουργία των ομάδων αυτών υπαγορεύεται από τη διεθνή βιβλιογραφία. Η διαχείριση ασθενών με νοσήματα που απαιτούν τη συνεργασία και συμμετοχή εξειδεικευμένου προσωπικού πολλαπλών ειδικοτήτων είναι περίπλοκη και η αντιμετώπισή των ασθενών αυτών από διεπιστημονική, πολυθεματική ομάδα αποτελεί το standard of care διεθνώς. Η αξιολόγηση ενός περιστατικού από την MDT αφορά αρχικά τη διάγνωση της νόσου και τελικά τον καθορισμό του θεραπευτικού πλάνου. Οι επιστημονικές πληροφορίες είναι απαραίτητες για να γίνει εμπεριστατωμένα η διάγνωση και η βέλτιστη θεραπεία και διαχείριση μέσω διαφόρων ειδικοτήτων, κατά κύριο λόγο πνευμονολόγων, καρδιολόγων και ακτινολόγων. Η υπηρεσία αυτή θεωρείται πρωτοποριακή και μοναδική στην Κύπρο για τα συγκεκριμένα νοσήματα τόσο στον Ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα.
Η εκπαίδευση αποτελεί για τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας έναν από τους ακρογωνιαίους λίθους στην αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, αφού παρέχει την δυνατότητα συνεχούς επιμόρφωσης τόσο σε νέες θεραπείες όσο και σε καινοτόμες μεθόδους αντιμετώπισης σοβαρών ασθενειών.
Περισσότερες πληροφορίες για την Πνευμονολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας στον σύνδεσμο που ακολουθεί https://www.shso.org.cy/clinic/pnevmonologiki-2/.