Ξεπέρασαν τις 1,5 δισ. στερλίνες τα ετήσια έσοδα του βρετανικού βραχίονα του ομίλου γρήγορης μόδας Shein (Shein UK), καθώς η εταιρεία στοχεύει να εισάγει τις μετοχές στο χρηματιστήριο.
Η βρετανική επιχείρηση, η οποία πωλεί γυναικεία πουλόβερ προς 7,25 λίρες και φορέματα προς 6,57 λίρες, κατέγραψε έσοδα ύψους 1,55 δισ. λιρών για το 12μηνο έως τις 31 Δεκεμβρίου, από 1,12 δισ. λίρες σε μια περίοδο 16 μηνών προηγουμένως, σύμφωνα με τη δεύτερη σειρά λογαριασμών της Shein Distribution UK Limited, η οποία ιδρύθηκε το 2021.
Παράλληλα, τα κέρδη προ φόρων διπλασιάστηκαν σε 24,4 εκατ. στερλίνες, ενώ ο λογαριασμός των φόρων της αυξήθηκε σε 5,7 εκατ. στερλίνες από σχεδόν 2,34 εκατ. στερλίνες την ίδια περίοδο. Η εταιρεία χαρακτηρίζει τα pop-up καταστήματα σε όλη τη χώρα ως «σημαντικά ορόσημα» του έτους, καθώς και το άνοιγμα του γραφείου στο Μάντσεστερ. Απασχολεί 33 υπαλλήλους κατά τη διάρκεια της περιόδου έναντι 14 προηγουμένως.
Ένα άλλο τμήμα της Shein UK ενσωματώθηκε για πρώτη φορά το 2014 και έκτοτε έχει διαλυθεί, σύμφωνα με τις επίσημες καταθέσεις. Οι πωλήσεις απογειώθηκαν στον όμιλο σε παγκόσμιο επίπεδο μετά την έκρηξη των διαδικτυακών αγορών κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Η ιστορία της Shein
Η Shein, που ιδρύθηκε στην Κίνα και αποτιμάται στα 66 δισ. δολάρια κατά τον τελευταίο γύρο χρηματοδότησής της, έχει διαταράξει τη βιομηχανία ενδυμάτων με το μοντέλο της αποστολής φθηνών ρούχων απευθείας από εργοστάσια στην Κίνα στους δυτικούς αγοραστές με βάση τις τελευταίες τάσεις της μόδας. Ωστόσο, έχει βρεθεί αντιμέτωπη με κατηγορίες για καταναγκαστική εργασία στην αλυσίδα εφοδιασμού βαμβακιού και για χαλαρά περιβαλλοντικά πρότυπα, τις οποίες και τις δύο αρνείται.
Εταιρείες όπως η Shein και η ανταγωνίστρια Temu είναι σε θέση να χρεώνουν χαμηλές τιμές εν μέρει στέλνοντας είδη σε μικρά πακέτα απευθείας στους καταναλωτές, αποφεύγοντας έτσι τους τελωνειακούς δασμούς. Τον Σεπτέμβριο, οι ΗΠΑ προχώρησαν στο κλείσιμο του εμπορικού κενού.
H Shein πάει… χρηματιστήριο
Ο όμιλος, που τώρα εδρεύει στη Σιγκαπούρη, κατέθεσε εμπιστευτικά αίτηση για δημόσια εγγραφή στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ τον Νοέμβριο και ταυτόχρονα ζήτησε έγκριση από την κινεζική ρυθμιστική αρχή κινητών αξιών.
Ωστόσο, η Ρυθμιστική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της Κίνας ενημέρωσε τη Shein νωρίτερα φέτος ότι δεν θα συνιστούσε τη δημόσια εγγραφή στις ΗΠΑ λόγω των προβλημάτων της εφοδιαστικής αλυσίδας της εταιρείας, ανέφερε το Reuters.
Στη συνέχεια ο όμιλος στράφηκε στη Βρετανία, τη διαδικασία για μια πιθανή εισαγωγή της εταιρείας στο Λονδίνο αργότερα μέσα στο έτος, ανέφερε το Reuters τον Ιούνιο. Αναμένει ακόμη τις απαραίτητες ρυθμιστικές εγκρίσεις στην Κίνα και το Ηνωμένο Βασίλειο για να προχωρήσει σε εισαγωγή στο Λονδίνο.
Ο ιδρυτής της Shein ταξιδεύει
Την περασμένη εβδομάδα ο Σκάι Σου, ο απομονωμένος δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της, ταξίδεψε στη Βρετανία για να συναντήσει επενδυτές εν αναμονή μιας πιθανής δημόσιας εγγραφής και θα ταξιδέψει στις ΗΠΑ για συναντήσεις, ανέφεραν οι Financial Times.
Ο όμιλος Σέιν σημείωσε ότι η αύξηση των εσόδων και των κερδών πέρυσι «οφείλεται στην ισχυρή ζήτηση και την αφοσίωση των καταναλωτών σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο». Πρόσθεσε ότι συνέχισε να επενδύει στην «on-demand πλατφόρμα της για να παρέχει περισσότερες επιλογές και καλύτερη εμπειρία για τους πελάτες».