Ο Άγγελος Ελευθερίου, εκπρόσωπος της τρίτης γενιάς της γαλακτοβιομηχανίας Αχναγάλ, μοιράζεται μαζί μας την ιστορία της εταιρείας, τη φιλοσοφία που καθοδηγεί την παραγωγή τους και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν. Από την ίδρυση της επιχείρησης το 1977 μέχρι σήμερα, η Αχναγάλ έχει καταφέρει να συνδυάζει την παράδοση με τις σύγχρονες ανάγκες του καταναλωτή, διατηρώντας πάντα στο επίκεντρο την ποιότητα και την αυθεντικότητα των προϊόντων της, καλύπτοντας τις ανάγκες της αγοράς, σε Κύπρο και εξωτερικό.
Αγαπητέ Άγγελε, αποτελείτε την 3η γενιά στην εταιρεία σας, τη Γαλακτοβιομηχανία "Αχναγάλ". Πώς ξεκίνησε και πώς εξελίχθηκε η ιστορία σας;
Η εταιρεία μας ξεκίνησε το 1977 από τον παππού και τον πατέρα μας, με το πρώτο τυροκομείο να βρίσκεται δίπλα στην κτηνοτροφική μονάδα που διατηρούσαν τότε. Ο πατέρας μας, μετά τον πόλεμο, σπούδασε για δύο χρόνια στα Ιωάννινα Γαλακτοκόμος και έτσι απέκτησε τις απαραίτητες γνώσεις, κυρίως όσον αφορά την τεχνολογία του γάλακτος, για την παραγωγή κυπριακών προϊόντων. Έτσι, με αυτές τις γνώσεις, διασφάλισε την υγιεινή και ασφάλεια των προϊόντων που παρήγαγε. Με τον καιρό, οι πωλήσεις και η αναγνώριση αυξήθηκαν, και πέντε χρόνια αργότερα, ο πατέρας μας μετακόμισε σε μεγαλύτερο χώρο, όπου μπορούσε να επεκτείνει τη δραστηριότητα και να παράγει προϊόντα για αποστολή σε Παγκύπρια βάση. Το 2004, αφού εδραιώθηκε το όνομά μας, αποφασίστηκε η κατασκευή ενός νέου, σύγχρονου εργοστασίου, το οποίο καλύπτει μέχρι και σήμερα τις ανάγκες του καταναλωτή σε γαλακτοκομικά προϊόντα.
Ποια είναι η θέση σας στην εταιρεία; Είναι τελικά εύκολο ή δύσκολο να εργάζεστε με την οικογένεια;
Η θέση μου στην εταιρεία είναι δύσκολο να προσδιοριστεί με έναν συγκεκριμένο τίτλο, καθώς θέλω να είμαι δίπλα σε κάθε πόστο, συνεργαζόμενος με τα υπεύθυνα άτομα παραγωγής, ώστε να υποστηρίζουμε και να διασφαλίζουμε την ομαλή λειτουργία της παραγωγής. Θέλω κάθε άτομο που εργάζεται μαζί μας να νιώθει ότι είμαι δίπλα του και ότι γνωρίζω από πρώτο χέρι όλες τις πτυχές της παραγωγής, καθώς και τα προβλήματα και τις προκλήσεις που προκύπτουν. Το να εργάζεσαι σε μια οικογενειακή επιχείρηση είναι πολύ ανταποδοτικό, όμως δεν λείπουν οι προκλήσεις, που πρέπει να λύνονται χωρίς να επηρεάζεται η οικογένεια. Είναι μια "γλυκανάλατη" εμπειρία.
Ποια είναι η φιλοσοφία σας όσον αφορά την παραγωγή γαλακτοκομικών και πώς αντικατοπτρίζεται στα προϊόντα σας;
Πρώτα και κύρια, πρέπει να διασφαλίζουμε την υγιεινή και την ασφάλεια των προϊόντων μας – αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο. Από εκεί και πέρα, όταν χαρακτηρίζεις ένα προϊόν ως παραδοσιακό, έχεις την ηθική υποχρέωση να διατηρείς την παραδοσιακή του μορφή όσο το δυνατόν περισσότερο.
Γνωρίζουμε ότι δημιουργήσατε τη δική σας φάρμα το 2001, τη Φάρμα Βοοειδών Αφοί Ελευθερίου, για να ελέγχετε τις πρώτες ύλες που χρησιμοποιείτε. Πόσο σημαντικό είναι αυτό για την ποιότητα των προϊόντων σας;
Η δημιουργία της φάρμας μας ήταν η πιο σημαντική στρατηγική κίνηση για εμάς, καθώς μας έδωσε τη δυνατότητα να επιβλέπουμε και να διασφαλίζουμε μεγάλο μέρος της παραγωγής μας. Με αυτό τον τρόπο, καθετοποιήσαμε την παραγωγή και οι έλεγχοι έγιναν καθημερινοί και αυστηροί. Αν δεν είχαμε αυτή την καθετοποίηση, οι έλεγχοι θα ήταν μόνο δειγματοληπτικοί, όπως συμβαίνει ως συνήθως σε παρόμοιου τύπου βιομηχανίες. Αυτό δεν θα μας επέτρεπε τον πλήρη έλεγχο της παραγωγής, τον οποίο βέβαια, με αυτή μας την κίνηση, διασφαλίζουμε σήμερα.
Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζετε;
Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι το «θέμα του χαλουμιού», που είναι γνωστό σε όλους. Πιστεύουμε ότι πρέπει να βρεθεί μια λύση όπου κανείς από τα εμπλεκόμενα μέρη δεν θα θεωρεί τον εαυτό του νικητή ή χαμένο. Η λύση πρέπει να είναι προς όφελος της Κύπρου, του ίδιου του προϊόντος και της οικονομίας. Η Πολιτεία έχει την υποχρέωση να διασφαλίσει αυτό που χτίσαμε όλοι μαζί τα τελευταία 70 χρόνια.
Ποιο είναι το αγαπημένο σας προϊόν που μας προτείνετε να δοκιμάσουμε;
Είναι δύσκολο να ξεχωρίσω ένα προϊόν, καθώς η γνώμη μου είναι αδιαμφισβήτητα, υποκειμενική. Ωστόσο, ένα προϊόν που ξεχωρίζω είναι το πρόβειο γιαούρτι μας με τσίπα. Είναι ένα πολύ ιδιαίτερο προϊόν που δεν μπορεί να παραχθεί με τις συνηθισμένες βιομηχανικές διαδικασίες και η διαδικασία παραγωγής του είναι αυστηρή, χρονοβόρα και πολύ συγκεκριμένη. Είναι ακριβώς το γιαούρτι όπως φτιαχνόταν παλιά.
Πώς είναι ο ανταγωνισμός στην αγορά γαλακτοκομικών προϊόντων στην Κύπρο; Ακολουθείτε κάποια συγκεκριμένη στρατηγική για να ξεχωρίζετε;
Ο ανταγωνισμός είναι πάντα καλός, καθώς μας δίνει τη δυνατότητα να βελτιωνόμαστε. Όταν δεν υπάρχει ανταγωνισμός, ο καταναλωτής δεν ωφελείται, ούτε οικονομικά, ούτε σε ποιότητα προϊόντων. Η στρατηγική μας είναι απλή: βασικός μας στόχος είναι ο καταναλωτής να θέλει να ξαναγοράσει το προϊόν μας μετά την πρώτη δοκιμή, γι’ αυτό κι εμείς φροντίζουμε να είμαστε πάντα σωστοί απέναντί του. Αυτό που θέλουμε, λοιπόν, να δημιουργήσουμε είναι επαναλαμβανόμενους αγοραστές, πιστούς και σταθερούς πελάτες των προϊόντων μας.
Δραστηριοποιείστε στην περιοχή της Ελεύθερης Αμμοχώστου. Ποια είναι η σχέση σας με την τοπική κοινωνία;
Στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου μας αναγνωρίζουν ως τη γαλακτοβιομηχανία της περιοχής, καθώς πολλά από τα προϊόντα μας παράγονται παραδοσιακά στα κοκκινοχώρια. Η ανταπόκριση του κόσμου είναι πολύ θερμή, και εμείς προσπαθούμε, βάσει της εταιρικής μας ευθύνης, να ανταποδώσουμε την αγάπη και την υποστήριξή τους.
Ποιες είναι οι σκέψεις σας για την επόμενη γενιά της οικογένειας Ελευθερίου;
Θα προσπαθήσουμε να διαφοροποιήσουμε το πορτοφόλιο μας όσο το δυνατόν περισσότερο, ώστε η επόμενη γενιά να έχει επιλογές. Κανείς δεν ξέρει πώς θα είναι η αγορά τα επόμενα 20 χρόνια, αλλά εμείς θα φροντίσουμε να τους δώσουμε επιλογές, έτσι ώστε αν το επιθυμούν να συνεχίσουν αυτή την οικογενειακή παράδοση, την Αχναγάλ, που για εμάς, όπως είπα, είναι τρόπος ζωής!